Koncerti

ST!llness proslavio 10. rođendan

ST!llness proslavio 10. rođendan

Sinoć (30.4.) su se u KSET-u puhale svjećice – naravno, figurativno rečeno. Za slavljeničkim “stolom“ nas je čekao ST!llness, a broj godina na sceni iza njih se popeo na okruglih 10! Ta brojka zaslužuje, naravno, i prigodnu proslavu, a dobro je poznato da, kada se radi o Yuriju i ekipi, dobra zabava nikada ne izostane.

Ali, KSET. Pitam se u čemu je točno problem zadnje vrijeme. Znate ono kako je na koncertima uvijek najžustrije u prvim redovima, i jasno, broj i energija publike proporcionalno opada kako se krećete prema vratima kluba. E, pa u KSET-u je sasvim obrnuta situacija, naročito po pitanju brojnosti prisutnih pred samom pozornicom. Naviknuta na to da se u te redove najteže probiti, vrlo me začuđuje kada njima možeš neometano prošetati, dok se za do wc-a progurati treba imati živaca. Dobar klub, dobri ljudi, a gdje točno škripi – voljela bih da mi netko otkrije. Eto, morala sam započeti s time, da vam ova frustracija ne ostane kao zadnja misao izvještaja.

10 godina na sceni, 8 od prvog albuma, još 2 izdanja u međuvremenu, stotine koncerata, sve to je ST!llness. Isti onaj koji svoje korijene vuče iz godina prošlog stoljeća, koji je počeo kao hip hop dvojac, a kraj im nećemo predviđati jer im se nova vrata tek otvaraju – vidjet ćemo što nam izvjesni album donosi, najavljen za 2016.. Vjerujem da ćemo za 5 godina ponovo navući rođendansko ruho i zaplesati uz staro-nove hitove, samo drugi put, dragi Ivane Jurić, molim te, odigraj na nesigurno i nesentimentalno i odaberi Vintage pa da dobijete feštu kakvu i zaslužujete. (evo sad zaista prestajem kritizirati KSET, samo još jednom ističem – nije do mene, nego do VAS)

Kada otvorite službeni site benda, osim što će vas u oči pogledati, među ostalima, 10 godina mlađi Ivo i Zondo iz Dječaka, uočit ćete kako je aktualna najava koncerta ona za gig u Tvornici 13.4. – 2012. Dakle, ST!llness koncertno hibernira već neko vrijeme. Imali su punih devet mjeseci pauze, a izrodilo se pola novog albuma, u što smo sinoć provirili krajičkom oka i čuli novu „Kocka je okrugla“, kroz koju nam nesuđeni profesor filozofije poručuje „Kocka je okrugla i kotrlja se dok spavaš, prostor i vrijeme su dimenzije šta sanjaš“. Još jednom – za zamisliti se.

ST!llness je bend koji je skupio od svega po malo i oblikovao vlastiti crossover izričaj. Tekstovi koji se rijetko dodiruju banalnosti, već češće teže poticanju na širenje svijesti, pa čak i kad nisu vrlo intelektualni, upakirani su tako da zvuče suvislo i privuku uho da pokloni pozornost. TBF škola.

Kada bi ih pokušala glazbeno svrstati bio bi to nezahvalan zadatak, pa mogu pokušati objasniti. ST!llness ima žestinu rocka, hirovitost panka, ritmičnost dancehalla, pozitivu i „one love“ reggaea, a poneku i dub pozadinu. Poduprto perkusijama dopiru i do afrobeata, a česte hip hop vokalne dionice i funky prizvuk pomažu u stvaranju džungle zvuka.

A sada – koncert! Dakle, još smo jednom bili žrtve Facebook obmana, jer niti se pojavilo 390 ljudi niti je koncert počeo u 21.30 kako su nas danima uvjeravali da će se zbiti. U 22 sata se konačno na velikom platnu postavljenom pred binom prestaju vrtjeti random ilustracije i kreće, kako je i najavljeno, promocija eksperimentalnog spota za pjesmu„Energija“ u režiji Vjerana Vukašinovića. KSET se počeo puniti, što je trajalo prvih dobih pola sata dok se nije formirao konačan broj prisutnih. Spot prepun mutnih, psihodeličnih kadrova odgovara atmosferi same pjesme i tim ponavljajućim stih „nigdi ne izvire i ne može nestat samo je stalno triba bit svjestan“ ti pokušava ući u neki mračniji dio uma.

Uskoro se bend penje na binu i otvaraju s posljednjim singlom „Bottun“ izdanog na Seasplash kompilaciji pod okriljem organizatora istoimenog festivala, Pozitivan ritam. Nastavljaju s „Anantavidjaja“ s prvijenca, a prisutnima nije trebalo dugo da ih zarazi “ST illness“. Svirali su nam gotovo dva i po sata i prohujali kroz sva tri izdanja i svih 10 godina stvaralaštva.

Bend je uigran i nema tu nekih prigovora s tehničke strane, a Yuri je i dalje ludo energičan te dežurni animator koji maksimalno doprinosi stvaranju dobre atmosfere. On skače, viče, pleše – ukratko, pokori tu pozornicu jednako vješto kao i u godinama iza nas, al, budimo realni, nitko nije ni sumnjao. Od gostiju su večer uveličali, očekivano, Nenad Kovačić iz Antenata (perkusionist na prvom albumu) koji je promijenio više uloga tijekom večeri, Davor Vrdoljak aka DJ Venom sa skrečevima, zatim Egoless na klavijaturama, Danijel Vignjević – Moco na basu, pa i MC Chakka. Bezbroj puta nam je Yuri zahvalio što smo sve ove godine “stillness“ s njima i tradicionalno nas uz „još jednom fala za kraj“, odnosno „Blues za moju majku“ pozdravio, samo da bi se koji minut kasnije ekipa spremno vratila i počastila s još dvije numere. Prvom, „Ona“ te zaključno s istom onom psihodeličnom s početka priče – „Energija“ koju su maksimalno razdužili te njome zatvorili nastup, poklonili nam se, golih prsa, znojni i sretni.

Jedino što imam za prigovoriti (a nije nužno ni kritika, već čisto opservacija) je kako se sve one ranije navedene nijanse-nijansice žanrova utope u žestini live izvedbe, te zapravo puno jače osjećaju slušajući studijske snimke. Možda zbog manjih preinaka u sastavu benda, s obzirom da je posljednji album, generalno gledano, ozbiljniji i žešći (a oslanjaju se više na rock i dub) od prva dva gdje su šarali među žanrovima i možda se još pronalazili.

Bilo kako bilo, ST!llness nam je priredio odličan rođendanski tulum i još jednom osvijestio kako je „Ona violinski ključ na početku svakog crtovlja, a mi smo samo notica na svemirskim strunama“. Pokazali su da u njihovim svjetovima „Muzika i samo ona čini da se kugla okriće“, a svoju filozofiju i energiju se trude prenijet na “cili svit“, pa „čoviče, pusti muziku da te pomiče“!

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?