Koncerti

Afro Cuban All Stars – Tvornica kulture u strastvenom zagrljaju Kube

Afro Cuban All Stars – Tvornica kulture u strastvenom zagrljaju Kube

Afro Cuban All Stars predvođeni legendarnim Juan de Marcos Gonzálezom sinoć su u Zagreb donijeli okus Havane i rasplesali mnogobrojne okupljene u Tvornici kulture.

Prošlo je više od dvadeset godina otkad je neumorni Juan De Marcos González osnovao Afro Cuban All Stars, ansambl koji je u vrijeme nastanka bio sastavljen od legendarnih kubanskih glazbenika poput Ibrahima Ferrera, Chachaíta Lopeza i Rubena Gonzáleza, koji su slavu stekli u “zlatno doba” kubanske glazbe 50-ih godina prošlog stoljeća te im udahnuo novi život i spasio ih od zaborava. Danas je postava drugačija, ali cilj iza projekta je ostao nepromijenjen; kubanska glazba mora nastaviti živjeti.

 

foto: Afro-Cuban All Stars, credit: Zvonimir Bregeš

 

González i njegov bend, sastavljen od vrhunskih kubanskih glazbenika kroz dva sata koncerta neprekidno su nam održavali široke osmijehe na licima i bar nakratko nam uspješno isključili sve brige svakodnevice. Mješavinom zarazno plesnih ritmova mamba, rumbe, bolera, abakue, timba i drugih kubanskih glazbenih stilova, odlepršali smo u egzotične karipske krajeve u kojima poželite ostati zauvijek.

 

foto: Afro-Cuban All Stars, credit: Zvonimir Bregeš

 

Ljubav benda prema onome što rade i žive gotovo je opipljiva, a fuzija melodija koje dolaze iz fantastične brass sekcije, bubnjeva, klarineta, klavijatura, campane (popularni cowbell) stvara opojnu glazbu kojoj se jednostavno teško oduprijeti pa su tako uspjeli rasplesati i sramežljiviju publiku. Među glazbenicima u bendu nalaze se i Gonzálezova supruga te njihove dvije kćerke Gliceria i Laura Lidia, što dodaje cjelokupnoj toplini i šarmu.

 

foto: Afro-Cuban All Stars, credit: Zvonimir Bregeš

 

Bend je neumorno svirao oko dva sata u kojima smo imali priliku čuti i doživjeti punu veličanstvenost bezvremenske kubanske glazbe kroz izvedbe pjesama legendarnih autora iz "starih vremena", ali i neke Gonzálezove novije kompozicije. Bend je čak dva puta “izmamljen” na bis, a da se pitalo publiku, vjerojatno bi se ovaj kubanski plesnjak nastavio cijelu noć. Prekrasna večer zaokružena je romantičnim "stiskavcem", s obzirom na jučerašnji Dan žena, prigodno posvećenim svim ženama u publici za vrijeme kojeg je González na pozornici zaplesao sa svojom suprugom i time raznježio sve prisutne.

 

foto: Afro-Cuban All Stars, credit: Zvonimir Bregeš

 

Afro Cuban All Stars proveli su nas kroz bogatu prošlost i raskošnu sadašnjost kubanske glazbe za čiju budućnost, dok god postoje vizionari poput Juana De Marcosa Gonzáleza i glazbenih zanesenjaka koje okuplja oko sebe, nema nikakvog straha.

 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja