Vije-sti

Počinje prvi blok Muzičkog biennala Zagreb – Furioso!

Počinje prvi blok Muzičkog biennala Zagreb – Furioso!

31. muzički biennale Zagreb službeno započinje sutra, 18. travnja, a bogatim programom ovaj će ključni festival suvremene glazbe proslaviti svoj 60. rođendan i to u četiri festivalska bloka. Prvi blok odvija se pod nazivom Furioso!

Hrvatskom glazbenom zavodu će se tako održati svečani koncert u nedjelju, 18. travnja s početkom u 20 sati i time službeno otvoriti prvi blok festivala. Zagrebački solisti će predstaviti nekoliko djela domaćih skladatelja. Praizvest će se djelo Concerto scosso Gordana Tudora, a odsvirat će i Koncertantne improvizacije utemeljitelja MBZ-a Milka Kelemena, zatim Lirske varijacije Rubena RadicePerpetuum Mobile Stanka Horvata te Dva stavka za gudače Frane Paraća. Skladatelj Gordan Tudor istaknuo je kako je svoju skladbu Concerto scosso posvetio stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Koncert će se prenositi uživo na 3. programu Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, kao i na platformi HRTi.

Koncert apsolvenata i studenata viših godina muzičke Akademije u Zagrebu održat će se u 18 sati također u HGZ-u, a na online koncertu u 22 sata će Black Page Orchestra praizvesti djela Alena i Nenada Sinkauza Sinking Toilet Water Level te Ivane Kuljerić Bilić Scarlet Woman Looking to the Left. Ovaj koncert publika će ga moći pratiti putem live streama na YouTube kanalu MBZ-a.

 

  • U ponedjeljak, 19. travnja očekuje nas koncert u Crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u 19:30 sati kojim će nas počastiti orguljaši Pavao Mašić i Katarina Javora. Na tom koncertu moći će se nazočiti i fizički, no, naravno, u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama
  • U sklopu prvog programskog bloka MBZ-au utorak, 20. travnja obilježit će se i 20. rođendan Cantus Ansambla, koji je izniknuo upravo na MBZ-u. I ovaj koncert prenosit će se uživo na YouTube kanalu MBZ-a.
  • dan kasnije, u srijedu 21. travnja u 18 sati očekuje nas razigrani nastup pijanista Ivana Batoša koji ćete moći pratiti na YouTube kanalu MBZ-a, te live stream koncerta iz Bratislave na kojem će slovački Quasars ansambl u 20 sati izvesti nekoliko novih, ali i nekoliko već poznatih djela domaćih i stranih skladatelja
  • Prvi programski blok MBZ-a završava koncertom 22. travnja u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U okviru proslave 100. obljetnice Muzičke akademije nastupit će Ansambl studenata Muzičke akademije za Novu glazbu – ASMANGU. Koncert možete pogledati ovdje.

Kompletan program ovogodišnjeg MBZ-a pogledajte OVDJE.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni