Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: Billy Idol

POVIJEST KROZ STIHOVE: Billy Idol "Sweet Sixteen" - Neobjašnjivi fenomen iza ljubavne priče

Ponekad misterije i nadnaravni elementi mogu biti inspiracija za pjesmu. Jedan od takvih primjera je Sweet Sixteen engleskog rokera Billy Idola u kojoj se iza ljubavne priče kriju neobjašnjivi fenomeni. Pjesmu je inspirirao ekscentrični latvijac Edward Leedskalnin koji je, nakon što ga je šesnaestogodišnja zaručnica ostavila dan prije vjenčanja, izgradio Coral Castle na Floridi. Pjesma je objavljena na trećem studijskom albuma Billy Idola Whiplash Smile iz 1986.

Edward Leedskalnin rođen je na području Latvije u tadašnjem Ruskom Carstvu 1887. godine. S 26 godina zaručio se s deset godina mlađom Agnes Skuvst koja je raskinula zaruke malo prije vjenčanja. Shrvan od bola emigrirao je u Sjedinjene Američke Države gdje je sljedećih 28 godina samostalno, najčešće po noći, gradio koraljni dvorac njoj u čast. No ovdje stvari postaju pomalo čudnovate. Kako je Leedskalnin sam rezao i prenio stijene teške po nekoliko tona još uvijek je misterij. Kad bi ga upitali kako je pomicao blokove samo bi odgovorio da je savladao znanje starih majstora i da zna tajne kako su izgrađene egipatske piramide. Najzanimljivija su velika kamena vrata od 9 tona koja su uglavljena na tako precizan način da se mogu otvoriti s laganim pritiskom prsta. Danas je Coral Castle turistička atrakcija koja još uvijek nije u potpunosti razjašnjena jer je svoje tajne Leedskalnin 1951. odnio u grob

Billy Idol je za ovu neobičnu priču saznao gledajući jednu od epizoda televizijske emisije In Search of… iz 1981. koja se bavila temama neobjašnjivog i paranormalnog. U samim stihovima vidimo mnoge elemente koje je glazbenik preuzeo iz Leedskalninovog života. U prvoj strofi aludira se da je ostavljen pred oltarom: „Gave my heart an engagement ring, She left everything”. U Coral Castleu nalaze se i nekoliko kamenih stolica za ljuljanje koje su glavna inspiracija stihova, a već i sam naziv pjesme dolazi od Leedskalninove izjave kako je sve to izgradio kao posvetu svojoj, kako ju je nazivao, slatkoj šesnaestogodišnjakinji: „Someone's built a candy castle, For my sweet sixteen”. Na početku crnobijelog video spota za pjesmu vidimo fotografiju Edwarda Leedskalnina u Coral Castlea s natpisom „Love turned to stone“. 

Sweet Sixteen dio je uobičajenog koncertnog repertoara Billya Idola. Zanimljivo, prije nego što je krene pjevati često ispriča kratku priču o Edwarda Leedskalninu. Billy Idol u Zagrebu je gostovao dvaput, 2010. na Jarunu i 2015. na Šalati, i oba puta je otpjevao ovu ljubavnu pjesmu iza koje još uvijek stoje neobjašnjivi fenomeni.