Vije-sti

Žedno Uho & Začarana Močvara predstavljaju: Alasdair Roberts & Dunja Knebl

Žedno Uho & Začarana Močvara predstavljaju: Alasdair Roberts & Dunja Knebl

Topao glas praćen akustičnom gitarom u srijedu, 14.10. u Začaranu Močvaru stiže iz Škotske. Alasdair Roberts je karizamtični glazbenik iz Glasgowa, čije albume objavljuje poznati Drag City Records (Chicago, SAD), koji već više od 25 godina predstavlja jednu od najuzbudljivijih nezavisnih etiketa na svijetu.

Alasdair je za Drag City objavio tri iznimno hvaljena albuma pod imenom Appendix Out, a zatim kao solo izvođač do danas deset albuma od kojih su neki objavljeni i za Secretly Canadian Records. Ovaj plodni autor nikad nije birao jednostavan pristup, a iako su mu stihovi umotani u tradicionalni folk izričaj, a njegov glas samo za "odabrane" uši, Alasdair Roberts sa svojim melodijama i lirikom ostavlja slušatelje očarane. On pjeva o ideologiji, povijesti, društvu, poslu i obitelji. No, ne prelazi granicu prisnosti. Nema duboke ispovijesti u njegovim stihovima, bar ne direktne. No pažljivijim slušanjem će se ipak pronaći put do onog osobnog u pjesmama. Svojim desetim albumom naziva "Alasdair Roberts" koji promovira na ovoj turneji ostavlja utisak vrlo spontanog djela, produkcija je lo-fi opuštena kakvi su i njegovi live nastupi. Tijekom svoje bogate karijere surađivao je s mnogobrojnim glazbenicima poput Gerard Love (Teenage Fanclub), Isobel Campbell (Belle & Sebastian), Rian Murphy, Jason Molina, Will Oldham (Bonnie 'Prince' Billy) i Mairi Morrison s kojom je 2012. godine snimio album "Urstan" inspiriran tradicionalnim škotskim baladama.

Dunja Knebl, česta gošća Močvarine pozornice, ovom prilikom izvest će nešto drugačije nego inače - pjesme s repertoara kultnog američkog folk pjevača Burl Ivesa, koji je već u djetinjstvu snažno utjecao na nju i njen pogled na život i glazbu. Kada se kao jedanaestogodišnja djevojčica vratila u Hrvatsku s trogodišnjeg boravka u Americi njeni roditelji donijeli su sa sobom razne ploče, između ostalih i one Burl Ivesa, pa je nastavila slušati njegove pjesme koje su je već ranije začarale, a koje je, naučivši prve akorde na gitari, i sama počela izvoditi. Burl Ives ju je tako već u najranijim danima uputio u ljepotu tradicionalne, folk glazbe te u univerzalnu formulu ljepote jednostavnosti. Kada je mnogo godina kasnije slučajno otkrila da i u Hrvatskoj postoje jednako lijepe, ali prilično zaboravljene narodne pjesme, u njihovoj obradi zadržala je tu jednostavnost koja se provlači kroz sve njene albume.

Četrdesetih godina prošlog stoljeća Burl Ives bio je dio scene u koju su spadali i danas puno poznatiji i popularniji Woody Guthrie i Pete Seeger, a folk pjesme koje su pjevali su se smatrale revolucionarnima i protudržavnima, jer su ih pjevali socijalno angažirani sindikalisti na svojim javnim okupljanjima. Ives, koji je bio i poznati glumac i pisac, zaslužan je za snimke stotine tradicijskih pjesama koje je sakupio tijekom lutanja po svim krajevima Amerike, a popularizirao je prvi i mnoge pjesme drugih autora. Neke od tih pjesama kasnije su mnogi obradili, npr. tradicionalne Pretty Polly (Byrds, Vandaveer i Bob Dylan, koji je na tom temelju napravio „svoju“ čuvenu "Ballad of Hollis Brown“), The Wayfaring Stranger (16 Horsepower), a neke od pjesama drugih autora zaživjele su kasnije i u obradama Nick Cavea (Long Black Veil), Johnny Casha (Ghost Riders In The Sky),... Zapravo je nemoguće pobrojati nevjerovatnu količinu obrada, od starih country pjevača, pa do suvremenih americana bendova, koji neprekidno traže inspiraciju u ovoj glazbi.

Dunja se odlučila vratiti svojim korijenima i odati počast svom uzoru, pa je nedavno snimila album "From Over There To Over Here 1" inspiriran pjesmama na engleskom jeziku koje je naučila u djetinjstvu slušajući Burl Ives-a. Ovaj koncert bit će rijetka prilika za čuti te bezvremene pjesme u sjajnoj Dunjinoj izvedbi, što će biti odličan uvod u koncert Alasdaira Robertsa čiji je prvi album sastavljen isključivo od folk pjesama.

Cijena ulaznice iznosi 35 kn na dan koncerta. Vrata se otvaraju u 20 sati, a početak koncerta je u 21 sat.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni