Koncerti

Pogreb X, Srbi i AbnorMalan u Routu 66

Pogreb X, Srbi i AbnorMalan u Routu 66

Ovog petka Route 66 je ugostio Pogreb X, nekadašnji bend svima dobro znanog Satana Panonskog, te kao goste bendove Srbi i AbnorMalan. Maleni prostor Routa bio je dovoljan za pravu punk feštu koja je više izgledala kao podsjećanje na lik i djelo Satana Panonskog nego kao koncert njegovog nekadašnjeg benda.

Na pozornicu su prvi stupili Srbi, friški bend iz Zagreba, koji su svoj prvi koncert odradili posljednjeg mjeseca prošle godine, a već sad pozornicu dijele s većim imenima punk scene. U svakom slučaju su jako interesantan bend, zapinju za oko s rozokosom pjevačicom Miyu, basisticom Nadiom i dobro poznatim Njecom na bubnjevima. Iako je bilo teško pratiti tekstove pjesama, članovi benda su neke pjesme posebno predstavljali pa se našlo i posveta našim aktualnim političarima. S obzirom da je koncert počeo dosta rano, okupili su dosta ljudi koji su ih došli podržati ili čuti prvi put. Pjesme su im dosta, kako bi se reklo, catchy pa su tako svi pjevušili pjesmu "Malo tvoje mame" koja je definitivno bila najzapaženija. U svakom slučaju su zanimljivi, pa ako ih želite poslušati, možete u Vintage Industrial Baru na izdanju Good Vibrationsa 3.2.

Nakon njih je na pozornicu došao bend AbnorMalan. Sami sebe karakteriziraju kao alternativan bend za live nastupe i klupske svirke. Oni su, rekla bih, učestali gosti u Routu, ali nekako mi se činilo da su bili najmanje zapaženi ove večeri. Iako je prostor bio već poprilično pun, ovaj bend kao da nije pobudio pretjeran interes publike. Šteta jer stvarno sviraju vrlo dobro. Prvi puta sam ih čula i mislim da su zaslužili više pozornosti, ali nažalost to im baš i nije pošlo za rukom. Po načinu na koji sviraju se vidi da imaju staža na pozornici, te su odradili jako dobru svirku što se tiče glazbenog djela. Drago mi je da je u toj hrpi nezainteresiranih ipak bila nekolicina onih koji su ipak obratili pozornost na ovaj bend.

Nakon male stanke, na pozornicu se popeo i vinkovački Pogreb X. Bend koji postoji od 1978., a najpoznatiji su po svom nekadašnjem pjevaču, legendarnom Satanu Panonskom, bio je definitivno ono što su svi u Routu iščekivali. Čim su otvorili svirku počeo je kaos, a cijeli koncert je popratio i jedan momak koji je odlučio da su odjevni predmeti u tom trenutku suvišni, pa se tako gol popeo na pozornicu i tamo ostao tijekom cijelog koncerta. Bio je još jedan koji je isto tako kao od majke rođen skakutao oko pozornice, omotan samo lancima oko vrata i krvave glave. Baš zbog takvih scena je sve podsjećalo na Satana. Svirali su pjesme kao što su "Lepi Mario", "Iza zida" i "Trpi kurvo", a u nekim momentima se činilo da tekst bolje zna publika od samog benda, što je bilo pomalo razočaravajuće. Moj osoban dojam je da se Pogreb X oslanja baš na tu uspomenu na Satana iako je on napustio bend prije više od 30 godina. Sve u svemu, publika definitivno nije ostala nezadovoljna što se moglo i čuti kada su na kraju svirke vikali da žele još.