Koncerti

Eksplozija na nebu Tvornice kulture

Eksplozija na nebu Tvornice kulture

Dupkom pun Veliki pogon Tvornice kulture bio je sinoć mjesto radnje jednog od najočekivanijih koncerata u posljednje vrijeme. Naime, nakon dvanaest godina Explosions in the Sky ponovno su nastupili u Zagrebu promovirajući svoj najnoviji studijski uradak "The Wilderness". Kao podrška Explosionsima nastupila je šibenska Diskodelija.

Explosions in the Sky počeli su točno u 22:15 kako je bilo najavljeno. Popevši se na pozornicu pozdravili su sa "Dobra večer" što je odmah razdragalo publiku. Koncert je bio otvoren sa "Wilderness" koja je ujedno i prva skladba na novom albumu. Publika se odmah prepustila glazbi i vidno uživala odlazeći u neke posve druge dimenzije svijesti. Uslijedile su "With Tired Eyes, Tired Minds, Tired Souls, We Slept", "Greeth Death" i "The Ecstatics".

Diskodelija © Goran Novosel

Kontemplacija je bila prisutna s obje strane, žmirila je publika i žmirili su dečki na pozornici, a jedino što je bilo važno bile su melodije koje su dolazile s gitara i bubnjeva. Svjetlosni efekti koji su pratili koncert također su bili impresivni i doprinosili su cijeloj toj ekstatičnoj atmosferi. Uzvici odobravanja pratili su prve taktove na "First Breath After Coma" što je bilo potpuno očekivano. Nisam mogla ne primjetiti kako je u jednom trenutku šaka Michaela Jamesa bila pomalo 'blurry' zbog brzine kojom je svirao i igre svjetla i sjene.

Explosions in the Sky © Goran Novosel

"Colors in Space" nas je svojim harmoničnim početkom odvojila od prostora i vremena, a potom ubacila u dramatični završetak. Nakon nje je slijedila obožavana "Your Hand in Mine", krasna post rock romansa koja je meni osobno, uz "The Only Moment We Were Alone", predstavljala najemotivniji dio koncerta.

Explosions in the Sky © Goran Novosel

"Disintegration Anxiety" nije 'pokvarila' raspoloženje kako bi joj to naziv mogao sugerirati već je pružila očekivan klimaks pred kraj koncerta, koji je još više upotpunila već spomenuta "The Only Moment We Were Alone". Time su Explosions in the Sky završili koncert i pozdravili publiku. Bisa nije bilo jer su nam kroz deset pjesama i sat i pol sviranja poručili sve što su naumili.

Explosions in the Sky © Goran Novosel

Nakon paljenja svjetla još uvijek je velik dio publike ostao stajati na mjestu upijajući posljednje ostatke odličnog koncerta. Jedinu zamjerku bih uputila zvuku Tvornice, ali to je već ionako standardna priča koja je postala 'common knowledge'. Mislim da će mnogi koji su sinoć bili u Tvornici još danima u sebi nositi tu atmosferu, preslušavati albume i tražiti okvire za one prekrasne postere koji su se mogli kupiti nakon koncerta.

Explosions in the Sky © Goran Novosel