Vije-sti

Šumski u Močvari predstavlja

Šumski u Močvari predstavlja "Ostrvo ledenog kita"

U petak, 5. listopada, u zagrebačkoj Močvari Šumski će odraditi koncertnu promociju novog albuma, "Ostrvo ledenog kita". Uz njih će kao podrška nastupiti Žen te DJ Emir Fulurija.

U 27 godina postojanja ležerno su prožvakali sve cikluse bandovske egzistencije - od početaka u kojima je želja za sviranjem bila izraženija od osnovnih vještina potrebnih da bi se to moglo i raditi, preko čestih nastupa i stanovite popularnosti sredinom '90-ih, kad možda nisu bili jedan od najboljih hrvatskih bandova, ali su svakako bili jedan od jedinih, do predzadnjeg albuma Ronioci iz 2003. - albuma koji je malo tko čuo, ali oni koji jesu spremno ga ubrajaju u vrhunce domaće (ne)popularne glazbe. Ubrzo po izdavanju albuma, Šumski povlače još jedan uobičajen bandovski potez - raspadaju se. Dijelom zbog obveza na produženju vrste, a dijelom zbog rezignacije činjenicom da nakon svega još uvijek moraju sami tegliti opremu, voziti kombi i svirati za dimljeni tofu.

Trebale su proteći četiri sušne godine prije nego što su se Jura, Kornel i Viktor ponovo počeli nalaziti u starom atomskom skloništu u Travnom - prvo sramežljivo, kako bi se sklonili od frustracija izvanjskog svijeta, a zatim sve ozbiljnije, potaknuti muzama koje se na velika vrata vraćaju u priču. Nakon nekoliko pokusnih povratničkih koncerata koji su više sličili proslavama godišnjice mature, postava se širi pridruženim članovima - sve provjerenim protagonistima zagrebačkog under, a bome i overgrounda (Franjo, Pavlica, Stanko, itd...), da bi se ubrzo, u neočekivanom dramaturškom obratu, Šumski iskristalizirali kao puno više od generacijskog banda koji je ostario zajedno sa svojom publikom. Na njihovim sve većim i sve posjećenijim nastupima postaje jasno da ovi zaboravljeni asovi u novoj inkarnaciji zvuče svježije i relevantnije nego ikad i da podjednako zanimljivi mogu biti rasplesanim studenticama s dreadlocksima kao i sredovječnim državnim službenicima u sivim košuljama.


Takav razvoj situacije kulminira, naravno, inicijativom za snimanjem novog albuma. Sazrio je trenutak da klasična šumska misaono-plesna afro-kraut-post-new-wave-avant-prog-pop kombinacija, obogaćena minimalističkim lirskim opservacijama o svijetu koji nas okružuje i mirisom autohtone zagrebačke pljesnivoće (zbog čega su ih pojedini analitičari i nazvali legitimnim nasljednicima Haustora) još jednom bude konzervirana na okruglom nosaču zvuka.

I evo ga, konačno - dugih, a opet kratkih 15 godina nakon Ronioca, na svjetlo dana izlazi Ostrvo ledenog kita! I to ne samo zato jer ste, da se referiramo na popularnu TV emisiju iz vremena dok su Šumski bili teenageri, Vi to tražili, već zato jer ste, putem crowdfunding kampanje, Vi to i platili! U konačnom rušenju teze o sukobu rada i kapitala, trud Šumskih se uz pomoć financijskih uloga dobrih ljudi, a na zadovoljstvo svih uključenih, oplodio i pretvorio u vinilnu LP ploču - medij koji je u proteklih 27 godina uspio, poput samog banda, potpuno izaći iz mode i nenadano opet postati In.

Stoga - dovucite se na promociju albuma, slušajte zvuk Šumskih, plešite, veselite se, ponašajte se primjereno ili neprimjereno svojim godinama... A ako vam zatreba još koji input kod promišljanja životnih ciklusa, sjetite se da su poznati stari rockeri The Rolling Stones 27 godina od osnivanja izdali Steel Wheels, jedan od svojih najgorih albuma, dok naši nikad mlađi pajdaši nakon isto toliko vremena izdaju možda i najbolji Šumski album do sada! Blaise Cendrars bi bio ponosan.

Djevojke iz ŽEN-a pozvale su 2016. godine Šumski kao podršku na promociju svog prvog vinilnog izdanja albuma Jantar, što je istovremeno bio i svojevrsni reunion Šumskih koji su tada izveli po prvi put neke nove pjesme. Zato nije slučajno da su sada upravo ŽEN podrška promociji novog albuma Šumskih, s kojima dijele zajedničku sklonost prema psihodeliji, repetitivnosti i naivnim gitarističkim melodijama. Šuljajući se vješto ispod radara mainstreama, ŽEN su zapravo već duže vrijeme jedan od diskografsko-koncertno najzanimljivijih i najaktivnijih hrvatskih bendova koji kao rijetko koji domaći bend bez problema putuju Europom i sviraju po raznim klubovima i festivalima (Europavox, Tallinn Music Week, Eurosonic Noorderslag, INmusic, Colours of Ostrava, Wellcome to The Village, MENT Ljubljana) osvajajući publiku svojim univerzalnim jezikom bez granica. Nakon prvijenca I onda je sve počelo (2013.), dream-pop strujama i shoegaze melodijama uplovile su u drugi album Jantar (2015.), a pjesma Žal s tog albuma završila je kao song of the week na poznatoj američkoj radiostanici KEXP.

Prošle godine izdale su i treći album Sunčani ljudi koji je izdan za slovenski Moonlee Records, austrijski Unrecords te francuski Vox Project. Album je proglašen jednim od najboljih hrvatskih albuma u protekloj godini od strane renomiranih kritičara. Radi se o zrelom i pitkom albumu kojim se zahvaljuju na svim osunčanim osmijesima podrške koje su u svom radu (i uživanju!) dobile od raznih ljudi.  

DJ Emir Fulurija godinama vodi world music emisiju Izvorišta na Radio Studentu, a sve češće se pojavljuje u zagrebačkim klubovima sa zadatkom rasplesati publiku glazbom iz svih krajeva svijeta. Za ovaj koncert Emir najavljuje pohod svojim najdražim terenom – afro zvukom punim groovea. Bit će tu i ponešto drukčije glazbe, ali u prvom planu su Fela Kuti, Orchestre Poly Rythmo De Cotonou, Antibalas, Tony Allen, Fanga, Gangbe Brass Band, Dur Dur Of Somalia, Bassekou Kouyate, The Souljazz Orchestra, Angelique Kidjo, Orchestra Baobab, Juju, Cacique 97, Salif Keita…

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni