Koncerti

Goran Bare i Majke u ALU – rock za sve generacije!

Goran Bare i Majke u ALU – rock za sve generacije!

Prošlog vikenda dvorištem ALU u zagrebačkoj Ilici odjekivali su zvuci Rundekovih hitova. Ovog tjedna, taj zadatak pripao je Baretu i njegovim Majkama, također svojevrsnim veteranima hrvatske glazbene scene.

Ljubitelji Majki su jedva dočekali ovu jedinstvenu priliku pa su sva tri koncerta u organizaciji LAA prilično brzo rasprodana. A iako se jučer dobar dio večeri činilo kako vrijeme neće dopustiti održavanje, kiša se napokon smirila i svi koji smo bili u niskom startu smo se lagano zaputili prema centru grada.

A sudeći po tome da je koncert počeo čak i nekoliko minuta prije najavljenog početka, moglo bi se zaključiti da nije samo publika željna live nastupa, već i izvođači. Koncert je otvoren sa “Skarabej Go Go” i već na prve taktove dobar dio publike je odlučio da ovo nije koncert za sjedenje i skočio na noge.

Nakon “Skarabej” slijedila je psihodelična “Ljubav krvari” za koju je sam Bare zaključio da je prikladna s obzirom na sve što se događa oko nas. Predstavljanje benda, malo komentara na politiku u onom tipičnom sarkastičnom Baretovom stilu, a nešto kasnije i dašak poezije, sve je to bilo dio koncerta ispunjenog najvećim hitova koji svakog obožavatelja Majki dirnu baš gdje treba.

Svatko ima svoje favorite i više-manje smo svi jučer došli na svoje. Dvorištem ALU tutnjali su “Mršavi pas”, “Grešnik” i “A ti još plačeš”, publika je plesala i svi su na sat i pol zaboravili na svakodnevne brige i uživali u dobroj atmosferi. Jedan za drugim su se nizali hitovi pa smo tako čuli i “Mene ne zanima” kao i “Vrijeme je da se krene” koje je publika u dvorištu pjevala uglas s Majkama. Ali nije još bilo vrijeme za kretanje, daleko od toga.

Jedna od najjačih izvedbi večeri bila je svakako “Teške boje”. Jednom prilikom Bare je izjavio kako je to pjesma bez nekog posebnog značenja. Bila to istina ili ne, i na jučerašnjem koncertu bilo je očito da se publika ipak poistovjećuje s njom jer zvuk žestokih “Teških boja” prodrmao i najsmirenije među nama.

Za sam kraj regularnog dijela ostala je “Ja sam budućnost” nakon koje su se članovi Majki lagano povukli prema dijelu za izvođače. No nikako to nije moglo ostati na tome, pa se nakon nekoliko minuta ustrajnih povika i zviždanja, bend ipak vratio na pozornicu i za sam kraj odsvirao još dva klasika - “Budi ponosan” i “Odvedi me”, jednu od najljepših rock balada na ovim prostorima.

Nemamo se na što požaliti, bila je to večer dobrog rocka u lijepom okruženju, a i s tehničke strane sve je funkcioniralo kako treba. 

Nije sve za svakog i o ukusima se ne raspravlja, no činjenica je da su Bare i Majke već godinama simbol kreativnosti i nepresušan izvor dobrih rock pjesama koje privlače sve generacije i rade te već desetljećima. A kao što je jučer i sam Bare potvrdio na brojne “Ne daj se, Bare” povike – ne da se on, nikad se nije ni dao. Svirali oni nama još dugo, dugo.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.