Specijal

Maja otkriva: KRIS*

Maja otkriva: KRIS*

Ako ste do sada bili mišljenja da glazbenici najnovije generacije ne mare za kvalitetu, onda poslušajte glazbenika koji se publici relativno nedavno predstavio pod umjetničkim imenom KRIS*. Oborit će vas s nogu i razoružati i najmanju sumnju. Njegov album "Loading..." nevjerojatan je odraz glazbe 21. stoljeća, razvoja najnovijeg vala domaće hip-hop/trap scene i neograničenih mogućnosti samostalne umjetničke slobode, svojevrsni vrhunac "amaterskog" DIY pristupa.

Jer je KRIS* svoj debitantski album "Loading..." u potpunosti stvorio sam. I priču, i zvuk, i realizaciju, i najsitniji detalj. Kaže, sve je naučio sam. Perfekcionizam je rezultirao onim klišejem - "svjetskim zvukom". Radi se o albumu unaprijed promišljenog koncepta, djelo koje ima svoj početak i kraj, zaplet, vrhunac i rasplet, koji najavljuje pojavu jednog budućeg potencijalno velikog imena regionalne scene. 

Kroz jedanaest pjesama, u samo pola sata, s primarnom podlogom u modernom hip hopu, objedinjuje mnoštvo različitih glazbenih žanrova, uzima njihove najbolje elemente i stapa ih u kompaktnu cjelinu s vlastitim umjetničkim i autentičnim potpisom. Engleski jezik također mu ne predstavlja barijeru, njegova je dikcija na visokoj razini, a iskrenost izraza također je nemoguće ne primijetiti. 

 

 

Njegova želja za stvaranjem glazbe, kako sam kaže, došla je uz album "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" Kanyea Westa. Utjecaj Westa i sličnih umjetnika očit je na novom albumu, no eksperimentiranje s elektroničkim zvukovima omogućilo mu je dobivanje širine koja mu je postala glavni adut.

Naziv "Loading..." se odnosi na konstantnu progresiju kojoj čovjek teži, gdje su ciljevi koji nam se čine kao platoi kada dođemo do njih, zapravo samo stepenice. - izjavio je KRIS* koji je oduševio i zrelošću stihova koji su nekoliko razina iznad većine do sada predstavljenog u regiji. Dok mnogi uspješno plivaju u plićaku, odlučuju ići lakšim putem, ovaj je glazbenik istinski umjetnik koji je odlučio hrabro zaroniti u dubine. Izvrsno balansira između popularnog i kvalitetnog, što je idealna kombinacija koja se tijekom godina pokazala kao najbolja za dugotrajnost.

Njegove bi se pjesme savršeno mogle uklopiti u format radijskog etera, uhu su izuzetno ugodne za usputno slušanje dok se sa svakim ponovnim susretom otkriva poneki novi detalj, skriven u pozadini. 

 

 

Kreativnosti u stvaranju instrumentalnih podloga mu ne nedostaje, čime je dobio na raznolikosti i dinamičnosti albuma dok je istovremeno produkcijski uspio ujednačiti cjelinu, zbog čega ima izvrstan flow. 

Dok je većina pjesama više-manje laganijeg i atmosferičnog ritma, na samom završetku zakucava s istoimenom “Loading…”, energetskom elektroničkom bombom hitoidnog karaktera s kojom bi svatko trebao započeti svoj susret s ovim genijalcem. 
Ovo je uistinu veliki početni korak, iznenađujuće kvalitetno osvježenje regionalne scene koja je u posljednjih nekoliko mjeseci zakoračila nažalost i prema monotoniji. No, dok postoje ljudi kao što je KRIS* ne trebamo brinuti za budućnost, samo im je potrebno pružiti priliku i prepustiti se njihovoj čaroliji. Svijet je ovakve ljude lansirao na sam vrh, na nama je da napravimo isto.