Koncerti

Fist from East: Totalni punk raspašoj u Močvari

Fist from East: Totalni punk raspašoj u Močvari

U subotu 17. prosinca u rasprodanoj Močvari održan je pravi mali slavonski punk spektakl – Fist from East.

Pošto sam odlučio poslušati sve bendove došao sam već oko 21h, a gužva na ulazu govorila mi je da se sprema nešto značajno. Ekipa, uglavnom između 30 i 40 godina, skupljala se ispred kluba prepričavajući svoja dosadašnja iskustva s bendovima koji su nastupali te večeri. 

Nisam dugo morao čekati prvog izvođača. Već oko pola deset festival je otvorio hardcore punk bend iz Osijeka Smrt Razuma. Dečki su netom objavili svoj prvi album Nova era mraka koji su nam ovom prilikom i predstavili. A zvučali su onako kako trash hardcore punk i treba zvučati – kratko, brzo i glasno. Nastup su otvorili izrazito žestoko sa Carstvo sivila, dok je Lomite nam kosti bila najbolje prihvaćena. Moram priznati da su u nešto više od pola sata odlično zagrijali publiku. 

20221217_223219

Uz kratku pauzu, u pola jedanaest na pozornicu je izašao Loš primjer. Ovaj sastav iz Požege, osnovan davne 1997. godine, specifičan je jer svoj punk izričaj kombinira s elementima metala. Za vrijeme njihovog nastupa od 45 minuta klub se skroz napunio, a pjesma Živ nekako se najviše istaknula. Držeći se više manje rasporeda oko pola dvanaest na stage je izašao bend koji sam najviše želio poslušati, a čini mi se i većina posjetitelja – barem koliko sam mogao primijetiti po kupljenim pločama i majicama na štandu. Kriva istina dolazi iz Slavonskog Broda i karakteriziraju ih brze dionice uz socijalno angažirane tekstove u kojima pružaju kritiku kapitalizma te govore o radničkim pravima i sekularnosti. Ostao sam ugodno iznenađen njihovim nastupom, pogotovo s izvrsnom izvedbom pjesme Manifest s kojom su i zaključili svoj set.

20221217_214807

Zvijezda večeri bio je, naravno, Debeli precjednik. Unatoč promuklom glasu pjevača Tina Kovačića, u nešto manje od sat vremena napravili su totalni raspašoj u prepunoj Močvari. Za vrijeme njihovog energičnog nastupa svako malo netko se penjao na stage i „zaranjao“ natrag u publiku, a sve je kulminiralo paljenjem bengalke (koja je brzo ugašena). Uz presjek karijere Debeli precjednik je najveće hitove ostavio za sam kraj. Cijela je dvorana pjevala u sav glas Zaboravi i Moja su koljenja umorna od moljenja. Zatvorili su koncert s Farmerskim srcem na čije se prve taktove hrpa fanova popela na pozornicu i u jednoj uzavreloj atmosferi zaključili odličan slavonski punk festival.