Vije-sti

Prva StoneRIzacija u riječkom Palachu uz bendove Summoning Morbidhead, Plateau Sigma i Echo

Prva StoneRIzacija u riječkom Palachu uz bendove Summoning Morbidhead, Plateau Sigma i Echo

10404485_594202970686353_8598180046892801351_n

U utorak, 12.studenog  s početkom u 20 sati, u prostoru Omladinskoga kulturnog centra Palach u Rijeci očekuje vas glazbena poslastica u obliku novog programa StoneRIzacija. Uz domaći Summoning Morbidhead, na prvoj Stonerizaciji nastupiti će dva talijanska benda - Plateau Sigma i Echo.

Škatula i RiRock predstavljaju vam prvi koncert zajedničkog i posve novog ciklusa koncerata, StoneRIzacija, čime naglasak stavljaju na stoner/sludge/doom/post-rock/drone/kraut/experimental/post-metal žanrove i grupe iz različitih dijelova svijeta. Cilj projekta je promocija ovih vrsta glazbe te stvaranje platforme za daljnju popularizaciju „sporih“ žanrova u Rijeci i šire. Ciklusi će obuhvatiti i odlaske riječkih grupa u različite gradove unutar i van Hrvatske, čime projekt iz lokalnoga prerasta u regionalni.

Plateau Sigma je nastao u gradiću Ventemiglia u jesen 2010. s jednostavnom željom sviranja glazbenog spoja nekolicine različitih žanrova, tj. Peaceville škole death dooma i mračne new wave estetike s kraja 80-ih. Iako se kroz njihovu glazbu provlači i mnoštvo drugih metal utjecaja, rani albumi bendova Paradise Losta Katatonia, pa čak i Dead Can Dancea utjecali su na ovu ekipu i prouzročili zanimljiv hibrid u kojem se "guturalni" vriskovi stapaju s onima nešto sjetnijima, stvarajući glazbenu odu ponizonosti, ali s mračnije strane.

Echo je ime grčke nimfe koja je zavela Narcisa, ali i ime benda koji je nastao 2007. u okolici grada Brescia. Prvobitna ideja je bila sviranje dooma na tragu Troublea, no s vremenom se utjecaji šire prema psihodeliji, stvarajući zanimljiv spoj atmosferičnoga metala. Prvi album, Devoid Of Illusions,  nastaje pod budnim okom Grega Chandlera (Esoteric), a prije izlaska nadolazećeg nosača zvuka, svoje fanove časte europskom turnejom.

Novi  projekt članova benda Uma Thurman, pod imenom Summoning Morbidhead, kao da je prizvan iz samih dubina prijestolja mrtvih. Odbijajući bilo kakva božanstva osim realnosti smrti, bend praši spori metal miksan s bržim stoner rock dionicama i žestokim zvucima podzemlja na tragu bendova Weedeater, Orange Goblin i sl. Tematika tekstova vodi u fantaziju paralelne dimenzije ultimativnog bića nazvanog MorbidHead, s kojim će vas upoznati dobro vam znani Imperator Zla, sada u ulozi tekstopisca na čijem upražnjenom mjestu bubnjara sjedi lokalni nezadovoljnik tmurna pogleda.


Ulaznice za koncert možete kupiti po cijeni od 25 kuna. Koncert počinje u 21 sat.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni