Albumi

z++ ponovno nadmašio sva očekivanja - neka nova era počne!

z++ ponovno nadmašio sva očekivanja - neka nova era počne!

Ako je itko imalo posumnjao u uspjeh i veličinu glazbenog umjetnika koji se krije iza pseudonima “z++”, njegov će ga drugi studijski album “zauvijek” razoružati i navesti da shvati da je na domaćoj glazbenoj sceni došlo do jedne velike promjene i početka nove ere.

Iz glave mi ovih dana ne izlazi izjava Vanne u dokumentarnom filmu “A Porina dobiva…” posvećene Dini Dvorniku, a vezane za njegov debitantski nastup na Zagrebačkom festivalu 1988.: “Ima nade za nas mlade”. Trideset i dvije godine nakon, ja se ispred malog ekrana pitam: “A je li?”.

Predvodnik novog, suvremenijeg zvuka hrvatske estrade, u skladu sa svjetskim trendovima je upravo z++. I dok je njegov debitantski album “18++” objavljen prošle godine davao samo blagu naznaku smjera u kojem bi se on mogao razviti, sada su stvari u potpunosti čiste i jasne.

 

 

On nije niti novi Dino Dvornik, niti hrvatski Post Malone ili The Weeknd, on je član Retfatlante u potpunosti spreman da osvoji onu najširu scenu. Jer, njegova glazba savršeno koketiranje svjetskog urbanog pop i r’n’b zvuka uz očite utjecaje širokog domaćeg nasljeđa. A upravo je iz tog nasljeđa uzeo samo ono najbolje, upakirao u ljubavnu profinjenost i poetičnost uz uistinu decentnu dozu zločestog dečka koji je sam zaslužan za svoj uspjeh. Ne biste vjerovali, ali ovdje ima svega, i Petra Graše i Nene Belana i Ace Lukasa i Dine Dvornika. Svakog na svoj način, na najbolji mogući način, bilo svjesno ili nesvjesno. Je li to uopće moguće? Naravno da je.

Sve je moguće, jer ovaj čarobnjak sve stvara sam - potpisuje glazbu, tekst, produkciju, miks i mastering. Pritom isporučuje proizvod visoke razine kvalitete, što uspijeva samo najboljima. Jer, on je trenutno najbolji, a da nije 2020., vjerojatno bi ponovio koncertni uspjeh Vojka iz 2019., bio bi najtraženija figura svih manjih i većih regionalnih festivala. Budući da sve nekako dolazi s razlogom, tako je sad došao i ovaj album, kako bi ga dodatno profilirao i usmjerio te mu omogućio da na velika vrata zakorači na mainstream scenu.

 

 

Prva stanica je već ranije spomenuti Zagrebački festival, na kojem će predstaviti pjesmu “Moj svijet”, usudim se reći i najveći hit novog albuma. Energična i funky, ova pjesma osvaja na prvo slušanje i već sada “na neviđeno” mogu izjaviti da je ovo uistinu kandidat za pobjedu. Pobijedila ona tada ili ne, ovo će biti veliki hit koji bi mogao nadmašiti uspjeh pjesme “Ljeto već je gotovo”. Radijski eter naprosto žudi za ovakvom pjesmom, autentičnom jednostavnom skladbom koja bi se mogla zadržati na dulje vrijeme.

S druge strane, album je jako dobro predstavio i umjetnikovu melankoličnu stranu, uz fantastične “Tajna”, “Na pola puta dolje” ili “Opet”; ali i onu “opasniju”, samouvjereniju, zločestog dečka iz Retfatlante, u pjesmama “Moshpit”, “Znoj štedi krv” i “Nema vremena”. 

No, strukturno najzanimljivija skladba je ona posljednja “zauvijek”, koja zatvara istoimeni album. Lagani klavirski intro koji se pretvara u predivnu baladu. Kompleksnija od ostalih, sofisticiranija, dublja i emotivnija. Prvo što mi je palo na pamet jest činjenica da bi je mnoge djevojke jednog dana odabrati za glazbenu podlogu prvog plesa na svom “najvažnijem danu u životu”. I tu je taj Petar Grašo moment, koji možda u ovom trenutku djeluje čudno, pomalo i smiješno, no sa strateške strane gledano, daje izvrsnu perspektivu. 

Doduše, z++ je svjetlosnim miljama udaljen od ovakvog zvuka, nadam se da će tako i ostati u budućnosti, ali veličinu, položaj i značaj navedenog glazbenika zasigurno bi kroz nekih pet do deset godina definitivno mogao preuzeti.

Album je ponovno zaokružena cjelina, i to u trajanju od punih četrdeset i pet minuta, stoga je materijala za preslušavanje i više nego dovoljno. Što je i pohvalno, budući da slušatelj tako ne može otkriti sve detalje već pri prvom slušanju, nego ipak zahtjeva određen angažman kako bi se djelo pravilno upilo u cjelini. 

Produkcijski je izbrušeno do savršenstva, uz mnogobrojne detalje koji dodatno naglašavaju atmosferu i stvaraju trenutak iznenađenja koji dodatno zaintrigira i povećava interes za svaki pojedini segment albuma.

Zreliji zvuk uz jasnu viziju, savršenu produkciju te iznimnu i inovativnu kompoziciju, navest će “ulice” da budu još glasnije, jer z++ je na sigurnom putu prema vrhu. Zagrebački festival, Porin, RockOff... Neka igre počnu!

 

Popis pjesama: 
1. Tajna*
2. Nema vremena
3. Svjetlo*
4. Moshpit*
5. Znoj štedi krv
6. Moj svijet*
7. Na pola puta dolje
8. Ide mi*
9. San
10. Ljeto već je gotovo*
11. Ulice*
12. Opet
13. Zauvijek*

*top pjesme