Koncerti

BBC Proms: Svjetski vrh klasične glazbe ostavio Royal Albert Hall bez daha

BBC Proms: Svjetski vrh klasične glazbe ostavio Royal Albert Hall bez daha

Joyce DiDonato. Najbolja i najpoznatija svjetska koloraturna mezzosopranistica. Žena zmaj koja inspirira mlade glazbenike diljem svijeta, nesebično im prenoseći znanje o emocijama koje nose kompleksni likovi opernih ostvarenja.

Njeni su masterclassovi među najgledanijima na YouTubeu, a kada Carnegie Hall prenosi iste uživo, serveri medici.tv-a od preopterečenosti počinju padati.

Što je toliko posebno u toj ženi? Prije svega njen zanimljiv i neuobičajen karakter. Jednostavnost i pristupačnost koju je zadržala u sebi tijekom godina, zapečatila joj je mjesto u najpoznatijim svjetskim opernim kućama. 

 

foto: BBC Proms 71, credit: Chris Christodoulou

 

Slavu je stekla na vrckavim ulogama Rossinijevih opera, barokne heroine opjevala je hrabro i uvjerljivo zahvaljujući povoljnoj kombinaciji fleksibilnosti, zrelosti i topline glasa u koje se uvukla posebna vrsta inteligentno doziranog ludila, a sinoć se na pozornici maestralnog Royal Albert Halla predstavila u sasvim drugačijem svjetlu.

Razigrane kolorature zamijenjene su mračnim, dramskim djelima Hectora Berlioza. Solo kantata "Smrt Kleopatre" i scena Didonine smrti iz opere "Trojanci" odmak su od ziheraškog belkantističkog programa, ozbiljan korak u najdublje sfere tragične ljepote glazbene umjetnosti. Emotivno izuzetno zahtjevna djela, ne zahtjevaju komplicirane glasovne dramske eksperimente već sav naglasak stavljaju na interpretaciju s kojom se nije tako lako suočiti. Potrebna je maksimalna koncentracija svih umjetnika na pozornici, posebno protagonistice koja je te večeri itekako opravdala svoju veličinu i ugled. Istovremeno i nježna i snažna, uznemirena i smirena, hrabra i obeshrabrena od prvog do zadnjeg trenutka tragično je blistala u raskoši. Do posljednjeg daha koji je ispunio dvoranu, za uistinu neprocijeniv i riječima neopisiv glazbeno-emotivni spektakl. 

 

foto: BBC Proms 71, credit: Chris Christodoulou

 

Večer je vodio cijenjeni dirigent, Sir John Eliot Gardiner, koji je ravnao Orkestrom revolucije i romantike (Orchestre Revolutionnaire et Romantique). Maestro se u potpunosti uživio u djelo, zajedno je s orkestrom proživio svaku odsviranu notu, s poštovanjem je uzdigao na najveću moguću razinu, ponizno se diveći Berlizovoj genijalnosti koja je uistinu revolucionarno-romantičnog karaktera. U najstrastvenijim stavcima orkestar je stajao - čast nastupa na Promsima rezultirao je činjenicom da je svaki instrumentalist dao najbolje od sebe, bio je to orkestar vrhunskih solista bez imalo pretencioznosti ili lažnih veličina u interpretaciji.

foto: BBC Proms 71, credit: Chris Christodoulou

 

Drugi dio koncerta obilježio je nastup solista Antoninea Tamestita na violi. Virtuoz, majstor svog instrumenta koji njime vlada nevjerojatno nježno i sigurno. Uživio se u ulogu Harolda, slobodno se kretao po pozornici, kao i po potrebi instrumentalisti. Simfonija se pretvorila i u vizualnu priču s glavnim i sporednim likovima. Radnja je tekla fluidno, a završila spektakularno uz gromoglasne ovacije za sve izvođače. 

Može li bolje od ovog? Kada istinski svjetski vrh klasične glazbe daje posljednji atom snage - a to djeluje sasvim prirodno, ležerno i iskreno. Kada je opuštenost u zraku, bez tipične klasičarske uštogljenosti i gadljivog lažnog elitizma. Samo ljubav prema glazbi i hedonističko uživanje u istoj. Bez prepreka, s mnogo elegancije. Bolje od najboljeg. 

 

foto: BBC Proms 71, credit: Chris Christodoulou

 

Bio je to vrhunac još jedne sezone legendarnih BBC Promsa koja je na samom kraju. Redoviti posjetitelji začuđeno su komentirali kako je ovo bio najbolji koncert sezone - opušteno uživajući u sladoledu, grickalicama i svim ostalim napicima koji se slobodno smiju unijeti u dvoranu i konzumirati za vrijeme nastupa. Naravno, ovdje je svima jasno da bilo kakvim glasnim pokretima ili kašljanjem ometaš doživljaj vrhunskog programa ispred sebe. Još jedan od razloga spektakularnog glazbenog doživljaja. Kada je Kleopatra uzimala posljednji dah, publika je prestala disati. 

Diva je Royal Albert Hall napustila u luksuznom Bentleyu pod policijskom pratnjom.