Koncerti

Schengenfest 2015.

Schengenfest 2015.

Oblačna srijeda 29. 07. označila je službeni početak osmog po redu Schengenfesta, jednog od najvećih i najjačih festivala u susjednoj nam Sloveniji. Sam festival je smješten uz rijeku Kupu na samoj granici sa Hrvatskom, u mjestu Vinica. Ondje smo proveli četiri dana koja su nažalost bila obilježena lošim vremenom, ali to nas nije spriječilo da se dobro zabavimo i poslušamo hrpu zanimljivih regionalnih i stranih glazbenih imena. Kako je to sve izgledalo i zvučalo pročitajte u nastavku.

Srijeda

Prvi je dan protekao u žešćim metal, rock i progressive tonovima. Prvi bend koji smo ulovili te večeri bio je Eclipse of time. Karlovčani su solidno zagrijali tad još pristizajuću publiku  odsviravši nekolicinu autorskih pjesama, ali i obrada poput "Everybody" od Backstreet Boysa, čime su vidno digli atmosferu u publici. Nakon njih na red je došla slovenski black/industrial/death metal  Noctiferia. Iako njihov žanr možda nije primamljiv najširim masama, dečki su itekako uvjerljivo vladali pozornicom, zaintrigiravši pritom sad već nešto veću publiku. Osim toga, žestokim zvukom i scenskim nastupom savršeno su pripremili teren za posljednji bend te večeri, Stahlzeit.

Elvis Jackson @ Schengenfest 2015.Elvis Jackson @ Schengenfest 2015.

No prije Stahlzeita bio je red za meni najveće iznenađenje večeri, slovensku punk/rock veselicu Elvis Jackson, kojoj je uspjelo dobro popuniti veći dio prostora ispred pozornice i rasplesati čak i nas koji nismo baš upoznati s njihovom diskografijom. Dobra uigranost benda koji se nije dao smesti ni nestankom rasvjete usred nastupa koja je potrajala gotovo do kraja koncerta, kao i odlična komunikacija s publikom koja reagira na njihovu svaku želju i mig, dio su recepta za odličnu feštu koju nam je u srijedu zakuhao Elvis Jackson. A kad smo već u kulinarstvu, šećer na kraju bio je austrijski Rammsteinov tribute bend – Stahlzeit, definitivno jedan od najboljih tribute bendova na ovim prostorima.

Stahlzeit @ Schengenfest 2015.Stahlzeit @ Schengenfest 2015.

Vjerne izvedbe Rammsteinovih najvećih hitova poput "Du hast", "Sehnsucht" i "Engel" zagrijale su srca i onih najzagriženijih i najkritičnijih Rammsteinovih fanova. A osim pjesama, zagrijala ih je i ogromna količina različite pirotehnike na pozornici koja je neizostavan dio svih Rammsteinovih nastupa. Iako su meni osobno bili nešto sporiji naspram originala, ogroman trud koji bend ulaže u svoj nastup zasluženo im je donio titulu najvećeg i najspektakularnijeg Rammsteinovog tribute benda.

Stahlzeit @ Schengenfest 2015.Stahlzeit @ Schengenfest 2015.

Četvrtak

Dosadna kiša koja je gotovo čitav drugi dan festivala neprekidno prala Vinicu definitivno je utjecala na posjećenost festivala i na atmosferu među publikom. Ili se barem tako činilo na prvi pogled. Prvi bend koji nas je natjerao da napustimo sigurnost naših šatora bio je Elemental  kojem je pripala uloga prikupljanja publike i pripremanja je za ostatak večeri. S obzirom na vrijeme bio je to prilično nezahvalan zadatak koji je zagrebačka ekipa na svoj standardan način dobro ispunila, odsviravši lijep niz svojih najvećih hitova (npr. "Bolji si"), kojima su zagrijali publiku i nabrijali je za poslasticu koja je slijedila, Guano Apes.

Guano Apes @ Schengenfest 2015.Guano Apes @ Schengenfest 2015.

Guano Apes je jedan od onih bendova čiji su vječni hitovi, kao što su "Open your eyes" ili "Lords of the boards" poznati više-manje svim ljubiteljima kvalitetne rock glazbe. Pjevačica hrvatskih korijena, Sandra Nasić, bez obzira na tehničke poteškoće s razglasom koje su u manjoj mjeri popratile i cijeli festival, dobro je prodrmala publiku i digla je na noge. Moja jedina zamjerka koncertu je po pitanju njegova trajanja jer mi se činilo kao da su odsvirali taman koliko su morali, iako je publika jedva dočekala sam koncert. Nakon njih s veselim se ritmovima nastavilo uz Asian Dub Foundation, plesnu dub/ reggae/rock (i još puno toga) senzaciju koja je razbudila i posljednje ostatke djelomično uspavane publike. Karizmatična ekipa držala nas je na nogama od početka do kraja koncerta i po meni do tog trenutka najbolje uspjela stvaranju one prave festivalske atmosfere. Odlična reakcija publike očito je tjerala bend da još više podigne atmosferu i vjerujem da bi njihov nastup, iako ionako solidna trajanja, da nije bilo vremenskih ograničenja trajao i duže.

Asian Dub Foundation @ Schengenfest 2015.Asian Dub Foundation @ Schengenfest 2015.

Pauzu između ADF i Siddharte ispunila je i grupa gimnastičara koji su svojim ludim vratolomijama na pozornici zasluženo zadivili sve prisutne i na tome im skidamo kapu.

A kao posljednji bend večeri nastupila je slovenska rock senzacija Siddharta koja je standardno dobrim koncertom zadovoljila očekivanja većine svojih fanova. Tomi se družio s publikom, žene su vrištale,  skakalo se i u glas pjevalo Siddhartine hitove, bilo one starije, kao i nekolicinu s najnovijeg albuma "Infra". Sve u svemu bio je to jedan dobar koncert, iako mi je sama Siddharta djelovala ipak nešto manje uživljeno nego inače.

Siddharta @ Schengenfest 2015.Siddharta @ Schengenfest 2015.

Petak

Trećeg je dana festivala kišu zamijenilo sunce što je naočigled utjecalo i na raspoloženje publike na Schengenfestu koja je tijekom dana još uvijek pristizala u povećim brojkama. Kao uvod u ovu večer oko 20:30 ulovili smo slovensku ska veselicu Sell out. Vidno raspoložena ekipa je pokazala da se i pred tad još malobrojnom ekipom i bez obzira na štaku od koje se glavni vokal nije micao čitav koncert može napraviti itekako dobra fešta i zabaviti pritom sve prisutne. Odsviravši autorske pjesme, kao i par obrada poput "Brown Eyed Girl", napravili su odličan uvod u ostatak večer i dokazali da je istinita ona "gdje ima volje ima i načina", a pred sam kraj koncerta basist se spustio među publiku i ondje odsvirao čitavu pjesmu.

Sell Out @ Schengenfest 2015.Sell Out @ Schengenfest 2015.

Nakon ska došao je red na neobičan, ali dobar world music/rock/yugo schlager bućkuriš  koji je priredio Magnifico sa svojim pratećim bendom, a koji mi je bio jedno od boljih iznenađenja Schengenfesta. Poveća ekipa na pozornici raznježila je i domaću i stranu publiku, bez obzira na godine i glazbene preference. Magnificov nastup bio je nastup sa dušom prepun suptilnih, ali zanimljivih žanrovskih prijelaza čime se ne mogu pohvaliti ni mnogi poznatiji i (nažalost) cjenjeniji glazbenici.

Magnifico @ Schengenfest 2015.Magnifico @ Schengenfest 2015.

Bio je to jedan  vrhunski nastup koji bih definitivno preporučila svima. Vrijedi i istaknuti da im se u jednom trenutku na pozornici pridružio i Orkestar Ivana Pavlovića te dodatno upotpunio već bogati zvuk puhačke sekcije. Nadamo se da ćemo Magnifica uskoro imati prilike ponovno čuti uživo i u Zagrebu. 

 

PENDULUM DJ @ Schengenfest 2015.PENDULUM DJ @ Schengenfest 2015.

U drugoj je polovici večeri napravljen zaokret u žešći zvuk koji su održali bendovi Niet i Zablujena generacija. Iako pomalo neobičan izbor bendova s obzirom na bendove koji su svirali prije njih, obje su ekipe su uspjele održati dobro raspoloženje publike koja se u tim trenucima već malo prorijedila i djelomično vratila u kampove. Osim toga, dobar je dio publike bio privučen zvukovima elektronike koji su pristizali s drugog stage-a, a za koje je bio zaslužan odličan PENDULUM DJ set, zbog kojih se razdivljala i najukočenija i najsmrznutija ekipa. Upravo mi po pitanju njih nije baš najlogičniji razmještaj po pozornicama, jer bi se takvom svjetski poznatom imenu definitivno trebalo iskazati poštovanje nastupanjem na glavnom pozornici, a ne na malom DJ stageu koji je ovako završio u gužvi.

 

Niet @ Schengenfest 2015.Niet @ Schengenfest 2015.

Subota

I posljednjeg je festivalskog dana organizatorima pošao za rukom odabir prvih izvođača jer je i ove večeri ekipa na pozornici okupljena oko repera Trkaja oraspoložila i podigla publiku. Možda i više od samih pjesama, zanimljiva je bila njihova međusobna interakcija  po kojoj se vidjelo da se i sami izvođači odlično zabavljaju, dojam koji je donekle izostao kod nekih drugih izvođača na festivalu.

Trkaj @ Schengenfest 2015.Trkaj @ Schengenfest 2015.

Nakon Trkaja pozornicu je preuzeo Marko Milićević, poznatiji pod imenom Gramophonedzie. Ovog smo puta imali priliku slušati Gramophonedzie live experience, skupinu glazbenika okupljenu oko Milićevića čiji su elektro-swing tonovi uspješno tjerali sve okupljene  na ples, a Milana Popović poznata pod umjetničkim imenom Maat Bandy svojim je odličnim vokalnim sposobnostima očarala sve okupljene. Njihov je nastup bio među najboljima na festivalu, zabavan i bez puno kompliciranja i nepotrebne priče, a koji je i publika naočigled prepoznala kao dobro podlogu za festivalsko opuštanje.

Maat Bandy, Gramophonedzie live experience @ Schengenfest 2015.Maat Bandy, Gramophonedzie live experience @ Schengenfest 2015.

A takav je bio i nastup možda najvećeg imena festivala (ovisno o tome koga se pita), Rudimentala. Krenuvši nešto laganije nego očekivano, Rudimental DJ set polagano je nabrijavao publiku i uspio napraviti pravu pomutnju u Vinici. Iako mi je DJ set nešto manje zanimljiv nego čitav sastav Rudimentala koji sam imala priliku gledati mjesec dana ranije na INmusic festivalu, tijekom njihovog nastupa ni ovog puta nije bilo mjesta ni za trenutak odmora. Veselje kojim je zračio njihov nastup i praćenje reakcija i želja publike, kao i hitovi poput "Waiting all night" i "Feel the love", očito su nepogrješiv recept za uspjeh.

Rudimental DJ @ Schengenfest 2015.Rudimental DJ @ Schengenfest 2015.

U veselom se tonu nastavilo i uz nastup S.A.R.S.-a, koji su se svojim veselicama ("Ratujemo ti i ja", "Buđav lebac" itd.) uspjeli oduprijeti i kiši koja je, nažalost, obilježila ovogodišnji Schengenfest. S.A.R.S. je održao i više nego dobar koncert, no kao i na Siddharti, i na njihovom mi je nastupu ipak nedostajao još trunka energije i volje da bih ga proglasila odličnim. Istini za volju, bilo je već kasno, a možda su i oni bili umorni od čaganja koje im je prethodilo.

S.A.R.S. @ Schengenfest 2015.S.A.R.S. @ Schengenfest 2015.

Nakon odsječene Satrianijeve ruke pozornicu su preuzeli Nosači Pacijenata čiji se žestoki rock zvuk baš i nije uklapao u ovu večer, ali ponekad nije loše kršiti i nepisana pravila. S obzirom da nas je umor sad već obarao s nogu, vjerujemo da je pozitivna družina i do kraja nastupa dala sve od sebe i da su se lokalne mačke, nakon "Balade o mačkama", zasigurno osjećale posebno.

Sanja Lalić, S.A.R.S. @ SchengenfestSanja Lalić, S.A.R.S. @ Schengenfest 2015.

Sve u svemu, Schengenfest je jedan zasad još relativno malen festival s velikim potencijalom. Nažalost tijekom trajanja festivala bilo je određenih organizacijskih propusta koji se nisu mogli ne zamjetiti, a mogli su se relativno jednostavno izbjeći i na taj način popraviti ukupan dojam. Najveći problemi su bili u lošoj informiranosti osoblja od kojeg si rijetko kada mogao saznati ikakvu, a kamoli točnu informaciju, a satnica je bila dostupna jedino na Facebook stranici festivala, što je išlo na ruku samo domaćoj publici koja je imala stalan pristup internetu putem mobitela. Također nije se mogao ne zamjetiti problem sa razglasom koji se djelomićno doživio u publici, a po reakciji određenih bendova na pozornici je bio puno gori. Nakon konstruktivne kritike, s druge se strane mora reći da su opuštenost i ležernost Schengenfesta dio njegove čari, a to su očito prepoznali i njegovi posjetitelji, ali i izvođači.  Iako mi je žao što ipak nisam imala priliku čuti Kreslina ili Sassju koji su otkazali nastup, organizatorima je pošlo za rukom dovođenje zvučnih imena i držimo im prekrižene palčeve da sljedeće godine budu još i bolja. Osim "velikih faca", zahvalna sam što sam imala priliku čuti neke nove mlade (i nešto starije nade), bolje se upoznati sa susjednom nam glazbenom scenom i pronaći nove glazbene ljubavi, što je bitno svakom muzičkom sladokuscu.  

Schengenfest 2015.Schengenfest 2015.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.