Koncerti

Clutch u Tvornici - sjedi, 5!

Clutch u Tvornici - sjedi, 5!

Nije prošlo ni tjedan dana, a Tvornica je opet ponudila više nego dobar razlog da se, bez obzira na predstojeći radni dan i (pre)rano buđenje, dovučem na drugi kraj grada – u Zagreb je stigao Clutch. Ovi američki rockeri prvi su put nastupili u našim krajevima, pa ni ne čudi što je koncert bez problema rasprodao Močvaru, a zatim i Tvornicu. A vjerojatno bi i neki veći prostor, no onda bi se izgubio dio „prisnosti“ koje pružaju klupski koncerti, pa možda i bolje da je ostalo ovako.

Kao uvertiru u večer odabrana su dva zagrebačka stoner benda, Cojones i She Loves Pablo. Moram priznati da sam se jako veselila što ću napokon imati priliku uživo čuti Cojonese, budući da se o njima oko mene uvijek pričalo s dozom oduševljenja. Očito i s razlogom, jer su dečki, popraćeni epilepsija svjetlima, definitivno opravdali sva očekivanja. Iako je sama svirka bila preglasna za moj ukus i bubnjiće, Cojonesi su pošteno prodrmali Tvornicu, a usput i najavili svoj novi album i turneju. Jedva čekamo! 

Cojones

Nakon njih, i čak par minuta prije no što je bilo predviđeno po satnici, na pozornicu se popela ekipa čije nastupe smo već milijun puta popratili i nahvalili – She Loves Pablo. Međutim, napravit ćemo to i milijun prvi put jer Pablovci sa svakim nastupom zvuče sve zrelije, uigranije i opuštenije. Vidno raspoloženi, dečki su odsvirali nekolicinu svojih najjačih stvari, poput „Mother Of All“, „Rubber Band“ i „Next Of Kin“, na kojoj im se pridružio i Nenad Gajić. Standardno dobra svirka, keep up the good work. 

She Loves Pablo

I onda je došlo vrijeme i za glavnu atrakciju večeri, koja je, kao što je to u Tvornici bilo i par dana ranije, dočekana s ovacijama i nestrpljenjem. Već po načinu na koji su se ovi iskusni rockeri dogegali na pozornicu Velikog pogona bilo je jasno kakva će ovo biti večer – puno dobre svirke, ali i još bolje zafrkancije. Uvodna „The House That Peterbilt“ popraćena je gromoglasnim pljeskom, no nažalost, barem što se tribina i balkona tiče, i  jako slabim zvukom, koji se kroz par pjesama ipak „ustabilio“. Druga „Who Wants To Rock“ dočekana je još glasnije i energičnije, no sve je to bilo dječja igra dok na red nije došla „The Regulator“. Tvornicom se složno orilo, dok su zrakom pive letjele u svim smjerovima. 

Clutch

Clutch je prašio žestoko i beskompromisno, Fallon je energijom klinca od 20 godina rasturao na mikrofonu, usnoj harmonici, čak i cowbellu, redali su se jedan hit za drugim,  a atmosfera je bila na vrhuncu kad su započeli prvi taktovi  žestoke „Earth Rocker“. Dečki iz Cutcha odlično komuniciraju s publikom, koja je reagirala na njihov svaki mig i na svaki način motiviranja (iako publiku jučer uopće nije bilo potrebno motivirati), a to je kvaliteta koju rijetki bend ima, ma koliko bili iskusni. I onda, taman kad pomisliš da ni atmosfera ni svirka ne mogu bit bolje, oni počnu derat po novom albumu, zaredaju „X-Ray Visions“, „Firebirds!“ i „Son Of Virginia“, totalno razgale dupkom punu dvoranu i ubiju ti i ono malo energije što je ostalo nakon cjelovečernjeg skakanja. 

Clutch

Bis, bez kojeg ekipi iz Clutcha vjerojatno ne bi bilo omogućeno napustiti Tvornicu, završio je s „Electric Worry“ i „One Eye Dollar“, a publika je Veliki pogon napuštala ozarenih lica. Ne samo Clutchu, već i Cojonesima i She Loves Pablu uistinu svaka čast, sva su tri benda zaslužna za večer koja će se pamtiti! 

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.