Vije-sti

Thorwald Jorgensen održat će u srijedu prvi koncert s tereminom u povijesti grada Splita

Thorwald Jorgensen održat će u srijedu prvi koncert s tereminom u povijesti grada Splita

Thorwald Jorgensen, jedan od vodećih svjetskih svirača teremina, održat će prvi koncert s tereminom ikada u glazbenoj povijesti grada Splita, u srijedu (28.8.), u pratnji odličnog MAGansambla s početkom u 20:30 sati u Muzeju grada Splita.

Jubilarni deseti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Tijekom prvih devet godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja. MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela.

Ovogodišnji glazbeni program jubilarnog desetog MAGfestivala donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Osim pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival, održat će se i brojna popratna događanja – koncerti na otvorenom danas, 26.8. od 19 sati na lokacijama Vestibula i Zlatnih vrata te okrugli stol na temu „Splitska glazbena scena prije deset godina i danas“ u ponedjeljak 2.9. u 11h u Muzeju grada Splita.

Ovogodišnji MAGfestival koncertom u srijedu (28.8.) otvorit će jedan od vodećih svjetskih svirača teremina Thorwald Jorgensen u pratnji MAGansambla.

Thorwald Jorgensen se nakon završetka konzervatorija, vrlo brzo istaknuo kao jedan od najprominentnijih svirača teremina te postiže zavidnu karijeru. Budući da je tehnika sviranja teremina slična tehnici sviranja gudačkog instrumenta, podučavala ga je Saskia Boon, bivša čelistica orkestra Royal Contcertgebouw.  Thorwald je, kao solist, svirao s brojnim svjetskim orkestrima, a kao komorni glazbenik radi s pijanisticom Kamillom Bystrovom i gudačkim kvartetom iz Utrechta.

Thorwald potiče stvaranje novog repertoara za teremin tako da su skladatelji iz cijelog svijeta pisali djela za njega. Nedavno je i sam Thorwald započeo sa skladanjem, što je rezultiralo nekolicinom solističkih djela za teremin. Njegova prva kompozicija Distant Shores za teremin, glas i loopstation odmah je polučila uspjeh i snimljena je za televizijske i radio postaje u Kanadi, Turskoj, Kubi, Rusiji, Americi i Nizozemskoj. Thorwald trenutno svira na tereminu Ehterwave Pro MOOG.  S njim će nastupiti i MAGansambl kojeg čine Marica Vilibić (violina), Luka Jadrić (violina), Ivor Ivančić (viola), Anthony Havelka (violončelo), Luka Brodarić (kontrabas), Dunja Čolić (oboa) , Yaroslav Sadovyy (klarinet) te Ivan Batoš (klavir).

 

 

Program:

Bohuslav Martinů

Fantasia, H301 za teremin, obou, gudački kvartet i klavir

 

Thorwald Jørgensen

Distant Shores za teremin, loopstation i glas

 

Ivan Končić

Galilean songs za teremin i gudački kvartet (praizvedba)

Io

Space walk / Europa

Space walk / Ganymede

Space walk / Callisto

 

Guillaume Connesson

Sextet za violinu, violu, kontrabas, obou, klarinet i klavir

Dynamique

Nocturne

Festif

 

Miklos Rosza

Spellbound concerto za teremin, obou, gudački kvintet i klavir

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni