Koncerti

Šank okupirao Tvornicu

Šank okupirao Tvornicu

Nakon godinu dana, Šank?! je opet stupio na pozornicu Tvornice. Ovaj put kao podršku na sceni ugostili su Antitodor, a podrška iz publike su bila već stara i nova lica s koncerata Šanka. Sve u svemu, već po samom dolasku je dobar provod bio osiguran, iako se Tvornica dosta sporo i postepeno punila ljudima.

Baš iz tog razloga, Antitodor je otvorio ovaj koncert pred premalo ljudi s obzirom koliko zaslužuju. Ovi veseli Puležani, predvođeni pjevačem Todorom, kao ime su prisutni na punk sceni već 20 godina, a nije ih ni na sekundu omelo to što je posjećenost, i to još za veliki pogon Tvornice, bila izrazito mala. Pozdravili su okupljene, i odmah krenuli u napad. Uvijek energičan Todor nije stajao ni na moment. Između pjesama je veselo razgovarao s publikom, a nažalost to je bilo jedino vrijeme kada ga se jasno čulo jer dok je svirka trajala, sve se čulo osim njegovog vokala koji unatoč molbama toncu nije bio namješten kako treba tijekom cijele svirke. No, ni to ih nije omelo. Odsvirali su svoje najpoznatije, a "Patike", "Kapitalistička" i "Više ne trebam te" su ipak dobile najviše pažnje od strane publike. Ipak, dvije pjesme bih izdvojila kao apsolutne pobjednice večeri što se Antitodora tiče, a to su "Ona odlazi", koju su odsvirali sredinom svirke, i "Snovi" koje su odsvirali na samom kraju. Tek tada je Tvornica bila pristojno popunjena, koliko smatram da je trebala biti od samog početka, a Todor je veselo pozdravio okupljene i prepustio pozornicu glavnim zvijezdama večeri. 

Šank u Tvornici © Daniel Gjurček/DB Photography

Pozornica nije dugo bila prazna, ubrzo su se na nju popeli nama dobro poznati Šank?!-eri. Rakić na vokalu, Mrva na gitari, Dinko na bassu i Bojan na bubnjevima ušli su na pozornicu uz zvukove intra iz Smogovaca, a nakon pozdrava publici, započeli su koncert s pjesmom "Borac" za koju su prije svega par dana izdali spot. Tvornica je bila puna, publika je već počela divljati, a i Rakićev vokal se za razliku od Todorovog jasno čuo te je od početka grmio velikim pogonom Tvornice. Krenuli su uz pjesme "To me ne brine", "Ne odustajem", "Umrijet ću mlad" i "Spas" te nisu stajali cijelo vrijeme, skoro pa svaka pjesma je išla odmah nakon prethodne, bez puno govorancije, da se što duže svira i zabavlja. Najavili su već prije da će ovo biti koncert na kojem će svirati malo novih i malo starih, da se nađe ponešto za svakog. Održali su to što su rekli te nastavili s pjesmama "Vatromet", "Luđačka košulja", "Metak za kraj", koju je publika otpjevala skoro cijelu s Rakićem, i "Snobovi", koju je Dinko veselo i sa zadovoljstvom otpjevao. Pjesmu "100 godina" kao da su posvetili ovim mlađim naraštajima koji su bili prisutni, a "Ljubav gradu" je ganula sve prisutne purgere te se pojavilo nekoliko zastava našeg glavnog grada. Nakon pjesme "Gdje su svi?", Mrva je počeo svirati pjesmu koja nikako nije slična opusu Šanka, a to je "Bog" od Pipsa, koja se na kraju ipak pretvorila u prepoznatljivu "Zagreb gori". Kao i uvijek, nakon nje su išle "Grad je naš" i "Crni Oblak", koje su opet posebno ganule Zagrepčane. Atmosfera je bila sve što se i očekivalo, neprestan pogo, guranje u prvom redu i proliveno pivo uz dobru glazbu. Rekla bih čak da je Šank?! ovim koncertom nadmašio prošlogodišnji, a i da se ekipa na njihovim koncertima naučila da nemaju nikakve koristi od dizanja desnice ili izvikivanja Dinamovih parola. Zatvorili su koncert uz "Sve za kraj", "Na šank", "Vjerojatno ne znaš", koja je dirnula sve prisutne, i "Vlada". Zahvalili su se publici, a najavili su još jedan koncert, slijedeće godine na istom mjestu.