Koncerti

Franz Ferdinand na Špancirfestu - Spektakl podno bedema Starog grada

photo: Franz Ferdinand, credit: Filip Bušić

Franz Ferdinand na Špancirfestu - Spektakl podno bedema Starog grada

U utorak 22. kolovoza škotski indie rokeri Franz Ferdinand održali su podno Starog grada Varaždina u sklopu 25 Špancirfesta koncert za pamćenje. Franzima je ovo bio prvi nastup u Varaždinu i sedmi nastup u Hrvatskoj – ovo uključuje tri nastupa na INmusicu 2006., 2009. i 2012., projekt FFS sa Sparksima 2015., nastup privatnog karaktera u &td-u 2017. i prošlogodišnji samostalni koncert u Maloj dvorani Doma sportova. No, prije nastupa Franza, kao svojevrsna predgrupa, publiku su zagrijali slovenski rokeri Joker Out.

joker-out-©-Filip-Bušić-August 22, 2023-0B5A5985-Enhanced-NR

photo: Joker Out, credit: Filip Bušić

Sudeći po velikom broju posjetitelja mlađe generacije mogu zaključiti kako ovi mladi predstavnici Slovenije na ovogodišnjoj Euroviziji imaju jaku bazu fanova i kod nas. Nakon pjesama „Demoni“, „Novi val“ i „Umazane misli“ svoj najveći hit „Carpe Diem“ ostavili su za sam kraj nastupa raspametivši prve redove, mahom obožavateljice, koje su s pjevačem Bojanom Cvjetićaninom pjevale u glas.   

joker-out-©-Filip-Bušić-August 22, 2023-0B5A6026-Enhanced-NR

photo: Joker Out, credit: Filip Bušić

Nakon slovenskih rokera došlo je do smjene publike (i generacije), a prostor podno bedema Starog grada vrlo brzo se u potpunosti popunio. Iako dobro poznajem naklonost domaće publike prema Franzima i dalje sam ostao ugodno iznenađen morem ljudi koje je sinoć prisustvovalo ovom koncertnom spektaklu. Uz domaću publiku primijetio sam da je bilo i dosta stranaca. Između ostalog siguran sam da su fenomenalna glazbena ponuda i besplatan ulaz mnogima bili primamljiv odabir kako da iskoriste izrazito vruću ljetnu večer.

 franz-ferdinand-©-Filip-Bušić-August 22, 2023-0B5A6140-Enhanced-NR

photo: Franz Ferdinand, credit: Filip Bušić

Točno u 21h Franzi su izašli na pozornicu i otvorili sa svojim velikim hitom s prvog albuma „The Darko of the Matinée“ da bi zatim nastavili s plesnom „No You Girls“. Ubrzo nakon toga uslijedio je jedan od vrhunaca večeri tijekom izvođenja vrlo energične „Do You Want to“. Dok je publika skakala u ritmu pjesme pjevač i frontmen Alex Kapranos, kao i svaki put do sada, suvereno je vladao pozornicom.

 franz-ferdinand-©-Filip-Bušić-August 22, 2023-0B5A6114-Enhanced-NR 

photo: Franz Ferdinand, credit: Filip Bušić

Vidno dobro raspoložen imao je odličnu interakciju s publikom te nas je čak pozdravio na hrvatskom. Uz hrpu hitova poput „Michaela“, „Darts of Pleasure“ i „Ulysses“ našle su se tu i dvije nove pjesme – „Knock Knock“ i „Build it Up“. No, ne treba posebno naglašavati kako je ultimativni vrhunac večeri bio na „Take Me Out“. Glavni dio koncerta završili su sa standardnim performansom na pjesmu „Outsiders“ na kojoj su svi članovi sastava počeli bubnjati zadnje taktove pjesme.

franz-ferdinand-©-Filip-Bušić-August 22, 2023-0B5A6199-Enhanced-NR 

photo: Franz Ferdinand, credit: Filip Bušić

Nakon kraćeg zazivanja na opće oduševljenje cjelokupne publike vratili su se na pozornicu i odsvirali još četiri stvari. Prije zadnje stvari „This Fire“ Alex je predstavio bend – Boba Hardyja na basu, Juliana Corriea na klavijaturama, Dina Bardota na gitari, te izvrsnu Audrey Tait na bubnjevima. Nakon sat i pol, točno u 22:30h, škotski rokeri su napustili pozornicu.

franz-ferdinand-©-Filip-Bušić-August 22, 2023-0B5A6340-Enhanced-NR 

photo: Franz Ferdinand, credit: Filip Bušić

Koliko god sam ih puta slušao uživo imam osjećaj da su im nastupi sve bolji i bolji. Njihova pozitivna energija pršti na sve strane, a njihove pjesme te potiču da uživaš i plešeš. Ovom nastupu treba pridodati i romantični ambijent Staroga grada koji je upotpunjavao sjajan doživljaj. Večer smo, onako zadovoljni i ispunjeni, završili španciranjem kroz prekrasni barokni grad.

franz-ferdinand-©-Filip-Bušić-August 22, 2023-0B5A6577-Enhanced-NR 

photo: Franz Ferdinand, credit: Filip Bušić