Albumi

By This River – „Lantern“

By This River – „Lantern“

[caption id="attachment_3297" align="aligncenter" width="547"]By This River - Lantern © Riley Briggs By This River - Lantern © Riley Briggs[/caption]

By This River čini četvero glazbenika raštrkanih po cijelom svijetu, a koje je ujedinio Soundcloud. Samo ovaj podatak je dovoljan za pokrenuti razne rasprave, no ako bi vaš argument bio da se ne može raditi kvalitetna glazba ako glazbenici nisu na istom mjestu barem određeno vrijeme, onda bi vas ovaj EP mogao razuvjeriti.

Hrvatski gitarist Ivan Ujević, američka pjevačica Lisa West a.k.a. Faerytale, španjolski pijanist i skladatelj Vincente Bueso i ukrajinsko-kanadska pijanistica, pjevačica i skladateljica Milana Zilnik stvorili su jednu suptilnu, profinjenu i emotivnu glazbenu lanternu koja vas obasja i očara u prvim trenucima slušanja.

Ivan Ujević nam objašnjava proces: „Našli smo se na Soundcloudu, a svatko je svoje dionice snimio kod sebe doma. Ljudi na veliko surađuju preko Soundclouda, tako da sam se i ja jednog dana odlučio na takvo nešto. Tamo sam okačio pjesmu 'Serenade', stavio download link i napisao kraj naslova 'open for collaboration'. Lisi se očito svidjela stvar, te mi je nakon par dana poslala snimku s vokalima. Suradnja se nastavila i na pjesmi 'Elegy No. 2', međutim ta stvar mi je zvučala  malo 'prazno'. Falilo je još nešto uz gitaru i vokal. Obratio sam se Vicenteu koji je sredio ostatak aranžmana. Pjesma 'Gaze' je izvorno snimljena za njegov album koji je objavio početkom godine. Teme na gitari sam složio i snimio ja. One su poslane Vicenteu koji je dodao klavire, gudačke instrumente i sve ostale zvukove. Lisa West je napisala tekstove, smislila i snimila vokalne dionice. Zadnja stvar, 'Elegy No. 3' je moja kompozicija koju je obradila i izvela na klaviru Milana Zilnik.“

Što se žanra tiče, niti Ivan nije siguran u koju ladicu bi se glazba By This River mogla smjestiti, pa se neću niti ja truditi. Ono što je bitno da je ova suradnja, premda nekima možda neobična, stvorila nešto doista posebno i bilo bi lijepo kada bi se ona nastavila i podarila nam još svjetla koje nam je svima prijeko potrebno.


Popis pjesama/skladbi:

1. Gaze

2. Serenade

3. Elegy No. 2

4. Elegy No. 3 (instrumental)


Ocjena: 9/10

[bandcamp width=350 height=588 album=1242001933 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5]

Tekst: Ana Hotko

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."