Albumi

Kako je to biti u glavi Devina Townsenda?

Kako je to biti u glavi Devina Townsenda?

Devy se vratio! Nakon raspuštanja Projecta, odlučio se ponovno posvetiti svojoj solo karijeri. Najnoviji album na kojem je radio još jedan je znak da vrelo inspiracije definitivno ne presušuje. Ipak, ostaviti zdrav razum na ulazu ne bi bila u potpunosti loša odluka.

„Empath“ je najnoviji uradak kojim pomiče granice glazbe, a i normale. Treba samo poslušati prvi singl „Genesis“ koji oduševljava svojom ludom kombinacijom new agea, progresive, ekstremnog metala, avangarde i disca! Iako mu nije strano uranjanje u druge žanrove, takvo što je nezamislivo u samo jednoj pjesmi, a ipak funkcionira te demonstrira zašto ga se naziva Zappom metala. Na „Spirit Will Collide“ je skloniji zborskim odama miru te je vjerojatno jedna od najpozitivnijih stvari koje je ikad skladao. Naravno, ovakva dihotomija je jasna ako se uzme u obzir njegova tendencija izražavanja vlastitog psihičkog stanja glazbom. Naime, nije samo njegova glazba bipolarna. „Evermore“ je pak više operetski nastrojena i asocira na epski element Projecta i njegov živopisni zvuk. 

Suvišno je reći da je u cijelom tom košmaru sam – unatoč tome što ga je dobar dio sam i odsvirao. Anneke von Giersbergen se vratila na „Sprite“, vrlo čudnovatom putovanju koje, uzevši u obzir Devina, uopće ne čudi. Prisutna je i na „Hear Me“, ali tu mnogo više dolazi do izražaja Devinova frenetična agresija koja je (navodno?) ostala zaboravljena u fazi Strapping Young Lada. Dihotomija istoj je „Why?“, izuzetno umirujuća kvazipastorala nevjerojatno blesavih tendencija – čak i prema njegovim mjerilima. U skladu s naslovom, „Borderlands“ je prikladno shizofreničan ep te ide ruku pod ruku s „Genesis“.

Produkcija je odlična. Ako zanemarimo trenutke ludila, sve zvuči kako treba. Uz niz gostujućih glazbenika i odličan zbor Elektra Women's Choir, čak se pojavljuje i Chad Kroeger. Ako ništa drugo, možemo mu biti zahvalni jer je upravo on nagovorio Devina da napravi ovaj album odličnog materijala. Eto li ironije. Za kraj albuma je ostao jedino prog ep „Singularity“ koji bi mogao poslužiti kao odličan sažetak svega što se moglo dosad čuti – da ne traje skoro pola sata. No, ništa u njoj nije suvišno. Stoga je nema smisla naširoko analizirati već samo toplo preporučiti.

Jedno je sigurno. Ovaj album nije za svakoga. Treba biti specifičnog – čitaj trknutog – mentalnog sklopa da bi se u njemu moglo u potpunosti uživati. No, u tome i jest njegova draž. „Empath“ objedinjuje sve trenutke iz Devyjeve opsežne karijere. Makar ima pregršt kvalitetnog materijala koji bi se mogao navesti, ovaj album je dobar uvod u većinu istog te je odličan uvid u sva njegova stanja. Bilo glazbena, bilo psihička.

Popis pjesama:

01. Castaway
02. Genesis*
03. Spirits Will Collide*

04. Evermore
05. Sprite
06. Hear Me
07. Why?
08. Borderlands
09. Requiem
10. Singularity*

*top pjesme

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."