Vije-sti

Mando Diao otvara Špancirfest

Mando Diao otvara Špancirfest

Ovogodišnji Špancirfest počet će pravom rock'n'roll eksplozijom, a ona se zove Mando Diao. Slavna švedska rock četvorka posljednji je potvrđeni headliner glavne pozornice Špancirfesta kod varaždinskog Starog grada, na kojoj će nastupiti prve večeri festivala, 21. kolovoza.

Mando Diao okupili su se 1999. godine kad su Bjorn Dixgard i Daniel Haglund počeli stvarati glazbu pod jakim utjecajem Beatlesa, Kinksa, Small Facesa i Kooksa, a taj utjecaj zadržao se i na njihovom zapaženom nastupnom albumu "Bring ‘Em In" iz 2002. godine. Veliki, globalni proboj doživjeli su sljedećim izdanjem dvije godine kasnije, "Hurricane Bar", a noseći singl "Down In The Past" ih je zakucao na vrhove top lista.
Jednako dobre recenzije dobili su i nasljednici "Ode To Ochrasy" (2006.) i "Never Seen The Light Of Day" (2007.), ali sve ih je nadmašio briljantni "Give Me Fire!" iz 2009. godine s dva ponajbolja europska rokenrol singla u posljednjem desetljeću – "Dance With Somebody" i "Gloria".

S "Infruset" iz 2012. bend se nakratko posvetio domaćem, švedskom, tržištu kojeg su doslovno poharali, a na međunarodnu scenu vratili su se prošle godine sa svojim sedmim studijskim albumom pod imenom "Ælita"

Istu večer će na istoj pozornici nastupiti žestoki zagrebački rock dvojac Gatuzo te jedna od trenutačno najsjajnijih zvijezdi domaće kantautorske scene i dobitnica Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu – Sara Renar što je jedno od najboljih otvaranja koncertnog programa u povijesti festivala. Novo domaće ime na glavnoj pozornici je i bend Buđenje, koji će u subotu 22. kolovoza, svojim pop-rock zvukom pojačati nastup Bajage i Instruktora.

Mando Diao zaokružuju popis izvođača glavne pozornice Špancirfesta. Već su ranije objavljeni nastupi Bajage i Instruktora (subota, 22. kolovoza), Parov Stelar Banda i Jonathana (nedjelja, 23. kolovoz) S.A.R.S.-a i Bad Copyja (petak, 28. kolovoz), Ede Majke, Dječaka i High5 (subota, 29. kolovoz) te Dubioza kolektiva i Gogol Bordella (nedjelja, 30. kolovoza).

Uskoro program nove pozornice Špancirfesta
Slijedeći tjedan predstavit će se program i lokacija nove pozornice Špancirfesta, koja je osmišljena kako bi ugodila glazbenim sladokuscima.

RockOff festival, kojeg je HDS pokrenulo u jesen 2014., ispunjava višestruku ulogu kao inkubator mladih autora i glazbenika, outlet novog zvuka i manifestacija kojom se Društvo fokusiralo na „medijsku deblokadu" svojih mladih i talentiranih članova. Brojni izvođači prve generacije RockOffa sve više ulaze u mainstream – sinjski M.O.R.T. jedan je od naših najaktivnijih koncertnih bendova, Silente su, nedugo nakon sudjelovanja na RockOffu, osvojili Zagrebački festival, objavili novi album i održali dva zapažena nastupa u zagrebačkoj Tvornici Kulture, a Sara Renar je ove godine doživjela priznanje struke u obliku glazbene nagrade Porin za najboljeg ženskog izvođača.

U sklopu suradnje s RockOff festivalom i portalom muzika.hr na ovogodišnjem će Špancirfestu, na njegovoj glavnoj pozornici kod Starog grada nastupiti tri izuzetne mlade autorske snage koje će Gatuzo i Sara Renar prvog dana festivala (uz Mando Diao kao headlinere) te osječki , Markiz (kojemu je na prvom RockOff festivalu Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo nagradu za najemitiraniju pjesmu).

ULAZNICE ZA POZORNICU STARI GRAD

prodaji se nalaze festivalska ulaznica za 6 dana programa na pozornici Stari grad te vikend i dnevne ulaznice.

Festivalska ulaznica za 6 dana programa na pozornici Stari grad bit će u prodaji do 21. kolovoza po cijeni od 239 kn. Na ULAZU će na dan 21. kolovoza njezina cijena biti 250 kn. 

Cijene ulaznica na prodajnim mjestima Eventima i webu:

Prvi vikend ulaznica (pet 21. – ned 23. kolovoz): 179 kn
Vikend ulaznica (pet 28. – ned 30. kolovoz): 129 kn
Dnevna ulaznica petak, 21. 08: 129 kn
Dnevna ulaznica subota, 22. 08.: 69 kn
Dnevna ulaznica nedjelja, 23. 08.: 129 kn
Dnevna ulaznica petak, 28. 08.: 59 kn
Dnevna ulaznice subota, 29. 08.: 49 kn
Dnevna ulaznica nedjelja, 30. 08.: 99 kn

Cijene ulaznica na ULAZU:

Dnevna ulaznica petak, 21. 08: 140 kn
Dnevna ulaznica subota, 22. 08.: 80 kn
Dnevna ulaznica nedjelja, 23. 08.: 140 kn
Dnevna ulaznica petak, 28. 08.: 70 kn
Dnevna ulaznice subota, 29. 08.: 60 kn
Dnevna ulaznica nedjelja, 30. 08.: 110 kn
PRVI VIKEND – 190 kn
DRUGI VIKEND – 140 kn
6 DANA – 250 kn

Prodajna mjesta:

Sva prodajna mjesta Eventima

Online www.eventim.hr

Online www.spancirfest.com

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni