Koncerti

Kiša metaka + Bore Balboa @ Tvornica kulture

Kiša metaka + Bore Balboa @ Tvornica kulture

[caption id="attachment_1464" align="aligncenter" width="547"]Kiša Metaka @ Adrijan Žgaljić Kiša Metaka @ Adrijan Žgaljić[/caption]

Primazani u Tvornici

Jučerašnja vremenska prognoza za Zagreb bila je pogođena! Kako su splitski momci i najavili: „Olovni oblaci, niski pritisak - opušteno, koncentracija Swaga u zraku - optimalna.“ Bore Balboa je tvrdim rimama uzrokovao prolom oblaka, a onda je nastupila kiša - Kiša metaka.

Mladi i perspektivni Bore B, “najtvrđi na cilon odsjeku“, nakon 3 EP-ja (Šarena močvara bezakonja, Loš EP i DJOKARR NOIR) i 2 nastupa (28.12. u kultnoj splitskoj Kocki kao predgrupa Kiši Metaka i 8.2. u Gray Room AKC Medike kao dio trap programa `Swagonic` pokrenutog od iste ekipe), ponovo je izabran za zagrijavanje publike. U toj ulozi su mu pomogli i DJ Zvone i ekipa iz High5 koja za sebe kaže da su „mladi trap gospodari iz Zagreba“ koji „žive taj yolo, jašu taj swag. U stvari, žive sa starcima i idu na faks. Kad ne pune indekse potpisima, napune studio i stvaraju tvrdoću koja je tvrđa nego tvrdo č. Iza sebe imaju hrpu pjesama na internetu i nekoliko odrađenih nastupa.“

Dok na usta maže SWAG, Bore studira germanistiku na FFZG-u i snima pjesme u kupaoni garsonjere na istočnom dijelu grada, besramno dobro kopira stil Kiše i Dječaka ali uživa u tome i ne boji se kritike, a čini se da i ekipi iz Kiše to imponira. Splitski momci u Bori su prepoznali talent nakon što su preslušali pjesme koje im je `lijepio` na Facebook i pozvali ga u Split da snime stvar.

Nešto prije 22 sata Bore s ekipom podrške izašao je na stage pregrađenog velikog pogona Tvornice kulture i izveo osam pjesama među kojima i "Papir", "Lito", "FREEGUCCI FREERADE", "Daj novca" i "3Stotne".

Dvjestotinjak ljudi odslušalo je Borin polusatni nastup što pokazuje da osim mnoštva prijatelja ima i publiku koja u njemu vidi potencijal, te s radošću dočekuje mlade nade scene koja u Hrvata, nažalost, nije jako razvijena.

Mislim da o Kiši Metaka ne moram previše pisati jer od kad su „odjebali album i izbacili folder“ broj fanova iz dana u dan konstantno raste. Momci su osvojili nagradu za najbolji album godine od ekipe Hip Hop Unity, a Vojko za najboljeg MC-ja što je opravdao. Iako prvenstveno nisu imali namjeru nastupati uopće, nakon brojnih pozitivnih reakcija slušatelja, što potvrđuje preko 500 posjetitelja sinoć u Tvornici, trebalo im je ravno sedam dana da odluče ipak pokloniti svojim fanovima i iskustvo da uživo slušaju „najtvrđi rap u tvom životu“.

U 22:35 na scenu je izašao DJ Vrh i cijelom je Tvornicom odzvanjalo “Namazan u Kocki... Namazan u Kocki“. Par minuta kasnije na pozornici se pojavio i ostatak ekipe - Dogg Oreb, Krešo Bengazzi i Vojko Vrućina, te se iz zvučnika čulo „Drei Millionen“. Prostor se momentalno dupkom napunio i atmosfera užarila. Nastavili su s prvim izbačenim singlom „Konan“ i cijela se Tvornica počela tresti i dok se pjevalo na sav glas „Past će kiša metaka, svi će poginit od kiše metaka“. Slijede „Swag Iznad Svega“, „Umjetnik Erotike“, „Hayabusa“u kojoj je Krešo, kao i obično nabrojio vozila više neko itko, te nakon izvedbe izjavio kako bi on uveo peti element u hip hop kulturu - nabrajanje vozila. Dalje idu „Swagonic“ (još uvijek u Beta verziji), „Komuna“, tzv. „Novo Sranje“, „Mejaši“, „Ornela“ (obrada Brkova), stvar od Dječaka „Cigan“ u kojoj Vojko repa kako je završio FESB al ne zna spojit' kabel. U nastavku popularna „Krek kuća“ iz 2008., „strogo poslovno“ izvedena s Dječacima i Sašom iz TBF-a gdje ekstaza publike dotiče svoj vrhunac, nova stvar „Crni fondovi“na koju se nastavlja freestyle Bore Balboe, članova High5-a i naravno, freestyle mašine - neponovljivog Vojka. Pojavljuje se i Batman 3000 i počinje „Skidaj Gaće“za koju trenutno rade spot, a odabrali su baš tu za spot jer ima najmanje klikova na YouTubeu. Slijedi „Swagusa“, „Daj Pare“, „Pazar“, još jedan Vojkov freestyle, te po prvi put izvedena stvar „Model“ u kojem se Krešo uživljava u ulogu „kvartaša do srži“. Dečki se povlače sa scene, no oduševeljni uzvici iz publike ih ipak dozivaju natrag. Kako kažu, imaju samo jedan album pa moraju ponavljati stvari na koncertu, tako da ponovo izvode „Drei Millionen“i „Swagusu“ na kojoj inače gostuje General two `General from the Bosna` kojeg nažalost još nismo uspjeli vidjeti s Kišom na stageu, kao ni Papija, začetnika ideje o Kiši Metaka koji repa na velikom broju pjesama, ali mu „Karamarko plaća da se nigdi ne pojavi“.

Tijekom svirke duge sat i dvadeset minuta činilo se da su momci jednako oduševljeni količinom, energijom i uživljenošću publike te poznavanjem tekstova, kao i sama publika odličnim nastupom, a metereopati i hejteri su vjerojatno osjećali tegobe uzrokovane izvrsnošću tvrdih likova. S obzirom da sam sinoć treći put gledala i slušala Kišu uživo i da su gotovo nadmašili „primazanost u Kocki“ na zimskom koncertu, što je ipak osobno mišljenje jer Kocka je jedna, sigurna sam da ću pohoditi još puno njihovih koncerata i uživati u svakoj novoj pjesmi.

Tekst: Andrea Kovač

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."