Specijal

3 komada klasike za ljubitelje grupe Krankšvester

3 komada klasike za ljubitelje grupe Krankšvester

Ovo je uistinu bio najteži izazov povezivanja klasične i popularne glazbe u popularnoj rubrici "3 komada klasike za...". Ne zato što grupa Krankšvester svoj opus temelji na tematici seksa, ljubavi i droge, već zato što smo dobili ideju, kako bismo naglasili cjelokupnu estetiku, povezati ih s djelima hrvatskih skladatelja.

Navedenih tema u svjetskoj klasici ne nedostaje, dapače, ovaj je žanr prepun ekstremno moralnih i ekstremno nemoralnih tematika (Strauss, Wagner, Berg, Bizet...), no pretraživajući opus hrvatskih skladatelja, naišli smo na jedan problem - a to je ne postojanje dovoljno informacija o djelima istih, koje god tematike. 

Mnogobrojna djela koja se spominju u znanstvenim člančima koje Google izbaci kao prijedlog na desetoj stranici nemaju zvučni zapis na YouTubeu, a ona koja postoje i, kakti su popularna, nemaju adekvatan, širem pučanstvu razumljiv opis i objašnjenje samog značenja i društveno-povijesnog konteksta.

Neka ovo ostane kao otvoreni problem za rješavanje u bližoj budućnosti, a sada tri djela koja biste obavezno trebali preslušati ako ste ljubitelj grupe Krankšvester. 


Blagoje Bersa - Idila za orkestar
Romantična melodija, kako sam naslov sugerira, priziva utopistički karakter ovog najizvođenijeg djela za orkestar hrvatskog skladatelja, baš kao i Švesterova pjesma “Retardirana”. Radi o drugom stavku djela “Tragična simfonija - Četiri uspomene iz mog života”, “Idila - dan mog vjenčanja”. Može li se dalje ova ljepota povezati i s pjesmom “DiP”, ostat će nepoznanica. Jer, na Classic.fm-u postoji nekoliko zanimljivih lista "Top 50 klasičnih djela na temu seksa", "Skladatelji koji su konzumirali opojne droge", ili "Najbolja djela koja opisuju ljubavni brodolom", a hrvatskih - jedva u bilo kakvom obliku, bilo gdje. Nit' čut, nit' vidit. No, ne odustajemo od domovine!


Jakov Gotovac - Simfonijsko kolo
Gotovčeve orkestralne skladbe programnoga su karaktera, sadržajno i motivički temeljene na narodnoj baštini. "Simfonijsko kolo" datira iz 1926.; djelo je oštre, živahne plesne ritmike, snažnih kontrasta, bujne orkestracije i jedno je od najizvođenijih Gotovčevih djela. Energična, s motivima najmodernije narodne baštine, ujedno i najveći hit Krankšvestera je pjesma "Gaber". Također, lokalne tradicije dečki su se dotaknuli u hitu "Za benbare i saundsisteme".


Julije Bajamonti - Gloria
U potrazi za hrvatskim skladateljima sakralne glazbe, naišla sam na jedan, do sada meni ne poznat žanr, a zove se Cro sacro. Wikipedija navodi: "Riječ "Cro sacro" je kovanica nastala od pojmova cro (kratica za Hrvatsku) i sacro (tal. riječ za sakralno, tj. sveto), a predstavlja pokušaj pronalaska odgovarajućeg izraza za hrvatsku duhovnu glazbu nastalu pod utjecajem novijih glazbenih oblika – šansona, beat, rock, pop, jazz i slično."
I lakše je pronaći nešto iz navedenog žanra nego snimljeno djelo klasičnog hrvatskog skladatelja sakralne glazbe. Jedna od uistinu rijetkih na YouTubeu je snimka djela Julija Bajamontija, "Gloria". Ovaj je skladatelj, rođen u Splitu, inače, zanimljivo, bio kritičar konzervativne Crkve. Bio je veoma svestran znanstvenik, liberalnog usmjerenja (volterijanac); bavio se fizikom, kemijom i astronomijom. Između ostalog, napisao je i knjigu o kugi u Dalmaciji. Skoro pa aktualno. "Slava Kristu!", rekli bi Švesteri.