Vije-sti

Stonesi vratili autorska prava  na pjesmu 'Bittersweet Symphony' Richardu Ashcroftu

Stonesi vratili autorska prava na pjesmu 'Bittersweet Symphony' Richardu Ashcroftu

Ashcroft je prava na tantijeme morao prepustiti Micku Jaggeru i Keithu Richardsu.

Pjesma “Bittersweet Symphony” benda The Verve bila je jedan od najvećih hitova 90-ih godina prošlog stoljeća, nagrađena i Grammyjem u kategoriji Najbolje rock pjesme. No njen autor, Richard Ashcroft, do sada nije uživao u potpunim tantijemama koje pjesma donosi.

U financijskim blagodatima pjesme do sada su uživali Mick Jagger i Keith Richards. Naime, 'Bittersweet Symphony' sadrži uzorak orkestralne obrade Andrewa Looga Oldhama pjesme 'Last Time' The Rolling Stonesa. Iako je u to vrijeme postojala dozvola za korištenje uzorka, nekadašnji menadžer Stonesa Allen Klein i njegova diskografska kuća ABCKO Music & Records koji posjeduju prava na katalog Stonesa, kasnije su tužili Ashcrofta.

Nakon pravne bitke, Ashcroft se odrekao svojih autorskih prava te su tantijemi pripali Kleinu i ABCKO Music & Records koji su na pjesmi zaradili milijune. Imena autora su također promijenjena, tako su uz Ashcrofta potpisani Mick Jagger i Keith Richards.

Prošle godine Ashcroft je izjavio da “dolazi po svoj novac”, a to je I učinio. Ali umjesto pravne bitke s ABCKO Records, obratio se direktno Jaggeru i Richardsu koji su mu “bez oklijevanja i bezuvjetno” vratili autorska prava i prava na tantijeme.

Ashcroft je u priopćenju za javnost izjavio:

S velikim zadovoljstvom mogu objaviti da su mi prošlog mjeseca Mick Jagger i Keith Richards odlučili prepustiti svoj dio prava pjesme 'Biittersweet Symphony'. Ovaj izvanredan i životno značajan zaokret događaja omogućen je ljubaznom i velikodušnom gestom Micka i Keitha”.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja