Vije-sti

Objavljena satnica 2. Šakan Festivala

Objavljena satnica 2. Šakan Festivala

Za dva dana, 11. i 12. kolovoza, održava se drugo izdanje Šakan Festivala u Brelima na istom mjestu kao i prošle godine, na platou/đigi ispred hotela Soline u centru Brela. Cijena festivalske ulaznice je 50 kn i moći će se kupiti na ulazu u festivalski prostor. Za djecu do 12 godina ulaz je besplatan, a svim posjetiteljima je osiguran besplatan parking u blizini festivala.

Preoccupations je kanadski post-punk bend iz Calgarya osnovan 2012. godine pod imenom Viet Cong. Kao Viet Cong izbacili su svoj istoimeni debitantski album u siječnju 2015. godine no kako su ih stalno pratile kontroverze zbog imena odlučili su ga promijeniti jer kako sami kažu „žele samo stvarati svoju glazbu i svirati je svojim fanovima“.

Njihov treći studijski album istoimenog naziva „Preoccupations” izašao je 16. rujna 2016. uz hvalu glazbene kritike.

Nipplepeople je hrvatska elektropop grupa osnovana 2008. godine. Taj maskirani dvojac objasnio je svoju tajanstvenost željom da stave svoju glazbu u prvi plan. Stekli su popularnost u Hrvatskoj i izvan nje hit singlom "Sutra" te nastupima na istaknutim ljetnim festivalima: EXIT, Hartera, Terraneo, Summer Fest… U rujnu 2010. godine u zagrebačkom klubu "Sirup" su imali i prvi samostalni nastup u Hrvatskoj. Veliku čast su doživjeli i pozivom na 6. Runjićeve večeri na kojim je prisustvovao i predsjednik Josipović.

Elemental je bend čija se glazbena baza nalazi u rap glazbi, no teško bi ga bilo svesti samo na jedan glazbeni žanr. U njihovoj šarolikoj glazbenoj viziji mogu se naći tragovi različitih žanrova što njihov izričaj čini jedinstvenim i originalnim.
Iako postoji od 1998. godine, bend koji su u početku sačinjavali tri MC-ja danas broji sedam članova: vokali Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot, gitarist Erol Zejnilović, basist Konrad Lovrenčić, klavijaturist Davor Zanoški, bubnjar Ivan Vodopijec i prateći vokal Vida Manestar.
Dobili su više priznanja i nagrada među kojima i hrvatska diskografska nagrada Porin.
Sedmi dvostruki album "Tijelo" u prodaji je od veljače 2016. godine i to je prvi album kojeg bend izdaje za vlastitu izdavačku kuću 383 records.

Nina Romić je zasigurno jedna od najcjenjenijih hrvatskih singer songwritera mlađe generacije. Autorska glazba koju izvodi može se okarakterizirati kao melankolična i psihodelična akustika, sa primjesama folka - u kontekstu minimalističnog  skladanja i izvođenja a-capella napjeva uz pratnju instrumenta, na način na koji su radili naši stari - iskreno, bez pretenzija.

Ischariotzcky je solo projekt Joška Klarića, vokala benda Pešes, koji je nastao u periodu nakon izdavanja albuma „Bajka”, točnije sredinom 2015. godine kada je istražujući glazbenu produkciju krenuo u samostalnu realizaciju svojih pjesama. Trenutno ga zaokuplja elektronski zvuk kojeg balansira s vokalnim melodijama i akcentima akustičnih instrumenata. U pripremi je njegov debitantski album.

Prljavi, sirovi i bučni garage-blues-punk duo Marko i Darko jedna su od najvećih zagrebačkih klupskih atrakcija zadnje dvije godine. U svojim autorskim pjesmama spajaju ogoljelu jednostavnost ritmova Mississippy Hill Country Bluesa s punk energijom, garažnim soundom i hand-made improviziranim instrumentima.
Zvuk im najčešće dovode u vezu s izvođačima kao što su R.L.Burnside, Fred McDowel, Jon Spencer Blues Explosion, Black Keys, White stripes, Bo Diddley... Bend s gomilom autorskog materijala, čiji nastupi često potraju i do 3 sata, još nikada nije odsvirao koncert, a da ponekom obradom ne oda počast Hill-Blues uzorima.

Ova glasna stoner rock četvorka osnovana je 2006. godine u Zagrebu, a već krajem sljedeće godine objavili su album zajedno s grupom Umor „Cojones & Umor Split LP”, a prvo samostalno izdanje „Sunrise” realizirano je 2009. godine. U narednim godinama Cojones su svirali po cijeloj Europi, a 2016. godine izlazi njihov zadnji i mnogo hvaljeni album „Resonate”.

Splitska kantautorica Ivana Pezo umjetničkog imena Billie Joan stvara indi folk glazbu, a stihove piše isključivo na engleskom jeziku. Njen debitantski album „Barren Land” trebao bi uskoro ugledati svijetlo dana.

Elephant nad the Moon, pravog imena Petar Vranić, je zagrebački kantautor koji kombinira flok-rock, punk-rock i Americanu. Nakon što je odsvirao više od 300 koncerata diljem Hrvatske i Europe (uključujući Inmusic, najveći festival u Hrvatskoj i Sziget festival u Mađarskoj, jedan od najvećih festivala na svijetu) i izdao 2 singla, sada snima svoje prvo službeno LP izdanje.

Bitipatibi je dream pop bend iz Beograda koji je objavio dva studijska albuma. Imali su mnogo nastupa u ovom dijelu Europe od kojih treba izdvojiti nastup na glavnoj bini Exit Festivala 2016. godine. Bend trenutno radi na koncertnoj promociji drugog albuma. Jedan glazbeni kritičar je napisao: "Radi se o bendu koji nas interesantnim stihovima i hipnotičkim vokalom Une Gašić te igrom gitara i sintisajzera prenosi u neke druge dimenzije..." 

Satnica:
11.8.2017.
20:30 - 21:00 Elephant and the Moon
21:10 - 21:40 Billie Joan
21:50 - 22:35 Nina Romić
22:50 - 23:40 Nipplepeople
00:00 - 01:00 Elemental
12.8.2017.
20:30 - 21:10 Bitipatibi
21:25 - 22:05 Ischariotzcky
22:20 - 23:00 Marko i Darko
23:15 - 00:00 Cojones
00:15 - 01:15 Preoccupations

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni