Koncerti

My Baby – večer kad je Tvornica plesala kao jedno!

photo: My Baby, credit: Filip Bušić

My Baby – večer kad je Tvornica plesala kao jedno!

My Baby su nizozemsko- novozelandski trojac koji posljednjih desetak godina samouvjereno osvaja europsku i svjetsku glazbenu scenu. Na krilima posljednjeg albuma „sake sake sake“ kao jedno od odredišta na turneji ponovno je uključen i Zagreb, što smo dočekali s oduševljenjem.

Tko je jednom bio na My Baby, nije mu zadnji put, a tko nije, svakako bi trebao jer ovo je bend za koji itekako vrijedi kupiti kartu. Ovaj psihodelični trio najpoznatiji je po svojim live nastupima kojima svaki put iznova oduševljavaju publiku. Iako su definitivno tip benda kojem bolje odgovara festivalski setting, jednako se dobro snalaze i koncertnim halama poput Tvornice kulture, kojoj se vračaju svakih par godina.

photo: My Baby, credit: Filip Bušić

Bend se sastoji od karizmatične Cato van Dijck kao glavnog vokala i bas gitare, a povremeno i na violini, njenog brata Joosta na bubnjevima i Novozelanđanina Daniela Johnstona na gitari, a sam zvuk My Baby teško je svrstati u neke čvrste okvire. Njihov je zvuk kroz godine definitivno evoluirao, no srž je ostala ista. Upravo je ta kombinacija brojnih žanrova, od bluesa, gospela, afričkih ritmova, funka i dobrog starog rock’n’rolla ono što My Baby izdvaja iz gomile.

my-baby-©-Filip-Bušić-April 29, 2023-0B5A6259-Enhanced-NR 

photo: My Baby, credit: Filip Bušić

Ono što je sigurno kad My Baby dolazi je da će večer biti u znaku plesa i po tom nas pitanju nikad nisu ostavili na cjedilu. Od izlaska na pozornicu pa do samog kraja, svojim zavodljivim ritmovima i nepokolebljivom energijom iscijedili su iz nas i zadnju trunku snage – dobar završetak subotnje večeri. Ovaj eklektični trojac djeluje kao jedno i povezanost, volja i veselje s kojim nastupaju su opipljivi, no glavna zvijezda večeri je svakako bila Cato koja skakući s jedne strane pozornice na drugu, usput mijenjajući instrumente kao od šale, kao kakva šamanka predvodi cijeli show i svojim zvukom nas, u nekom trenutku čak i doslovno, s lakoćom baca na koljena. No Joost i Daniel tu nisu ništa manje bitni jer upravo su ono ti koji na gitari i bubnjevima čine okosnicu ove cijele, kako to oni sami nazivaju, „voodoo blues“ priče.

photo: My Baby, credit: Filip Bušić

S novog albuma čuli smo nekolicinu pjesama, poput „a dream i dream“ i „my bad“, koje nagovješćuju pomalo mračniji zaokret u zvuku, no favoriti publike i dalje su bez sumnje raniji albumi, kako to često i bude. „Remedy“, a nešto kasnije i „Uprising“ atmosferu su dovele do samog usijanja, žudeći za još psihodeličnih ritova. A to smo i dobili sa „Seeing Red“ kojom je, s prikladnim crvenim osvjetljenjem u pozadini, jučerašnji set doveden do kraja. Naravno, ni bis nije izostao nakon čega se bend naklonio publici.

my-baby-©-Filip-Bušić-April 29, 2023-0B5A6739-Enhanced-NR 

photo: My Baby, credit: Filip Bušić

My Baby su fantastičan live bend i njihova je prisutnost na pozornici potpuno hipnotizirajuća, što svaki put iznova dokažu. Bila je to večer odlične atmosfere i plesa i veselimo se sljedećem dolasku u Zagreb – koji, nadamo se, nećemo morati dugo čekati!

my-baby-©-Filip-Bušić-April 29, 2023-0B5A6906-Enhanced-NR 

photo: My Baby, credit: Filip Bušić

Kratak povratak na početak večeri – iako je nastup My Baby bio najavljen za 20:45, par minuta kasnije na pozornici su se, potpuno neočekivano, pojavila Djeca!, jedno od novijih imena na domaćoj rock sceni. Zbunjenost publike bila je očita, no svoju su ulogu predgrupe, kroz kratku setlistu, odradili i više nego dobro. Jedino je upitno jesu li, po pitanju zvuka, bili pravi odabir kao uvod u veoma rasplesan My Baby. No na kraju dana nije ni bitno, drago nam je da im se pruža prilika da pokažu što znaju i umiju. 

djeca-©-Filip-Bušić-April 29, 2023-0B5A5978 

photo: Djeca, credit: Filip Bušić

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.