Vije-sti

Karlovačko RockOff finalisti: Dosh Lee

Karlovačko RockOff finalisti: Dosh Lee

Jedan od zagrebačkih finalista Karlovačko RockOffa je bend Dosh Lee. Ususret nastupu, 19.10. kada će se, osim stručnom žiriju, predstaviti i publici, predstavili su svoj rad čitateljima Sound Report portala.

Zašto ste se prijavili na Karlovačko RockOff festival?
Karlovačko RockOff festival zadnje tri godine okuplja najbolje i najzanimljivije domaće bendove te dokazuje da u Hrvatskoj postoji nevjerojatno kvalitetna i raznolika glazbena scena. Već je to sasvim dovoljan razlog za prijavu. Uz to, naš basist je već nastupio na festivalu s Grettom prije dvije godine, nahvalio nam organizaciju i pričao bajke o druženju i ruženju do jutra s drugim bendovima... Želimo provjeriti je li to realnost ili plod njegove bujne mašte.

Je li vam ovo prvi put da ste na festivalu i imate li slična iskustva?
Nije prvi put - imamo godine staža vrhunskih blamaža. Prvi koncert grupe Dosh Lee je bio na „Indoor rock demo festivalu“ u Praćki, gdje smo u konkurenciji četrdesetak bendova osvojili drugo mjesto. Kako se ono zove lik koji je drugi otkrio Ameriku? Pobijedili smo na HGF demo festivalu i Rock Otočcu u Sloveniji, a nastupili smo i na festivalu u vatrogasnom domu. Ime i lokaciju smo zaboravili, bilo je to davno, a imamo memoriju kao L.M. (31). Na žalost, tamo se nismo plasirali u idući krug. Također, u suradnji s Radio Studentom smo organizirali natječaj za „Najgori hrvatski bend“. U propozicijama smo transparentno napisali da je natječaj namješten. Jasno smo naveli da se žiri sastoji od pijanih bitangi i probisvijeta s Radio Studenta, kvazi muzičara iz Dosh Lee-a i slučajnih prolaznika s ceste. Bez obzira na sve navedeno, prijavio se zavidan broj „bendova“ (više od 12, manje od 14) koji su, potpuno uzaludno, svirali uživo u radijski eter i nestrpljivo čekali ocjene žirija i slušatelja. U neizvjesnoj utrci, za dlaku smo pobijedili ispred joj-pank benda Biciklić i trijumfalno uzeli titulu najgoreg hrvatskog benda. Za kaznu smo na promociji vlastitog albuma „Kaktus Galaktus“ pred punim KSET-om svirali kao predgrupa Bicikliću.

Što mislite da je presudno za pobjedu na festivalu?
Zdrav razum i logika nam govore da je za pobjedu na festivalu presudan zbroj glasova članova žirija. Uz to, važni su i idući faktori – visinske i nizinske pripreme, tjelesna i mentalna snaga, visina travnjaka, kvaliteta lopte i brzina terena, zdrava prehrana, postizborno koaliranje te posljednje, ali ne manje važno - prava manjina.

Kako je došlo do pjesme kojom ste se predstavili na festivalu?
Jedva. „Bezbolan prekid“ je snimljen još u pretpotopno vrijeme u kojem su se ljudi sprdali s Donaldom Trumpom, a danas je čovjek predsjednik. Pjesma govori o muško-ženskim odnosima, a nedostajao nam je samo ženski vokal „s mudima“, koji će sirovo i bezobrazno odgovoriti na našu infantilnu mušku macho šprehu. To smo tražili mjesecima, sve dok nismo vidjeli Ms Bing uživo na pozornici. Još nismo provjerili ima li  Ms Bing zaista muda, ali smo sigurni da je ona prva žena koja će glumiti Supermana. Razvalila nas je!

Što za vas pobjeda na festivalu predstavlja i je li vam važno pobijediti?
Pobjeda nam znači sve. Dat ćemo 120%, ostalo ćemo štedjeti. Štoviše, u ime Ms Bing prisežemo da bi ona dala lijevo jaje za pobjedu.  

Što nakon festivala, kakvi su vam planovi za budućnost?
U srpnju objavljujemo hit singl i još neviđen spot „Bludnik Ilija“, u trajanju jedne minute i trideset i dvije sekunde. Objavit ćemo ga u suradnji s bendom koji bi želio ostati anoniman. Kažu da imaju obitelji i plaćene poslove te zbog toga ne žele da ih se na bilo koji način povezuje s Dosh Lee-em. U rujnu objavljujemo tragično loš singl  „U naše vrijeme bilo je teže“ s Davorinom Bogovićem. On ne želi ostati anoniman, kaže da se dovoljno puta osramotio u karijeri i da mu je suradnja s Dosh Lee-em svojevrstan melem na ranu. Iduće godine objavljujemo dugo neočekivani treći studijski album „Obostrano zadovoljstvo“, koji sadrži 14 pjesama s 14 različitih gostiju. Uz već naveden anoniman bend, Davorina Bogovića i Ms Bing, tu su i spektakularne grupe poput Mašinka, Kawasaki 3p-a i Biciklića, reper na harmonici Miki Solus, pravi pravcati jodler u pjesmi „Jodlanje na travici“ te brojna neobična bića, stvari i pojave. Uz sve navedeno, uz audio CD će biti i DVD s dokumentarnim filmom o zagrebačkoj alternativnoj sceni  „11 dana buke“. Riječ je o suludom projektu u kojem je Dosh Lee svirao 11 dana za redom u 11 različitih zagrebačkih klubova, a svaki dan su uz nas svirala 2-3 odlična benda različitih glazbenih smjerova. Jednom riječju, plan za budućnost je – cirkus.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni