Koncerti

Sir Andrasa Schiffa i Orkestar doba prosvjetiteljstva zagrebačka publika odslušala u jednom dahu

Sir Andrasa Schiffa i Orkestar doba prosvjetiteljstva zagrebačka publika odslušala u jednom dahu

Ciklus Lisinski subotom ove je sezone ugostio još jednu legendu klasične glazbe, sir Andrasa Schiffa koji je predvodio jedinstveni Orkestar doba prosvjetiteljstva.

Veličina sir Andrasa Schiffa kao i njegov utjecaj klasičnu glazbenu scenu tijekom dugogodišnje karijere veoma je teško u kratkim crtama opisati i objasniti, no jasno je kako se radi o impresivnoj personi čije je shvaćanje glazbene umjetnosti utjecalo na mnoge generacije te ostavio neizbrisiv trag.

Impresivan i kao dirigent i kao pijanist, u publici ciklusa Lisinski subotom izazvao je veliko oduševljenje, pruživši dva sata jedinstvene glazbene čarolije i čak petnaestak minuta bisa koji je publika odslušala u jednom dahu.

Svako djelo poznaje do posljednjeg detalja, nevjerojatan kapacitet i talent koji je obogaćen godinama iskustva. Shvaćanje Schumanna i Brahmsa strastveno i samouvjereno je prenio na Orkestar doba prosvjetiteljstva, kreativan kolektiv vrhunskih umjetnika koji savršeno shvaćaju Schiffovu ideju i viziju koju zajednički pretvaraju u djelo.

foto: Orkestar doba prosvjetiteljstva, credit: Tugomir Hrabrić

Profinjena usklađenost dijelova orkestra stvara posebnu vrstu mekoće zvuka koji vrlo često prelazi u čvrste fraze koje junački projure dvoranom, a publici predstave prepoznatljiv karakter koji teži autentičnosti, konstantno eksperimentira s materijom i pomiče ustaljene granice klasične glazbe.

Veliki su aplauz na samom početku zaradili solisti Roger Montgomery, Martin Lawrence, Gavin Edwards i David Bently izvedbom Konzertstücka za četiri roga i orkestar u F-duru, op 86 Roberta Schumanna. Pobjedu je odnijela jednostavnost i lakoća izvedbe koja je bila samo zagrijavanje za dinamičnu Četvrtu simfoniju u d-molu, op. 120 s kojom su glazbenici u potpunosti osvojili zagrebačku publiku. Schiffovo specifično umjetničko vodstvo, perfekcionističko znanje uz neizmjeran prirodni talent koji je još uvijek njegova velika prednost odvodi slušatelja na novu glazbenu dimenziju, a iz orkestra izvlači ono najbolje.

U drugom se dijelu grandiozne večeri posvetio Prvom koncertu za glasovir i orkestar u d-molu, op. 15 Johannesa Brahmsa, zahtjevnom i emotivno izuzetno zanimljivom djelu u kojem je preuzeo i solističku ulogu. Kako bi doživljaj bio potpun, na pozornicu Lisinskog dopremljen je skupocjen klavir iz 1856. godine, nastao u uglednoj radionici Juliusa Blüthnera. Pijanistička virtuoznost, istovremena potpuna posvećenost orkestru i svakom najmanjem detalju maestralnog djela, neopisivo je zahtjevna izvedba, a opet odrađena s popriličnom lakoćom zbog čega je sir Andrasa Schiffa bio pravi užitak promatrati kako strastveno i uspješno na pozorinici provodi svoju viziju u djelo.

Niz legenda klasične glazbe na pozornici Lisinskog nastavlja se 6. travnja kada će se u koštac s djelima Haydna i Šostakoviča uhvatiti jedan od najvećih svjetskih orkestara Kremerata Baltica predvođena glasoitim violinistom Gidonom Kremerom.