Vije-sti

5. Regius festival u Šibeniku

5. Regius festival u Šibeniku

Festival koji će se održati 3. i 4. srpnja u Šibeniku, u svojoj petoj godini donosi pregršt noviteta na oduševljenje starih i novih posjetitelja glazbeno – kulturne manifestacije u organizaciji Udruge P.A.R.K. (Pokretači Alternativnog Razvoja Kulture).

Festival će se ove godine održati nikad ranije, a osim datuma, promijenjena je i lokacija, odnosno festivalski program preseljen je s teniskog igrališta na gradskom kupalištu Jadrija nedaleko Šibenika u sam centar grada, a opet dovoljno daleko od stanovništva kojemu bi predstavljao potencijalnu smetnju u kasnim noćnim satima.  Regius festival seli pozornicu na mjesto nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) ponovno uz more, ali s najljepšim noćnim pogledom na Šibenik što će biti dodatna atrakcija za posjetitelja.

Ono što organizatore posebno raduje je činjenica da se ovogodišnji festival datumski veže na završetak 55. Međunarodnog dječjeg festivala (MDF) u Šibeniku te mu predstavlja svojevrsni after party što je svakako novitet u cjelokupnom programu Šibenskog kulturnog ljeta 2015. godine.

Evo što o navedenim promjenama kaže organizator, Igor Bergam:

''Danas je točno mjesec dana do početka festivala što je nikad ranije te je i nama vrijeme prošlo veoma brzo. Ali imamo odličan novi koncept festivala i sigurni smo da će ovo biti najbolji festival dosad.  'Vežemo' se na MDF kada je u Šibeniku najveći broj posjetitelja što domaćih što stranih te ćemo im ponuditi odličan vikend provod. Imamo novu lokaciju koja je iz više razloga bolja od Jadrije, a najvažnije od svega je da je gotovo u samom centru grada te će svi koji budu htjeli doći na Regius to i moći neovisno o mogućnostima prijevoza jer im neće ni trebati  budući da je lokacija održavanja festivala udaljena od grada 10 minuta hoda. Dakle, nema automobila, nema autobusa, nema brodova što publici garantira stopostotno opuštanje u ponudi festivala .''

A  glavna ponuda festivala svakako su izvođači koji dolaze na peti Regius od koji su neki već i poznati javnosti – oni su splitsko – zagrebački sastav koji volite ili mrzite, ali njihove koncerte ne propuštate Dječaci, regionalni princ alternativne scene, beogradski Repetitor koji je nedavno oduševio kinesku publiku, odlični riječki rokeri koji su svojedobno nastupili kao predgrupa na zagrebačkom koncertu britanske rock senzacije Editorisima, Jonathan, potom legendarni, kultni Let 3 koji uvijek ima nešto za reći i mimo svjetla pozornice i zbog toga ih volimo, a na festivalu će predstaviti materijali s novog albuma Angela Merkel sere koji smo čekali dugih deset godina i, naposljetku Sopot, bosanskohercegovački bend koji mnogi uspoređuju s Dubiozom Kolektiv no Regius će dokazati – bolji su od Dubioze.

Međutim, to nije sve. Potvrđena su još dva izvođača čija će imena biti poznata – uskoro, a do početka koncerta očekujte još niz dobrih vijesti.

''Sve što smo dosad spomenuli garancija je da se Regisu diže stepenicu više i da će osigurati najbolji doživljaj dosad. Ukoliko sve prođe kako smo zamislili, nema razloga za ne vjerovati da je preda nama najbolji Regisu ikad ili, kako mu samo ime govori, kraljevsko izdanje regionalnog festivala'', poručuje Bergam. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni