Vije-sti

Mahlerova druga u Royal Albert Hallu

Mahlerova druga u Royal Albert Hallu

Klasika se vratila na veliku scenu, a prije ovogodišnjih BBC Promsa Royal Albert Hall nam tik uz početak proljeća priprema glazbenu poslasticu: Royal Philharmonic Orchestra pod ravnanjem maestra Vasilyja Petrenka izvesti će Mahlerovu drugu simfoniju.

Petrenko je s istim orkestrom pred samo nekoliko mjeseci gostovao u Lisinskom kad smo mogli slušati djela Prokofjeva, Griega i Sibeliusa, a ovaj put je u Londonu na rasporedu Mahler.
Citiramo iz službene najave s Royal Albert Halla:

Mahlerova oda životu može završiti slavno, ali ruta je puna zaokreta. Burleskne narodne pjesme nalaze se uz pogrebne marševe, nježni nokturni uz oluje. U Mahlerovim spretnim rukama, ono što bi inače moglo biti uznemirujuće jukstapozicije postaju vitalni dijelovi cjelokupne slagalice. Njegova Druga simfonija je panorama života, smrti i uskrsnuća, glazbeni ekvivalent ogromnog Michelangelovog murala.

S veličanstvenim zborskim finalom, Mahler daje svoj jedinstveni odgovor na izazov koji je Beethoven postavio u svojoj Devetoj simfoniji: kako uvesti glasove u simfonijski ideal. Nakon što smo prošli kroz zavojito putovanje, nalazimo se, kao što je Mahler napisao u svojim programskim bilješkama, na mjestu gdje 'nema osude... nema kazne ni nagrade. Samo ogromna ljubav obasjava naše biće. Znamo i znamo.'

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni