Albumi

Devin nadilazi granice tuđih očekivanja i vlastitih mogućnosti

Devin nadilazi granice tuđih očekivanja i vlastitih mogućnosti

Ljudi koji nisu skloni metalu bi zasigurno zaključili kako se cijeli žanr svodi na bučno sviranje i grleno pjevanje agresivaca s dugom kosom. E pa nije istina. Ponekad su i ćelavi! Devin Townsend spada u oba tabora. Inače poznat kao "Zappa metala", ovaj Kanađanin se prvi dio karijere specijalizirao u ekstremu (Strapping Young Lad), a drugu polovicu se posvetio pristupačnijem, iako ne lakšem stilu (Band i Project). Godinama je razvijao svoj osebujan stil, a "Transcendence" predstavlja idući korak. Dok je u prošlosti gospodario svim dijelovima svoje glazbe – i sam priznaje da voli držati sve konce - na ovom uratku dopušta i drugim članovima benda da daju svoj doprinos. Rezultat je i više nego dobar.

Prvi na repertoaru je ponovno snimljeni "Truth" sa solo albuma "Infinity". U originalu je pjesmu obilježila izravnost distorzirane gitare, a u preradi glavnu riječ imaju bubnjevi i orkestralna glazba u pozadini te demonstrira koliko je Devin napredovao u produkciji. "Stormbending" nastavlja s grandioznošću koja nije pretjerana. Primjenjuje melodične dionice na gitari i specifično hrapavo pjevanje koje prije refrena prelazi u blaži ton, a u istom u čisto operni tenor. Singl "Failure" demonstrira slojeviti pristup snimanju te pjevanje u tenoru i falsetu koje idealno prati glazbu, a sredinom pjesme dominira progresivna solaža pod utjecajem Satrianija. Osim što je ugodna, pokazuje koliko je sazrio kao gitarist jer ne pribjegava uporabi distorzije. Orkestar i refren svemu daju sjetan ugođaj.

Sve dosad je primjer tendencije za snažnim zvukom, ali sama glazba ne guši slušatelja zahvaljujući vedroj – ipak ne možemo reći veseloj – produkciji što je jedan od Devinovih zaštitnih znakova. "Secret Sciences" je za predah, prog rock njegove melodične - da ne kažemo nježne – strane, također vidljive na "Higher". Asocira na "Storm" The Devin Townsend Banda te solo uratke "Soul Machine" i "Infinity". "Higher" sadrži i žešću stranu, ne kao "SYL", ali definitivno u stilu "Juular" koja ne traje predugo kako album ne bi utopila u guturalnosti. A na oduševljenje fanova, ponovno gostuje Anneke van Giersbergen na "Transcendence" i "Offer Your Light". Prva je epski vrhunac albuma - baš kao i naslov, nadilazi granice osjetilnog iskustva. Druga je jedina brza pjesma s albuma, po elanu duhovni nasljednik "Save Our Now" i odlično se nadovezuje na "Transcendence". Dvije (relativno) lakše pjesme završavaju album, zaokružujući cijelo epsko putovanje: "From the Heart" utjelovljuje intimne akorde na akustičnoj gitari i nudi priliku da upijemo sve što smo dosad čuli. Može čak poslužiti i kao lažni kraj prije "Transdermal Celebraton", ugodne obrade koja okonča ambijentalnim zvukovima, naznačujući izvantjelesni prijelaz – transcendenciju.

Vjerojatno njegov najpristupačniji album, predstavlja njegove prednosti i specifičan pristup glazbi. Doprinos ostalih članova također pomaže u postizanju otvorenosti glazbe. Uz konstantnu volju za napretkom i impozantnim rasponom glasa, dokaz je da Kanada ima itekakve glazbenike za ponuditi, a ne samo Celine Dion i Nickelback. Isplati se poslušati.

Popis pjesama:
01. Truth
02. Stormbending
03. Failure*
04. Secret Sciences
05. Higher
06. Stars
07. Transcendence*
08. Offer Your Light*

09. From the Heart
10. Transdermal Celebration

*Top pjesme

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."