Albumi

FOR –

FOR – "The Sun. Will. Shine!" (demo)

[caption id="attachment_1631" align="aligncenter" width="350"]FOR - The Sun. Will. Shine! FOR - The Sun. Will. Shine![/caption]   Datum izdavanja: 17. travnja, 2014. Izdavač: FOR Producenti: FOR  

Ponosna sam što je FOR prvi bend koji smo intervjuirali, krajem siječnja ove godine, nekoliko dana nakon što je pokrenut Sound Report, a gotovo istovremeno s objavljivanjem nekolicine pjesama s ovog albuma na YouTubeu. Album s ovim pjesmama čekam zapravo već nekoliko godina, otkad sam počela pohoditi koncerte Tomislava Malagurskog, vokala i (za sada) glavnog autora pjesama sastava FOR. Tomislav je tada svirao uglavnom obrade, no povremeno bi, pa sve češće, u repertoar ubacio koju autorsku pjesmu za koju bih jednostavno pretpostavila da pripada nekom stranom autoru i stavljala pod veliki upitnik svoju glazbenu informiranost.

Te pjesme su na demo albumu The Sun. Will. Shine!, naravno, dobile novo, bendovsko ruho, kao što su dečki iz FOR u već spomenutom intervjuu i bili najavili. Iako FOR u klasičnom rockerskom postavu koji čine glavni vokal Tomislav Malagurski na akustičnoj gitari, Miodrag Prelec na basu i Frano Homen na bubnjevima (odnosno cajonu) imaju i „uljeza“ – Slavena Špoljarića koji svira, na našim prostorima pogotovo rijetku, osmožičanu klasičnu gitaru, to ih ne čini monotonima. Dapače, upravo ta osmožičana gitara čini kompletan zvuk benda specifičnim. Kada se tome pridodaju hrapav i moćan Tomislavov vokal (koji bih voljela da je ipak povremeno razigraniji i slobodniji), pažljivo dozirana ritam sekcija, te skladno posloženi prateći vokali, dobije se bend koji može svirati i u manjim klubovima intimnije atmosfere koju evociraju pjesme poput „Midnight Poem“ i „The Perfect Crime“, no i u većim koncertnim prostorima, što su pokazali i na Good Vibrations u Vintage Industrial Baru.

Ovaj demo album sačinjavaju i pjesme koje glazbeno prizivaju sjećanja na neka putovanja ili vam pak mogu odgovarati u trenucima kada vam se sluša dinamična, ali nenametljiva glazba. Tu ima miješanja romantičnih motiva i intimističke lirike kao u „Sweet Darling“, „Crazy Lover“ i „Into My Nightmare“, kao i tek na površno slušanje melankoličnih stihova u „Lonely Mind of Mine“, no i tekstova koji otvoreno bodre i pozivaju na otvaranje uma i oslobođenje poput „Keep On Walking“.

Ne želim strogo žanrovski odrediti glazbu FOR, no tu ima i elemenata folka, bluesa, countryja i rocka, prilagođenih akustičnom zvuku, pa čak i nekih elemenata koji podsjećaju na početke Coldplay.

The Sun. Will. Shine! je jedan sjajno snimljen i produciran demo album koji svim demo bendovima i izvođačima može poslužiti kao krasan primjer toga kako se s malo sredstava, a s puno volje i znanja, može napraviti kvalitetan snimak, jer tek jako istančano uho može zaključiti da je ovaj album sniman u kućnoj radinosti.

FOR će svoj prvi cjelovečernji koncert, na kojem će osim pjesama s ovog albuma zagrebačkoj publici premijerno predstaviti i nove pjesme, održati 9. svibnja u Caffe baru Katapult.

The. Sun. Will. Shine. možete besplatno skinuti s Bandcampa, a FOR možete pratiti na njihovoj Facebook stranici.

 

POPIS PJESAMA

1. Midnight Poem 2. Sad Girl* 3. Essence* 4. Keep On Walking* 5. Sweet Darling 6. Crazy Lover 7. Lonely Mind of Mine* 8. Into My Nightmare 9. The Perfect Crime  
* top tracks
  Ocjena: 9/10   http://www.youtube.com/watch?v=Z77zEJO52rQ   Tekst: Ana Hotko  
Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."