Albumi

Mašinko - nesalomljiv duh generacije umotan u najiskreniji lokalni punk rock novog milenija

Mašinko - nesalomljiv duh generacije umotan u najiskreniji lokalni punk rock novog milenija

"Danas ću, sutra ću" - novi album Mašinka ugodno je iznenadio mnoge obožavatelje njihovog zvuka. Jedan od najperspektivnijih predstavnika punk rock zvuka domaće glazbene scene polako, ali sigurno odrasta, no u dubini duše ostaje onaj isti.

Životne okolnosti u posljednjih su nekoliko godina djelomično zaustavile njihov siguran uspon do samog vrha, no i nakon svih povremenih izbivanja sa scene, oni su samouvjereno zadržali poziciju najboljeg i najomiljenijeg predstavnika alternativne scene, aposlutnih miljenika lokalnih milenijalaca kojima su vrata mainstreama još uvijek širom otvorena. 

A mogućnosti je još uvijek puno, jer njihova je energija iskrena, bliska svima. Pjesme su odraz lokalne svakodnevice istovremeno jednostavne i pjevne, slušatelju se izuzetno brzo zavuku pod kožu, te svih dvanaest pjesama novog albuma presluša u jednom dahu. 

 

 

I nakon stavi na repeat, naravno, jer žestoki riffovi Mašinka nešto su što svima ovih dana treba. Trenutni nalet inspiracije, na trenutke i nostalgije za mjesecima koji nam se trenutno čine dalji nego ikad, podsjećaju na ugodne trenutke, baš kao u pjesmi "Jedne davne jeseni" na kojoj su ugostili Lovely Quinces. 

Tu su i već dulje vrijeme svima poznati hitovi kao "Punim plućima", koja kao uragan prepun pozitive otvara album, melankolično-ironična "Veća lopata" te zagrebačka "Cmrok 2". 

Simpatična "Perice" svojim realističnim humorom gotovo nikog neće ostaviti ravnodušnom, odmah nakon koje slijedi ljubavna "Mirta" - dva su lika čija će se imena glasno oriti svakom koncertnom dvoranom koju će do posljednjeg mjesta ispuniti, jednom kada im to epidemiološka situacija napokon dopusti.

 

 

Jer, "Tu smo gdje jesmo", ali i dalje se nadamo u bolju budućnost. Duh Mašinka ostaje vjerodostojan svih ovih godina, uspijeva zvučati jednako snažno i svježe kao na samom početku. Naprosto je nesalomljiv - baš kao i duh čitave jedne generacije odrasle na ovakvom zvuku. Možda riječ "odrasle" i nije najkorektnije, jer, za njih kao da je vrijeme, s jedne strane stalo, a s druge na svijet gledaju mudrijim očima te se nimalo ne ustručavaju jasno i glasno izreći vlastiti stav, upakirati ga u inteligentnu zezanciju koja bi se itekako trebala shvatiti ozbiljno, premda, nažalost, mnogi kojima je upućena je niti približno neće moći razaznati. 

No, bilo kako bilo, Mašinko za vas ima vrhunski paket od dvanaest doza vrhunskog i sirovog zvuka generacije novog milenija kojeg će sada zasigurno zavoljeti i oni nešto mlađi, kada im zanimljiv cover izleti na nekom od streaming servisa koji koriste. Kada pronađu i Potjeha koji je tražio rakiju te ih obuzme erupcija sreće… Mašinko će postati institucija.

 

 

Popis pjesama: 
01. Punim plućima*
02. Zle opačine
03. Ona stoji na vratima i negoduje 
04. Izgubljenom vremenu
05. Perice*
06. Mirta*
07. Tu smo gdje smo
08. Jedne davne jeseni feat. Lovely Quinces*
09. Veća lopata*
10. Svaki dan
11. Cmrok 2
12. Vrijeme za spavanje

 

*top pjesme