Vije-sti

Muzički Biennale Zagreb odaje počast Kelemenu

Muzički Biennale Zagreb odaje počast Kelemenu

Kao dio predbiennalskog programa, u čast jednog od najznačajnijih skladatelja suvremene glazbe, Milka Kelemena, otvorena je izložba pod nazivom Kelemenov pozdrav svijetu.

Izložba nastala u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina otvorena je u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Otvorena je do 09. svibnja 2021. te se može posjetiti u radno vrijeme Muzeja od utorka do petka od 10 do 18 sati i subotom od 10 do 14 sati.
 
2012. godine fond Zavičajnog muzeja Slatina obogaćen je donacijom Milka i Miroslave (Mele) Kelemen među kojima su i osobni predmeti supružnika. Posebno mjesto predstavlja bogata fotodokumentacija s putovanja širom svijeta koju čini pedesetak albuma. Fotografije tržnica, gradskih ulica, divljine, krajolika ili hramova dočaravaju mirise, zvukove i atmosferu svih mjesta koje su supružnici posjetili, a koja su imala veliki utjecaj na Kelemenov razvoj kao kompozitora.
 
Velika putovanja u Japan, Kinu, Indiju, USA, Egipat, na Aljasku, u Sovjetski Savez, Afriku… omogućila su mi doživljaj nove svijesti o postojanju, dopustila duboko udahnuti, pogledati lijevo i desno… (Melos II/1974) …kao posljedica mnogih putovanja i iskustava s tim u vezi, sve se to skupilo, stopilo u jednu novu cjelinu. Sva ta iskustva i utjecaji u prošlosti su bili važni kako da se pronađu nove strukture i zvukovi u kojima i danas mislim, osjećam i radim (u razgovoru s Dieterom Kölmelom, Klangwelten 1997).
 
Autor izložbe je Srđan Đuričić (Zavičajni muzej Slatina), a kustosica izložbe je Željka Petrović Osmak (Etnografski muzej).
 
Ova izložba dio je predfestivalskog programa Muzičkog biennala Zagreb koji se službeno otvara 18. travnja, a trajat će sve do rujna ove godine, pod umjetničkim ravnanjem skladateljice Margarete Ferek-Petrić. S obzirom na epidemiološke mjere koje su na snazi, Muzički biennale Zagreb svoje slavljeničko izdanje (60 godina festivala) održat će u četiri programska bloka, tijekom kojih će se publici predstaviti najbolji domaći i strani skladatelji te izvođači suvremene glazbe.
 
Koncerti, instalacije, izložbe, praizvedbe i izvedbe, sve nas to čeka od travnja do rujna. Važno je znati kako MBZ ove godine svoj program poklanja svojim posjetiteljima, tako da je na sva događanja, na koja će se moći doći s obzirom na epidemiološke mjere, ulaz besplatan!

 

Što nas sve čeka u predbiennalskom bloku

15. travnja u 17 sati Ansambl studenata Muzičke akademije za Novu glazbu (ASMANGU) izvest će nova djela Krešimira Klarića i Lovre Stipčevića uz Uvodne fanfare Ivana Josipa Skendera ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Akcija se može vidjeti još i 16. i 17. travnja. Osim ansambla ASMANGU, predstavit će se i plesači Odsjeka za suvremeni ples Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
 
U izlogu Francuskog institutau petak 16. travnja, možete pogledati pop-up koncert – Interaktivnu improvizaciju Jazz ansambla Muzičke akademije pod mentorstvom Saše Nestorovića.
 
Instalaciju Bojana Gagića ostvarenu u suradnji s Projektom Ilica Q'art pod naslovom Dvije sekunde možete posjetiti sve do 24. travnja u Ilici 77. Instalacija se odnosi na interval kašnjenja: posjetitelj/ica sjedi na stolcu u zatvorenom prostoru i gleda van, kroz izlog, dok sluša vanjski zvuk u slušalicama, no zvuk za slikom kasni dvije sekunde. Gagić polazi od ideje da je naš emotivni doživljaj vlastitog svijeta primarno zvukovni, ali i od teške svakodnevice u kojoj „kasnimo za slikom“, odnosno „kasnimo sami za sobom”.
Još jedna u nizu interaktivnih instalacija je i Heart Tube umjetnika Vitra Drinkovića, koja se od 16. travnja može pogledati u Francuskom institutu. Multimedijski umjetnik Drinković svoj projekt opisuje kao interaktivnu instalaciju koja prenosi otkucaje srca do četiriju osoba istodobno, u izložbeni prostor, u realnom vremenu. Njegovu instalaciju možete pogledati do 3. svibnja.
 
Do 2. svibnja možete posjetiti i izložbu Vizualna šetnja MBZ 2019. postavljenu u Francuskom institutu. Posjetitelji će kroz fotografije Mateja Grgića, Vedrana Metelka i Tomislava Sporiša moći još jednom uroniti u energiju i atmosferu zbivanja s posljednjeg izdanja MBZ-a.
 
Muzički biennale Zagreb i ove godine donosi program KNAPANJE, platformu namijenjenu svim studentima muzičkih i umjetničkih akademija u Hrvatskoj te svim drugim studentima zainteresiranima za temu glazbe i novih medija čiji su odnosi u fokusu programa. Prezentacija radionica za studente, koje su u ožujku i travnju provedene u sklopu KNAPANJA, održat će se u centru KNAP 18. travnja od 17 do 19 sati.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni