Vije-sti

Ratni Šostakovič na BBC Promsima

Ratni Šostakovič na BBC Promsima

Svaki odlazak u Royal Albert Hall je maleno hodočašće, pogotovo kad su povod BBC Promsi.

Osjećaj važnosti dodatno raste kad se radi o predzadnjem koncertu Juanja Mene s BBC filharmonijom, nakon što im je sedam godina bio šef dirigent.  Večer je počela lagano, koncertom za klarinet Magnusa Lindberka. Radi se o za svijet klasike novom djelu, napisanom 2002. godine za finskog klarinetista Karija Kriikkua, a u Royal Albert Hallu ga je ovim povodom izveo jednako virtuozni Mark Simpson. BBC Filharmonija bila je tek kulisa dok je Simpson na klarinetu dvadeset minuta izvodio akrobacije u stilu Hendrixa na gitari, ili Seckou Keite na kori. 
Drugi dio večeri zato je u potpunosti pripao BBC filharmoniji. Šostakovičeva Lenjingradska simfonija epohalno je djelo dugo sedamdeset i pet minuta, a napisano usred strahota drugog svjetskog rata. Šostakovič je, naime, za vrijeme drugog svjetskog rata 1941. godine živio u Lenjingradu, odnosno današnjem St. Peterburgu. Unatoč tome što je već bio najpoznatiji ruski skladatelj slavljen i od Staljina i od zapadne Europe, prijavio se za aktivno služenje u vojsci. Odbijen je isključivo zbog problema s vidom. Usred Lenjingrada je počeo pisati sedmu (Lenjingradsku) simfoniju, da bi se jednom prilikom usred izvedbe za bliže prijatelje oglasile sirene. Šostakovič se ispričao, otpratio ženu i djecu u sklonište, a onda se vratio i dovršio koncert. Lenjingradska je završena nakon bijega iz Lenjingrada, ali improvizirani orkestar sastavljen od vojnika i preostalih glazbenika izveo ju je usred Lenjingrada uz prijenos preko zvučnika prema Njemačkoj strani fronte, točno na dan kad je Hitler odlučio da Lenjingrad mora pasti. Djelo je nakon toga, kao i sva Šostakovičeva djela, imalo podijeljene prijeme od strane publika diljen svijeta, da bi konačno u posljednjih nekoliko desetljeća postalo nedvojbeno priznato kao nešto Veliko. BBC filharmonija izvela je Sedmu bez greške, u mnogim trenutcima zvučeći kao orkestar koji izvodu neku filmsku glazbu napisanu od strane Hansa Zimmera. 
Igor Yuzefovich fanstastično je vodio gudače, iznimno teške dionice za udaraljke izvedene su savršeno, a Juanjo Mena je u svom pretposljednjem nastupu s BBC-evcima očito i istinski uživao. BBC Promsi nastavljaju se svakodnevno sve do rujna, pa ih nikako nemojte propustiti ako se kojim slučajem nađete u Londonu.