Specijal

Jazz je kul: Pavle Miljenović

photo: Pavle Miljenović, credit: Nikola Knežević

Jazz je kul: Pavle Miljenović

Jazz gitarist Pavle Miljenović iza sebe ima dva studijska albuma, praćena izvrsnim kritikama i prihvaćanjem publike koja nije samo ograničena isključivo na ljubitelje jazz glazbe.

Studirao je jazz gitaru u klasi Agostina Di Giorgia na Kaertner Landeskonservatoriumu, u Klagenfurtu te surađivao s brojnim svjetskim i domaćim glazbenicima dok je posebnu pažnju dobio s vlastitim kvintetom s kojim je objavio dva albuma. Osim što je vrhunski gitarist, on je i skladatelj koji potpisuje skladbe s dva albuma, te ga se često opisuje kao osobu koja "sve konce drži u rukama". 

Suvremeni jazz koji zvuči zanimljivo i kompaktno, bez ograničenja stvara umjetnost koja je prepoznata u javnosti. U srednjoškolskim danima bio je opsjednut Jimijem Hendrixom koji mu je, kako je izjavio u jednom od intervjua, i dan danas jedan od najdražih glazbenika. Odrastao je na filmovima Woodyja Allena, slušao je jazz i klasiku te tako počeo graditi svoj vlastiti izričaj. 

Rad ovog izvrsnog jazz gitarista odjeknuo je suradnjom s Vedranom Ružićem na Porinom nagrađenom albumu "Spiritual Market", nakon čega se okrenuo samostalnim projektima, a svoj talent naglasio i skladanjem glazbe za kazališne predstave, a zvuk njegove gitare često obogaćuje glazbu djela mnogobrojnih domaćih glazbenika. 

Debitantski album "Begin.", uz Marija Bočića (saksofon), Hrvoja Gallera (klavir), Zvonimira Šestaka (kontrabas) i Borka Rupenu (bubanj), predstavio je kao nesmetanu međuigru gitare, saksofona, kontrabasa, klavira i bubnja; nakon čega je zakucao albumom "Upper Structures" koji je prozivan "majstorskim" te mu otvorio put prema samom vrhu regionalnog jazza. Tomaž Gajšt na trubi, Adriano Bernobić na bubnjevima i Zvonimir Šestak na kontrabasu uz Pavla na gitari isporučili su tako vrhunsko djelo – od prve kompozicije "The Great Hope" do posljednje "A Big Job".

"Dok sam komponirao svoj prvi album fokusirao sam se na atmosferu i razvoj melodije i forme, a na ovom albumu sam ulazio dublje u proučavanje nefunkcionalne harmonije kao posvetu kompozitorima 20. stoljeća koji su ostavili trag na meni i izazovom kako pronaći ljepotu melodija i strukturu u nečemu nepredvidivom. Smatram da smo zajedno uspjeli u tome i nadam se da će se slušateljima svidjeti naša kreacija. Jazz je vječno istraživanje i svi nam se mogu pridružiti na tom putovanju", izjavio je Pavle nakon izlaska drugog albuma koji je zasigurno natjerao širu publiku, ako do sada nije, da zavoli jazz. 

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report