Vije-sti

Roger Waters nazvao Joea Bidena ratnim zločincem

photo: Roger Waters, credit: Filip Bušić

Roger Waters nazvao Joea Bidena ratnim zločincem

Slavni glazbenik predsjednika SAD-a je optužio za "dolijevanje ulja na vatru" u Ukrajini.

Roger Waters u intervjuu s Michaelom Smerchonishem za CNN, razgovarao je o naglašenim političkim porukama na njegovim koncertima u sklopu aktualne turneje "This Is Not A Drill".

Smerchonish je na početku intervjua pitao Watersa zašto je predsjednika SAD-a Joea Bidena nazvao ratnim zločincem na što je Waters odgovorio:

"Pa, on dodaje ulje na vatru u Ukrajini. To je veliki zločin. Zašto SAD ne potiče Zelenskija na pregovore, otklanjajući potrebu za ovim strašnim, užasnim ratom?"

Kada je Smerchonish istaknuo da Waters optužuje stranu na koju je počinjena invazija, Waters je nastavio kritizirati NATO zbog provociranja Rusije:

"Kada je započeo bilo koji rat? Trebate pogledati povijest i reći da je započeo tog i tog dana. Možete reći da je započeo 2008. godine. Ovaj rat je u srži akcija i reakcija na širenje NATO-a na rusku granicu, što su obećali da neće učiniti kada je s Gorbačovom dogovoreno povlačenje SSSR-a iz cijele istočne Europe."

Waters je također negirao Smerchonishev argument da je uloga SAD-a uloga osloboditelja:

"U Drugi svjetski rat ste ušli tek nakon Pearl Harbora, do tada ste provodili politiku izolacionizma. Hvala bogu da su Rusi do tada već gotovo dobili prokleti rat. Dvadeset i tri milijuna rusa poginulo je braneći i vas i mene od nacista."

Kada je Smerchonish spomenuo da su Kinezi preokupirani okruživanjem Tajvana, Waters je uzvratio rekavši da je: "Tajvan dio Kine! To je apsolutno prihvaćeno od međunarodne zajednice još od 1948. godine. Ako to ne znate, onda ne čitate dovoljno. Vjerujete u propagandu svoje strane. Ne možete razgovarati o ljudskim pravima u Tajvanu bez dovoljno čitanja."

"Kinezi nisu napali Irak i ubili milijun ljudi 2013. godine.", rekao je Waters te nadodao: "Na koga su Kinezi izvršili invaziju i napravili pokolj?", na što mu je Smerchonish odgovorio: "Svoje.", referirajući se na Ujgure i druge većinski muslimanske skupine koje su Kinezi stavili u zatočeničke kampove gdje ih se podvrgava mučenju i sterilizacijama. Na tu konstataciju Waters je žustro odgovorio:

"Gluposti! To su potpune besmislice! Potpune besmislice!"

 

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni