Albumi

Usuđujete li se ući u bezdan Chelsea Wolfe?

Usuđujete li se ući u bezdan Chelsea Wolfe?

Chelsea Wolfe je američka pjevačica zanimljive prirode. U svom arsenalu posjeduje mnogo stilova uključujući gothic, elektroniku, metal, folk. Moje uho ju je zapazilo 2011. godine kada je izbacila album "Apokalypsis" i od tad je postala jedna od mojih namilijih umjetnika. Također, vrlo prominentni su i njeni ostali albumi poput "The Grime and The Glow" (2010.), "Unknown Rooms: A Collection of Acoustic Songs" (2012.) i "Pain Is Beauty" (2013.). Njezin zvuk na prošlim albumima mogu opisati kao hladan, tužan, masivan i apokaliptičan zid zvuka kojega probija njen glas utopljen u raznorazne efekte. Pjesme su izvezene plemenskim bubnjevima, slatkom distorzijom, a ni na jednom albumu ne nedostaje osjećaj očaja, tuge i neminovne propasti.

Slušajući ovaj album, mogu priznati da nisam ostao nimalo razočaran. Njezin novopečeni album "Abyss" podsjeća upravo na to, na grozan i hladan bezdan iz kojeg nema povratka. Album započinje pjesmom "Carrion Flowers" koja je točno u stilu Chelsea Wolfe te iznenađuje slušatelja svojim industrial tonom. Od prvih taktova sam zaintrigiran jačinom i efektnošću pjesme. Njeno koketiranje s industrialom prisutno je i u pjesmi "After The Fall" koja mi je jedna od najdražih na albumu, a u svojoj cijelosti daje nam tipičnu Chelsea Wolfe koja je već odavno sigurna u svoj jedinstveni stil. Lagana, tempom rastuća pjesma dramatične prirode. Romantičan, ali žalostan ton kojim ova pjesma ohrabruje svojim riječima. Njeni vokali su kao i uvijek prodorni te stoje ispred masivnog i bogatog zida zvuka koji prenosi ništa drugo, nego mrak i hladnoću. Taj mrak i hladnoća protežu se tijekom cijelog albuma, koji u svom trajanju od 55 minuta može otjerati slušatelje koji možda nisu navikli ili nisu ljubitelji ovakvog zvuka. Nisam imao problema s time, osim na pjesmama poput "Maw" i "Crazy Love" koje su mi bile pomalo dosadnjikave.

Većina pjesama na albumu ima linearan tok, počinje lagano i uvodi slušatelja u njen um, osjećaje i strasti, a završava iznimno jako i efektno. Utjecaje gothic glazbe možemo često čuti, npr. u pjesmama "Grey Days" i "Simple Death", koje me nevjerojatno podsjećaju na kakav Silent Hill OST (što je kod mene veliki plus). "Simple Death" pogotovo, svojim laganim ritmom daje nekakav predah usred albuma. Ubrzo nas ipak pjesma "Survive" uvodi natrag u bezdan svojim završetkom, salvom jakih bubnjeva i distorzije. Gitare su masne, mutne i prljave, a lakoćom stvaraju njezin karakterističan doom zvuk koji mi ponekad graniči s black metalom. Koliko god gitare bile glasne, ne mogu konkurirati njenom glasu. Ponekad ipak imam osjećaj da se instrumenti bore s njenim glasom za prevlast. Masivnost njene glazbe prisutna je u pjesmama poput "Iron Moon" i "Dragged Out", koje su druga i treća stvar na albumu, a na nevjerojatan način uvode slušatelja u ostatak priče.

Rekao bih da su ove dvije pjesme najžešće na albumu. Upravo taj početak albuma mi je najsočniji dio, a tempo se sa svakom pjesmom smiruje, kao da tonete.  Njezin romantičan i nježan glas isprepliće se s kontrastnom mračnom instrumentalizacijom, tvoreći jedno zaista posebno iskustvo. Iskusiti se daju horor, strah, tuga, očaj i mnogi drugi loši osjećaji, ali vas također čeka njena podrška. Konkretno, riječima i glazbom je pokušala približiti svoja iskustva s paralizom sna. Želi nam dočarati nekakav paralelni svijet koji postoji između sna i jave, a u njemu očito nema svjetla. Album nas sve dublje odvodi u bezdan, osjećaj koji sam jedino doživio slušajući Catacombs. Posljednja stvar "The Abyss" je uzbudljivo poremećena i za mene je savršen način kako završiti ovakav komad glazbe.

U konačnici, ovaj album mi je bio ekstremno zabavan za doživjeti, koliko god me tjerao prema dolje, prema bezdanu, njezin glas me vukao prema gore. Osjećaj je kao da će vam netko veoma drag umrijeti, ali vam ona cijelo vrijeme govori: "Bit će sve okej..."

Popis pjesama:
01. Carrion Flowers*
02. Iron Moon*
03. Dragged Out*

04. Maw
05. Grey Days
06. After The Fall*
07. Crazy Love
08. Simple Death*
09. Survive
10. Color Of Blood
11. The Abyss

* top pjesme

Filip Mihoci
Filip Mihoci

Point me to the sky above