Koncerti

Mašinko u Tvornici: Erupcija sreće!

photo: Mašinko, credit: Patricija Flikač

Mašinko u Tvornici: Erupcija sreće!

Pive koje lete u zrak, crowd surfing, bezbroj mosh pitova, suze, krv, znoj i živi punk sinoć  je izmlatio Tvornicu Kulture! Slavilo se kao da nema sutra! Najdraži Mašinko slavili su 15 godina svog postojanja na najbolji mogući način – uz najluđu publiku na svijetu (Zagrebčane). Ali prije nego što su skočili na scenu, atmosferu su zagrijali momci iz Srbije, bend Nabod, i naši lokalni heroji, IDEM.

DSC07739nabod-patricija-flikačNaši divlji susjedi, bend Nabod, unijeli su pravu dozu punk agresije. Njihov divlji nastup očarao je publiku svojom sirovom energijom i bezkompromisnim stavom. Nisu se štedjeli - udarali su po instrumentima kao da im život ovisi o tome. Publika je plesala, skakala i urlala s njima, jer su Nabod pokazali pravi punk duh koji je te večeri bio nezaustavljiv. Bili su totalno ludi, totalno brutalni i totalno nevjerojatni - upravo ono što se očekuje od pravog, čistog punka.

DSC08060IDEM-patricija-flikačPublika je već bila dovoljno zagrijana, ali kad je Antun Aleksa zvani IDEM stupio na stage, atmosfera je eksplodirala. Njegova glazba, koja je kombinacija sirove emocije i iskrenih tekstova, dovela je do totalnog ludila u publici. Ljudi su urlali iz petnih žila, skakali u zrak i divljali, a mosh pitovi su bili neizbježna stvar. Činilo se kao da smo svi bili dio jedne velike obitelji punkera, spremni da zajedno osvojimo svijet. Uskoro su se na stageu krenuli, jedan po jedan, pojavljivati članovi Mašinka, te su svi zajedno odsvirali Antunovu poslijednju pjesmu za tu večer kao uvod u njihovu vlastitu priču, odnosno rekla bih čak i neki teaser.

DSC08459IMašinko-patricija-flikačPrije nego što su svi dečki Mašinka uspjeli i kročiti na stage, u scenu je uvedena jedna, jedina i neponovljva crvena fotelja. Crvena fotelja na kojoj Šulc sjedi upravo na najnovijem albumu Mašinka – Pozovite rapsode. Publika je po prvi put ikad uživo imala priliku čuti pjesme s novog albuma, dok su istovremeno slavili 15. godinu postojanja. Nastup je bio brutalno energičan, sirov i iskren. Publika je doslovno gorjela od uzbuđenja, prateći svaki udarac bubnjeva i svaki rif gitare s nevjerojatnom predanošću. Kao gost na koncertu pojavio se je i Koca iz Debelog Predjsednika, koji je zajedno sa bendo odurlao „Dolje na dnu“, dok je publika divljala, moshala te čak i u više navrata crowd surfala. Zaredali su se brojni hitovi, a atmosfera je bila sve užarenija.

DSC08725IMašinko-patricija-flikačSinoćnji nastupi podsjetili su me, a i cijelu Tvornicu, da punk nije samo glazba - to je način života, otpor, bunt, i snaga zajednice. Energija, strast i autentičnost prenijeli su se na publiku, stvarajući večer koja je bila puno više od samo glazbenog događaja. Punkerski duh još uvijek gori svijetlo, potičući nas da se borimo protiv nepravde, da se izrazimo bez straha i da se povežemo s onima koji dijele iste vrijednosti. Večeras smo osjetili puls punka u svakom ritmu, u svakoj riječi, dok smo zajedno divljali i slavili sve ono što punk predstavlja. A ta energija će nas pratiti i nadahnuti nas da nastavimo istraživati, stvarati i mijenjati svijet oko sebe, jer punk nikada neće umrijeti!