Vije-sti

"Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band" The Beatlesa slavi 50 godina!

Prošlo je 50 godina od kada su The Beatles - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, i Ringo Starr oduševili svijet objavom umjetničkog dijela u obliku albuma "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band".

Izdanje je to koje slovi za najutjecajniji album pop i rock glazbe, a koje se svojevremeno našlo na #1 glazbenih ljestvica diljem svijeta. Povodom 50. obljetnice od objave albuma izdanje je dodatno osvježeno - novi mix radili su Giles Martin i Sam Okell te ga proširili s dosad neobjavljenim snimkama, a hrvatskoj je publici izdanje od danas dostupno u digitalnom obliku putem Deezer i Google Play digitalnih glazbenih servisa.

"Ludo je razmišljati o tome kako 50 godina kasnije gledamo na taj projekt s toliko ljubavi i oduševljenja. Na to kako su 4 momka, odličan producent i njegovi inženjeri napravili svevremenski komadić umjetnosti." - Paul McCartney o izdanju.

Ovo je prvi put da je "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band" remixiran i predstavljen zajedno s dodatnim snimkama, te je prvi album The Beatlesa koji je remixiran i proširen nakon izdanja "Let It Be...Naked" 2003. godine. Kako bi uspjeli stvoriti 5.1 surround zvuk Sam Okell i Giles Martin radili su s čitavim timom stručnjaka za restauraciju u Abbey Road studiju u Londonu. Slavljeničko izdanje sadrži novi stereo mix svih pjesama, za koji su korištene originalne session kasete, a koje sadrže po četiri pjesme. Također, nit vodilja bio je originalan preferirani mono zvuk The Beatlesa, produciran od strane oca Gilesa Martina - Georgea Martina.

Po objavi 1967. godine, album "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band" proveo je 148 tjedana na britanskoj top ljestvici albuma, od čega 27 tjedana kao #1. Na američkoj Top 200 ljestvici s druge strane, izdanje je provelo 88 tjedana, od čega 15 tjedana kao #1. Svevremensko izdanje The Beatlesa nagrađeno je s četiri Grammya, uključujući i onaj u kategoriji Album of the Year te je ostao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena.

"Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band" Anniversary Edition izdanje dolazi u sljedećim formatima:
- fizičko i digitalno deluxe izdanje (2 CD-a koja uključuju dodatnih 13 neobjavljenih snimaka)
- dva 180-gramska vinila (uključuju dodatnih 13 neobjavljenih snimaka)
- super deluxe izdanje od 6 CD-a (među ostalim sadrže 33 dodatne snimke, od kojih većina nije nikada objavljena i miksane su po prvi put, kao i dokumentarac koji sadrži intervjue s McCartneyem, Harrisonom i Ringom,...)

Kao što je već spomenuto, jedan od najvažnijih albuma pop-rock glazbe, "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band" navršava 50 godina, a uz Veliku Britaniju, koncertnoj proslavi albuma pridružit će se i Hrvatska nastupom The Beatles Revival Orchestra u Lisinskom28.5.2017. The Beatles Revival Orchestra čini jedan od najdugovječnijih europskih tribute bendova, riječki Beatles Revival Band, i orkestar producenta Olje Dešića.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Lisinskog te putem online servisa ulaznice.hr.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni