Koncerti

Irena Žilić @ Tvornica kulture

Irena Žilić @ Tvornica kulture

[caption id="attachment_2142" align="aligncenter" width="547"]Irena Žilić © Julien Duval Irena Žilić @ Gričevanje © Julien Duval (iz arhive)[/caption]

Ireni Žilić desilo se ono što vjerojatno svatko priželjkuje kad promovira svoj novi album – rasprodan koncert. Tim više što se ovdje radi o mladoj glazbenici koja tiho i strpljivo krči svoj put i kroči svojom stazom. Naklonost glazbene kritike već je stekla svojim EP-jem Days of Innocence, te potvrdila albumom Travelling koji je objavila pred nepunih mjesec dana. Dupkom puni Mali pogon Tvornice kulture pokazao je i da je publika itekako željna upijati Ireninu glazbu i uživo. Slika gužve oko pulta s CD-ima nakon koncerta i to mnoštvo koje je Ireni htjelo uputiti barem koju rečenicu i dobiti njen autogram još bolje dokazuju da je hype oko ove mlade kantautorice itekako opravdan.

Irenine melodije su jednostavne, a ipak slojevite. Na prvu se čine nježnima i melankoličnima, možda pomalo distanciranima, no istovremeno blješte njihova snaga i toplina. Takva je i sama Irena. Njene melodije mogu se prilagoditi i solističnoj izvedbi uz gitaru, izvedbi uz prateći glazbeni sastav, a mogle bi se, s vremenom, čuti i uz dodatak komornog gudačkog ansambla. Tekstovi, premda pisani na engleskom jeziku, na što šira publika kod nas još uvijek ne reagira s prevelikim odobravanjem, znalački su kreirani, kompleksni i slikoviti, te oslikavaju ne samo Irenina intimna promišljanja već se uklapaju i u našu kolektivnu svijest.

Irenin kristalno jasan i moćan sopran, čijom se dinamikom sjajno poigrava kako bi jasnije kreirala atmosferu pjesama, tijekom koncerta je sve više dobivao na sigurnosti, a time su i ovacije publike nakon svake pjesme bivale sve jačima i jačima. Irena je iskrena ne samo u umjetničkom smislu, već i u komunikaciji s publikom kojoj se tijekom koncerta zahvaljivala na aplauzima i uzvicima odobravanja. Šestero talentiranih mladih ljudi koji su sinoć kročili na pozornicu - Irena Žilić, Ivana Žabkar na violini, San Mikulec na gitari, Lucija Ćustić kao prateći vokal, Vatroslav Gmaz na bubnjevima, te Mark Mrakovčić na klavijaturama i udaraljkama - predstavljaju svijetlu budućnost naše glazbene scene. Možemo se nadati da će dobiti dužnu i opravdanu pozornost i ne samo od strane glazbenih medija, a da ih se pritom ne profanira. Irena je doista jedno sjajno sunce koje obasjava, grije i raduje sve koje imalo dotakne i bit će pravo veselje pratiti njezin daljnji rad i napredak.

(Bilo bi lijepo i kada bi se publika naučila ne samo dolaziti na vrijeme na koncerte, već i pozornije slušati glazbenike koji se trude prenijeti im nekakvu poruku, i ne dopustiti da komunikacija bude jednostrana zbog toga što se cijenjeni auditorij ne može suzdržati od žamorenja. Ako se koncert održava u jednom klubu, a ne u Lisinskom ili u HNK, ne znači da bonton praćenja događanja nije isti, barem po pitanju (bučnog) razgovora tijekom koncerta.)


Tekst: Ana Hotko

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."