Specijal

Maja otkriva: Jufkamental - najbolji oblik punk-rocka 21. stoljeća

Maja otkriva: Jufkamental - najbolji oblik punk-rocka 21. stoljeća

Svaki ljubitelj žešćeg zvuka nekako se uvijek tješi onom starom "Punk nije mrtav", premda je u dubini svjestan da stvari već nekoliko desetljeća nisu onakve kakve bi trebale biti. Ono što sa sigurnošću možemo reći jest da u proteklih deset godina u regiji nismo dobili kvalitetno izdanje ovog žanra.

Dok velikani preživljavaju na staroj slavi, mladi sve manje pokušavaju. I tako nismo dobili niti jedan bend, niti jedan album niti jednu pjesmu vrijednu spomena koja bi ponovno oživjela distorzirano buntovništvo koje je obilježilo generacije. Sve do sada, kada je na scenu stupio Jufkamental.

Njihov debitantski, istoimeni album, definicija je ponovnog oživljavanja, kada se punk u svom najžešćem, najsirovijem i najmodernijem obliku uzdiže kao feniks iz pepela, spreman osvojiti cijelu regiju. 

 

 

Tridesetominutno remek-djelo obiluje profinjenošću, čistoćom kaotičnog zvuka, sofisticiranom kompozicijom i zanimljivim energetskim preokretima u ukupno jedanaest i više nego uvjerljivih pjesama. Odlučnost i autentičnost zvuka njihova je najveća prednost - vješti i precizni, u bazi veoma čvrst bubanj i istančan bas koji se izvrsno nadopunjuju, a na površini distorzija ritam gitare koji dodatno naglašavaju moćnu vokalnu dionicu čiji su stihovi napravljeni estetski lijepo, poetični, prikladni i dostojni žanra, bez imalo pretjerivanja, lažnog aktivizma ili nepotrebnih ljubavnih drama.

Zvuče prirodno, kvaliteta, i sviračka i skladateljska odaje visoku dozu sigurnosti, što oduševljava na prvo slušanje. 

Službeno definirani kao alt-punk, puno su žešći od toga, to je opasni punk-rock s elementima noisea i grungea, ponekad i metala. Bolesno dobro.

 

 

Bend čine vokalist i gitarist Hamza Badžak, basist Alan Jusufbegović i bubnjar Rijad Šuta. Još su jedan u nizu kvalitetnih, ako ne i najkvalitetnijih proizvoda Mostar Rock Schoola. Produkciju albuma, kao i miks i mastering potpisuje Sead Zaklan, a u stvaranju albuma sudjelovao je i dobitnik nagrade Grammy, Trevor Gibson. 

Tehnička kvaliteta je zato itekako jasna, no cijeli album napravljen je i odsviran toliko dobro da bi oduševio slušatelja i kao obična demo snimka. 

Ovo je najbolje izdanje žestokog regionalnog punk-rocka u proteklih deset godina. Obavezno poslušati, ne može vas ostaviti ravnodušnim.