Specijal

3 komada klasike za ljubitelje Ide Prester

3 komada klasike za ljubitelje Ide Prester

Ida Prester jedna je od najpozitivnijih pojava regionalne glazbene scene. Gdje god se pojavi unese radost i instantno dobiva simpatije slušatelja, u svim aspektima svog rada. Njena karijera nije strogo ograničena na glazbu, no dugogodišnjom prisutnošću na sceni putovala je kroz razne kreativne faze koje su uvijek ostavile poseban trag i oduševile razinom inovativnosti. U klasičnoj je glazbi uistinu teško pronaći ovakvu razinu neozbiljne ozbiljnosti, no u sljedeća tri djela svakako možemo pronaći određene sličnosti.

Clara Schumann - Koncert za klavir u a-molu
Skladateljice su u povijesti glazbe bile iznimno rijetka pojava. Mnoge žene nisu bile u mogućnosti baviti se ovim poslom, a one koje su pokušale, često se nisu uspjele probiti u konkurenciji muških kolega te njihova djela danas nisu sačuvana. Jedna od onih koja je uspjela opstati je Clara Schumann, čija životna priča podsjeća na onu o kojoj Ida pjeva u svojoj najnovijoj pjesmi “Luda”. Naime, kako joj prezime nalaže, bila je udana za Roberta Schumanna, također poznatog skladatelja, no zaljubljena u Johannesa Brahmsa. Ljubavna pisma koja su izmjenjivali neopisivo podsjećaju na stih “danima ja ne dišem, od kada nisi tu”. Clara je, osim što je bila skladateljica, imala uspješnu karijeru pijanistice, a pritom je odgajala čak sedmero djece. Impresivno, zar ne? 


Giacomo Puccini - "Vissi d'arte" iz opere Tosca
Poznata arija u kojoj glavna junakinja oplakuje gubitak svojeg ljubavnika, za kojeg misli da ga je nepovratno izgubila. Pjeva kako je u ovu ljubav uložila sve što je imala, a život je cijeli živjela po pravilima, a zauzvrat je dobila bol u srcu. Slična situacija događa se i u Idinoj pjesmi “Kvar”, u kojoj se također ulažu nadljudski napori u spašavanju ljubavne veze. I premda je Idina verzija plesnija i pozitivnija, no poruka je, recimo, ista. Trenutak u kojem shvatiš da treba odustati i krenuti dalje. Tosca se molila Bogu, a junakinja Idine pjesme je posjećivala gatare i vračare. A ljubavi, ni za lijek.Edvard Grieg: "Holberg suita", Op.40 - 5. Rigaudon (Allegro con brio)
Kako bismo ipak završili u pozitivi i plesu, jer ipak je to primarni sinonim za Idu Prester, treće djelo koje preporučujemo je Griegova "Holberg suita", i to njen peti stavak Rigaudon. Radi se o Griegovoj interpretaciji francuskog baroknog plesa za parove. Uživajte.