Albumi

Brand New i njihova fantastika

Brand New i njihova fantastika

Osam godina nakon posljednjeg albuma Daisy i jedanaest od odličnog The Devil and God are Raging Inside Me, Brand New su prije tjedan dana izdali novi album čime su iznenadili svoju bazu fanova. Naime, sve oko Science Fictiona je bilo toliko tajanstveno i daleko od očiju javnosti i medija da nitko nije sa sigurnošću mogao predvidjeti kada bi album mogao biti izdan. Bend nije čak izbacio niti jedan jedini singl kojim bi najavio svoj novi uradak, a prve primjerke albuma su odabranim fanovima poslali na kućne adrese prije nego su javno obznanili da je Science Fiction vani.

"Science Ficton" ima sličnosti sa svim prethodnim albumima benda, ali ipak najviše referenci ima na posljednja dva "The Devil and God" i "Daisy" i to ne samo kroz zvučne elemente, već i kroz same stihove. Ono što će slušateljsko uho odmah uočiti je prisustvo akustične gitare koja je na ovom albumu osnova mnogih pjesama ("Could Never Be Heaven", "Desert", "Batter Up").

Album obiluje ambijentalnim prijelazima, neobičnim i bizarnim zvučnim uzorcima koji su na momente pomalo i jezoviti, pa s mračnim stihovima koji su tipični za Laceyja stvara neku nadnaravnu atmosferu. Na trenutke imate dojam kao da je David Lynch tu imao svoje prste, kao da ste se odjednom našli u nekom njegovom filmu. S druge strane osjeti se tu i utjecaj grungea i rocka devedesetih.

Taj Lynchovski štih uoči se već na prvoj pjesmi "Lit Me Up" u samom uvodu. Ovdje se Lacey dotiče kršćanskih motiva koji ga proganjaju još od prethodnih albuma "When I grow up I wanna be a heretic / I want to climb over the wall 'cause I'm not on the list." (referenca na "Jesus Christ" s "The Devil and God"). Sama atmosferičnost "Lit Me Up" je slična onoj na Radioheadovoj "Burn the Witch". Biblijskih motiva ne nedostaje ni u "Desert", gdje Jesse priča o nasilnoj homofobiji, mržnji i licemjerstvu nakon čega slijedi stih "God is love". Glavna tema ovdje pomalo podsjeća na onu s "The Archers' Bows Are Broken" s The Devil and God albuma.

Album je prepun i tema koje su vezane uz psihičke probleme, čovjekovo otuđenje i autodestrukciju. Na "Can't Get it Out" Jesse pjeva "I guess that's just depression / No sense in fighting it now" te upravo zbog tog stanja ne može iznijeti pozitivne poruke "I've got a positive message / Sometimes I can't get it out". Ujedno su ti stihovi i odgovor onima koji su bendu zamjerali poprilično tmurne i depresivne stihove. Ti njegovi problemi ga čine autsajderom pa tako na "Same Logic/Teeth" kaže "Your friends are all imaginary, your shrink stopped answering her phone". Njegova otuđenost od društva se ne smanjuje s prolaskom vremena, već naprotiv, vrijeme ju produbljuje i čini Jesseija još usamljenijim. The Killsi bi rekli "Time ain't gonna cure you honey."

Također, Jesse prepoznaje obrasce koji se ponavljaju i vode ga uvijek u iste situacije "Well this is the same logic that got us into trouble the first time" ili po Bowiejevom "always crashing in the same car". Međutim, na "Could Never Be Heaven" se ipak može naslutiti određena doza nade. Lacey cijeni ono što ima i to pretače u krasne stihove "My daughter’s shoulders are my shoulders/ My son’s hands, my hands/ My wife’s heart, my own heart”.

Početak pjesme "No Control" pokazuje na očit utjecaj grungea, izrazito nevermindeovski uvod se pretače u tipičan Brand New stil, a potom završava u nekom čudnom Lynchovskom uzorku. Neki od najboljih dijelova albuma su upravo te kombinacije stilova i kontrasti između tihih i glasnih dijelova koji se neočekivano izmjenjuju. Primjerice na "Out of Mana" iz snažnih gitarskih rifova i bubnjarske linije na kraju prijeđu u pomalo folk melodiju koja me čak podsjeća na Sufjan Stevensa.

Album završava osam i pol minutnom "Batter Up" koja će vam za sam kraj ižmikati srce i iz koje vrišti osjećaj praznine i bendova pomirenost s problemima koji ih muče "It's never going to stop/ Batter up/ Give me your best shot/ Batter up". Odličan je to izbor za zaokružiti album, jer je uz "Lit Me Up" i "Same Logic/ Teeth", "Batter Up" jedna od najjačih pjesama na albumu.

Spekulacije su da će se bend razići sljedeće godine. Ako se to pokaže točnim, onda su Brand New karijeru zaokružili odličnim albumom koji će se sigurno naći na popisu najboljih ove godine. Ja se nadam da će nas za par godina opet iznenaditi novim albumom ili, još bolje, nekim neočekivanim koncertom.

Popis pjesama:
01. Lit Me Up*
02. Can’t Get It Out*

03. Waste
04. Could Never Be Heaven
05. Same Logic/Teeth*
06. 137
07. Out of Mana
08. In the Water
09. Desert
10. No Control
11. 451
12. Batter Up*

*Top pjesme