Koncerti

Post-rock tjedan započeo uz Tides from Nebula

Post-rock tjedan započeo uz Tides from Nebula

Ponekad je dobro imati priliku poslušati nekoliko predstavnika istog žanra, čisto kako bi se dobio dojam o razlikama izvedbi. Dok ćemo u petak moći čuti velikane post-rock scene Sigur Rós, u srijedu smo mogli čuti sastav mnogo bliži standardnoj percepciji post-rocka. Ipak, Tides from Nebula posjeduju dovoljno varijacije da bi ih se moglo istaknuti u moru drugih bendova – također – pretencioznih imena.

Prije negoli nastavim s izvještajem htio bih naglasiti da je strpljenje vrlina, osobito kada treba započeti nastup bilo kakve alternative. Zašto? Jednostavno. Koliko god voljeli određeni žanr, postoji određena granica tolerancije po pitanju kašnjenja i time odgađanja nastupa. Tako smo čekali skoro pola sata prije negoli je koncert uopće započeo. Publici očito nije smetalo jer je u međuvremenu taman imala vremena družiti se i popiti pokoje pivo pa je sve ispalo u redu. Nego, da spomenemo malo i bend. Bilo bi u redu.

Obavijeni ambijentalnom magluštinom, Tides from Nebula pružili su nam ugodnu kombinaciju post-rock melodija i dinamičnog ritma i skladno nas vodili kroz svoj zvučni pejzaž. Ozvučenje je bilo dobro. Bilo bi i vrlo dobro da su niski tonovi bili manje prodorni. Takav pristup itekako može omesti u uživanju same glazbe, osobito ovakve. Vizualno nisu bili sterilni zahvaljujući zanimljivom pozadinskom osvjetljenju koje je poboljšalo cjelokupni dojam. Glazbeno su elementi elektronike bili zanimljiv dodatak, kao i naglasak na težem zvuku gitara i prostranosti bubnjeva, osobito kako je koncert odmicao pa su počeli pokazivati utjecaje progresivnog rocka. Bilo je to nešto po čemu su se razlikovali od drugih post-rock grupa. Većina nažalost ima tendenciju bacati razvučene melodije bez puno kohezije pa se nakon nekog vremena i skladbe i sama glazba stopi u bezličnu masu. Nasreću, do toga nije došlo kod Tides from Nebula. Imali su varijacije u zvuku koje su omogućile dovoljnu raznolikost i zadržale pažnju publike. Dakle, sve je išlo dobrim tijekom i nije bilo monotonih trenutaka. Jedino je možda komunikacija s publikom mogla biti dinamičnija, no ponekad je bolji minimalistički pristup nego usiljeni.

Bilo bi lijepo da su počeli na vrijeme, ali ponekad je bolje ne cjepidlačiti. Ne može sve biti po našoj volji. Barem smo dobili solidan koncert u kojem je mogao uživati svaki obožavatelj post glazbe. Ako i nije bio, tad je imao priliku postati.

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."