Albumi

Currents

Currents

Kevin Parker odnosno Tame Impala ne zna zeznuti stvar. Tri godine nakon izrazito uspješnog "Lonerisma", pod novom etiketom Interscope, Tame Impala izdaje "Currents".

"Currents" još jednom osvježava stvaralaštvo Tame Impale, kao što je to napravio "Lonerism" nakon "Innerspeakera", donoseći drugačiji, a istovremeno lako prepoznatljiv psychedelic rock zvuk benda. Sam Parker potpisuje tekstove, glazbu, produkciju i miksanje ovog albuma nastalog u njegovom kućnom studiju.

Ovo je album osobne tematike ("Yes I’m Changing", "Eventually", "Disciples") s kratkim, sasvim dovoljnim, osvrtom na jedan od najjadnijih ljudskih postupaka ("Gossip"). Uvodna "Let It Happen" osvaja; prodire duboko u slušatelja i savršeno ga uvodi u ostatak albuma kojeg u biti i enkapsulira (An ocean growing inside...). Ostatak albuma je uređeni, donedavni kaos Parkerovih misli uslijed pomirenja s turbulentnim promjenama koje život donosi (prvenstveno na ljubavnom planu). Currents je upravo o tome - o prihvaćanju da je promjena sada i uvijek, ne događaj već kao značajka života nerijetko veća od pojedinca i izvan njegovog utjecaja (There's a world out there and it's calling my name / and it's calling yours, girl it's calling yours too). Parker je svjestan nužnosti promjene i njene težine (Cause I know that I'll be happier / and I know you will too / Eventually), a u posljednjoj "New Person, Same Old Mistakes" priznaje nesigurnost (All the signs I don't read / Two sides of me can't agree) i sumnju u vlastite postupke (Maybe fake's what I like) što je sasvim OK i u ljudskoj prirodi - fina misao za kraj?

Prema autoru ovih redaka, "Let it happen" je možda najbolja pjesma Tame Impale, a možda i najbolja s "Currentsa" uz sjajnu "Eventually". Na ovom albumu nema toliko igranja kao na prethodniku (mada ima tu i pop i disco momenata) i nijedna pjesma nije “velika” kao "Elephant", no većina pjesama je na mjestu što se i očekuje od perfekcioniste kakav je primarni član ovog benda. "Reality in motion" sa svojim “popastim” catchy tuneom je vjerojatno najbrže snimljena pjesma (asocira me na "Graceless" od The Nationala ili "I want the world to stop" Belle and Sebastiana). Dalo bi se raspravljati i je li "Past life" (ne)potrebna, no...

Vrijeme će pokazati koliko je "Currents" za glazbu značajan album. U smislu novog glazbenog izričaja, "Currents" ne donosi nešto posebno novo, ali gura granice kreativnog stvaralaštva Tame Impale i ovog žanra. Ovo je jedan jako dobar album vrijedan pažnje koji će dugo biti na našim playlistama i koji će, uvjeren sam, osvojiti nova srca ponajviše onih u fazi racionaliziranja ljubavnih prekida.

Jedno je neporecivo - Currents je Parkerov najiskreniji glazbeni uradak.

Popis pjesama:

01. Let It Happen*
02. Nangs
03. The Moment*
04. Yes I’m Changing*
05. Eventually*
06. Gossip
07. The Less I Know The Better
08. Past Life
09. Disciples
10. Cause I’m A Man
11. Reality In Motion
12. Love/Paranoia*
13. New Person, Same Old Mistakes*

Top pjesme*