Koncerti

Punčke na Koturaljkama

Punčke na Koturaljkama

Udruga P.A.R.K. i šibenski klub Azimut su u subotu, 5 ožujka, ugostili indie rock trio Punčke. To je bio važan dan za Punčke, ali i Šibenik.

Naime, Punčke su 1.ožujka izdale svoj drugi album "Ništa nije kako se čini" i šibenskoj publici prvoj predstavile nove pjesme. Svojim koncertom su najavile ovogodišnju Kulturaljku. Ova se kulturno-glazbena manifestacija održava 6. godinu zaredom, a pokrenuli su je članovi šibenske neprofitne volonterske udruge za mlade P.A.R.K. (Pokretači alternativnog razvoja kulture) koji su ujedno i organizatori Regius festivala.

Punčke ©  Igor Bergam Punčke © Igor Bergam

U Azimutu se okupilo stotinjak ljudi. Lucija (vokal, gitara), Anja (bas) i Ena (bubnjevi) su se popele na pozornicu oko ponoći za svoje instrumente i svirale nešto manje od sat vremena u kojem su predstavile neke nove pjesme, ali i prisjetile publiku na uspješnice s albuma "Sunčano s povremenom naoblakom".
Tekstovi Punčki su, poput Lucijine nove boje kose, postali tamniji i mračniji, ali odaju prepoznatljiv zvuk koji je čvršći i stalno se razvija. Lucija kaže da ima inspiraciju samo kad nešto nije u redu, tako da je većina pjesama o negativnim osjećajima, ali ih gleda kao pozitivne jer kad jednom otpjeva neku lošu situaciju, sretnija je. Punčke su se potpuno otvorile, pustile nas u svoj svijet i svakom pjesmom ispričale jednu dimenziju svoga života.

Instrumentalnom pjesmom "Ništa nije kako se čini", odmah su privukle muški dio publike koji je vjerojatno bio skeptičan da cure mogu biti tako žestoke. Poanta je da ljudi ne bi smjeli suditi Punčke po njihovom izgledu, već bi se trebali usredotočiti na njihovu glazbu. Njihov novi album u fizičkom je izdanju na prvi pogled potpuno crn, ali ni njega ne bi trebalo suditi po koricama. Album ima priču koja je usko povezana s pjesmama na albumu, redoslijedom i mnoštvom detalja koje će možda primijetiti samo oni koji mu pruže šansu kakvu zaslužuje. Energično su nastavile nastup pjesmom "Tako je bolje" u kojoj su, kontradiktorno svojoj energiji, pjevale stihove "Bez strasti, kao da ostajem! Bez strasti, sve kao da nestaje!" jer strasti im ni najmanje ne nedostaje.

Lucija je svojim kretanjem na bini pokazala da osjeća pjesme koje pjeva. Pred kraj pjesme "Još jedan dan", došla je skoro do suza jer "Ima previše stvari za koje nitko ne mari". Pjeva o stvarima koje ju priječe da bude sretna. Glazba je njen ispušni ventil u kojem vrištanjem progovara o svojim osjećajima. Basistica Anja pjesme proživljava na svoj način skrivajući se iza svoje kose. Njen svijet djeluje hladan, suzdržan, pomalo autističan, ali to njeno povlačenje u sebe, vraća se kroz rifove koji dopiru iz basa. Zanimljivo je vidjeti da je unatoč tolikoj razlici ravnopravna na pozornici pored Lucije, a ravnoteži i čvrstoći benda pridonosi Ena za bubnjevima te zajedno postižu složan zvuk.

Pjesma "Ocean" svirački asocira na Repetitor, a vokalno na Bernays Propagandu. U pjesmama Punčki se mogu pronaći neke sličnosti s raznim bendovima, ali one se uzdižu od svojih idola  i interpretiraju pjesme na jedinstven način.U ovoj pjesmi se povjeravaju o nekim ljudima koji su im okrenuli leđa, osuđivali, mrzili ili bili indiferentni prema njima i njihovoj borbi s osjećajima koje takva situacija budi: "Zatvorim oči i ne mislim na strah. Ne želim da me proguta ocean!".
''Ritmom kaosa'' su nastavile svoju setlistu. Stara pjesma s prepoznatljivim melodijama  bubnjeva, basa, gitare te jednostavni ponavljajući stihovi su bacili publiku u trans i ples. Ne čudi što su tu pjesmu na svojoj set listi nazvale "Pankeruše" s obzirom na silnu energiju koju nosi.

Novi album Punčki je pun gostovanja. Punčke kažu: ''Kako bi što jasnije i glasnije prenijeli poruku o nadi za bolje sutra koju upravo nosi posljednja pjesma na albumu "Olovo", tri glazbenice i prijateljice benda Jelena, Željka i Barbara pomogle su svojim vokalima i zborskim pjevanjem.'' Iako izvedbi uživo nije ništa nedostajalo, bilo bi lijepo vidjeti Anju i Enu da pokušaju zamijeniti back vokale sa studijskog albuma na svirci uživo. Pjesma zapanjuje svojom vibrom i katarzičnim stihovima "Sada znaš; shvati, svijet je nemilosrdan! To je grozan osjećaj, moraš! Skinuti olovo, olovo sa sebe.  Olovo, olovo što te grebe." Snimku uživo možete poslušati na snimci iznad.

Optimistični stihovi su se nastavili najvedrijim pjesmama s novog i starog albuma, "Petra Pan" i ''U mraku''. Prosječan fan Punčki bi pomislio da će se publika raspametiti na stihovima ''Biti sretan, to je najbolje'', ali prisutne je iznenadilo kad su cure u prvim redovima pred kraj pjesme ''Iz dana u dan'' gotovo pa headbangale s ''Lucijom''. Visoku razinu adrenalina u slušateljima održale su starom pjesmom "Srce". Lucija se po običaju poprilično unijela u pjesmu i prenijela svoje osjećaje na prisutne stihovima: "gdje mi je srce pitam se...i dok ga tražim ja gubim svaki način da ga vratim". Publika je dobila ''Loše vijesti''  taman "Prije spavanja", čijom su usamljenošću i anksioznošću natopljenim tekstovima pogodile u srž introvertne faze velikih životnih promjena: "Noge tresu se ruke mi krvare vrištim derem se Ne mogu bez tebe previše misli imam u sebi previše riječi želim ti reći previše!".

Baladom ''Protiv nas'' i stihovima "Bezbroj je riječi koje moram ti reći. Ne pričam o sreći, ali možda me spriječiš; da nas sabotiram... Jer sve je protiv nas. Ti pričaš o sreći koja je iza nas!",  razdragale su publiku kao da pjevaju o nečem divnom, a ne o osjećaju otuđenja i kraja jednog divnog prijateljstva.
Mračni ambijent se provlači kroz pjesmu, ali daje tračak nade da će vrijeme popraviti stvari, ako se na vrijeme popriča o problemima jer je često jedna strana svjesna da nešto nije u redu, dok druga to ne želi priznati. Tom trinaestom pjesmom su zaključile svoj nastup. Jedina zamjerka ide publici koja nije odlučnije pozvala Punčke na bis da "Doručkom" dobiju šlag na kraju večeri.

Kulturaljka je pokrenuta s ciljem poticanja mladih na aktivnije uključivanje u društveni i kulturni život grada te borbu za dobivanje adekvatnog prostora za kreativno izražavanje mladih u Šibeniku. U tu svrhu, proteklih godina program se organizirao na više lokacija koje su do tad bile u derutnom stanju, a čiji je potencijal udruga P.A.R.K. prikazala u najboljem svjetlu. U sklopu Kulturaljke će se održati dva predavanja. Prvo predavanje će se održati 17.ožujka kada će šibenski aktivisti održati predavanje "Mladost je mladost - kultura mladih u nekoliko generacija" u Narančastoj zgradi na Banju, a tjedan dana kasnije  će se pokušati demistificirati pojam konoplje edukacijom o industrijskoj i indijskoj konoplji. Tradicionalnim koncertima koji se održavaju u napuštenom hangaru na području bivše vojarne Bribirskih knezova, u subotu prije Uskrsa će se zaokružiti cijela priča. Ove godine nastupaju Repetitor, Zabranjeno pušenje, novi šibenski bend Magul i DJ Drug Podrug. Cijena ulaznice je 60 kn.

Setlistasetlista

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.