Vije-sti

Veja promovira novi album u Rijeci, Zaboku i Zagrebu

photo: Veja, credit: Ira & John

Veja promovira novi album u Rijeci, Zaboku i Zagrebu

Pazinski bend Veja će u prvoj polovici lipnja u tri grada predstaviti svoj drugi i dugo iščekivani album “Škura ura”.

Prvi koncert dogodit će se u subotu, 4. lipnja u riječkom Palachu (65/80 kn, Entrio), a nakon toga slijedi Proljeće u Zaboku 10. lipnja (ljetna pozornica Krčme Polanović, 40/60 kuna, Entrio). Veliko promocijsko finale dogodit će se u subotu, 11. lipnja u zagrebačkom Boogaloou (65/80 kuna, Dirty Old Shop) gdje će prije njih kao posebni gosti nastupiti zbor Čipkice.

Veja dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe te njenim izvođenjem u modernijim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Veja je do sada održala 60-ak nastupa u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, kao i onima nešto manje susjednima. Tradicijska glazba istarskog poluotoka njihov je glavni motiv i nadahnuće koje im daje energije kako bi se u mnoštvu životnih i radnih obveza uspjeli posvetiti i glazbenom stvaralaštvu te publici prenijeti vlastiti doživljaj glazbe koja je pokretala, vedrila i osnaživala njihove roditelje, bake i djedove.

Možda bi se preci članova grupe Veja isprva začudili načinu na koji njihovi potomci danas koriste mijeh, gajde, kaval, violinu, harmoniku i gitaru uz bas gitaru, djembe i cajon, ali bi s vremenom prihvatili činjenicu da se sve mijenja, a time i raste, a sve što raste – živi, nadahnjuje i pruža nove prilike za nova stvaralaštva.

Album prvijenac “Dolina mlinova” izdali su 2014., a sada promoviraju drugi, “Škura ura”. Aktualni singl im je “Teško majci”, specifičan po načinu pjevanja - bugarenju. Članovi Veje su: Goran Farkaš, Marko Pernić, Ljuban Rajić, Sebastijan Demark, Marijan Jelenić i Saša Farkaš.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni