Vije-sti

Šakan Fest 2015 potvrdio prve izvođače

Šakan Fest 2015 potvrdio prve izvođače

Prvo izdanje Šakan Fest-a održat će se od 4. do 5.rujna, 2015. godine u Brelima, na platou ispred Hotela Soline.

Breljanska Udruga Kulture i Umjetnosti Šakan (BUKU Šakan) nastoji putem ovog novog dvodnevnog festivala preobraziti Brela u mjesto atraktivnog kulturnog identiteta. Prvi dan festivala koji se bazira na akustičnim izvedbama nastupiti će četiri kantautora. dok je drugi dan posvećen električnim izvedbama i nastupiti će četiri benda.

Ovogodišnji programski koncept Festivala određuje precizna selekcija vrsnih izvođača s  nezavisne glazbene scene usmjerene najvećim dijelom na folk, blues i rock'n'roll glazbu u njenom najširem značenju.

 

Vlasta Popić

 

Vlasta Popić je punk-noise-pop bend iz Varaždina nastao krajem 2007. godine. Čine ga Tena Rak (bubnjevi i vokal), Ivan Ščapec (gitara i vokal) i Dimitrij Petrović (bas) koji je zamijenio prvotnog basista Dražena Hižaka. 2010. objavljuju EP Najjača ultimativna mašina za ubijanje, a prvi studijski album Za očnjake izlazi 2012. godine za srpsku etiketu SKC Kragujevac. U siječnju 2015. godine izdaju drugi studijski album Kvadrat za slovenski Moonlee Records. Velik utjecaj na njih vrši glazba 80-ih i 90-ih koju iskazuju sirovom energijom, originalnim tekstovima, sjajnim rock riffovima, punk poletnošću i noise dionicama.
Do sada su imali preko 200 nastupa u domovini, susjednim zemljama i 3 europske turneje, a ove godine nastavljaju s promoviranjem posljednjeg studijskog izdanja kojeg besplatno možete skinuti na http://vlastapopic.bandcamp.com
 

PEŠES

 

Bend je osnovan 2008. godine. Svirali su na mnogim festivalima od kojih bi mogli izdvojiti Ritam Europe 2 i Terraneo 2013., pobjednici su WHF-a 2013. godine, nakon čega se posvećuju snimanju svog albuma prvijenca. Do izlaska albuma su objavili četiri singla od kojih tri imaju službene spotove. Spot za pjesmu "Sam" nominiran je za najbolji hrvatski spot na Danima Hrvatskog Filma 2013. godine. U prosincu 2014. izlazi njihov prvi album pod nazivom "Bajka", za diskografsku kuću Croatia Records. Peti singl "Plava svjetlost", koji dobiva i svoj službeni spot, izlazi u ožujku 2015., čime najavljuju svoju koncertnu promociju debitantskog albuma.
Album "Bajka" - https://soundcloud.com/peses56/sets/bajka
 

 

O FESTIVALU
 
Breljanska udruga za kulturu i umjetnost Šakan (BUKU ŠAKAN) nastoji putem glazbenog festivala "ŠAKAN fest" preobraziti Brela u mjesto atraktivnog kulturnog identiteta i gospodarsko-turističkog razvoja. Tematizirajući breljansku mitologiju, bogatu kulturno-umjetničku baštinu i prezentirajući ljepotu Brela festival će predstaviti recentne umjetnike s domaće i svjetske glazbene scene, te privući mlade iz Hrvatske i inozemstva da osjete čaroliju breljanske idile kako bi Brela postala njihova trajna destinacija za odmor i uživanje u kulturnim zbivanjima.
 
Ime Šakan je jedan od najstarijih naziva za breljanski zaštitni znak - Kamen Brela. Dvije su pretpostavke zbog čega baš Šakan; prva je zbog samog izgleda kamena, koji podsjeća na šaku koja izlazi iz mora, dok s druge strane priča ide da su se oko kamena skupljale sredozemne medvjedice, koje je lokalno stanovništvo prozvalo šakani, a samim time i mjesto njihova okupljanja.
 
 
VRIJEME I MJESTO ODRŽAVANJA FESTIVALA
 
ŠAKAN fest će se održati 4.-5. rujna 2015. godine na platou/đigi ispred hotela Soline u Brelima. Dva dana druženja tik do mora u idiličnom ambijentu sa 8 izvođača s regionalne scene.
 
PROGRAM FESTIVALA
 
Program je podijeljen u dva dana zbog različitosti glazbene ponude. 4. rujna je dan rezerviran za akustične izvedbe, kada će nastupiti četiri kantautora, a 5. rujna imati ćemo priliku vidjeti četiri benda. 

Informacija o pretprodaji ulaznica uskoro.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni